Gazete Vatan Logo

1 yılda 60 bin konutluk ‘markalı’ dönüşüm

İstanbul’da markalı konutların payı kentsel dönüşümün de katkısıyla her geçen gün artıyor. Geçen yıl 60 bin markalı konut daha inşa edildi, 1.417 projede daire sayısı 560 bine ulaştı

1 yılda 60 bin konutluk ‘markalı’ dönüşüm

İstanbul’daki markalı konut adedi kentsel dönüşümün de etkisiyle hızla artıyor. Eva Gayrimenkul Değerleme’nin ‘2016 İstanbul Markalı Konut Araştırması’na göre, kent genelinde 1.417 markalı proje bulunurken, daire sayısı 560 bine ulaştı. 2015’te İstanbul genelinde 500 bin markalı konut ve 1.242 markalı proje vardı. Böylece, markalı proje adedi 1 yılda yüzde 14, daire adedi yüzde 12 arttı.

Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul genelinde 5.3 milyon konut bulunduğunu, bunların yaklaşık 560 bininin markalı projelerden oluştuğunu söyledi. Buna göre İstanbul’da markalı konut oranının toplam konut stokunun yüzde 11’ini oluşturduğunu ifade eden Yazıcı, bu oranın 2015’te yüzde 9.5’e, 2016’da yüzde 11’e çıktığını, markalı konut sektörünün İstanbul’da her sene artış gösterdiğini belirtti.

Rapora göre, markalı konutta Anadolu yakasında Bağdat Caddesi, Avrupa yakasında Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı birim metrekare satış değerleri itibariyle en yüksek bölgeler olarak öne çıkıyor. Anadolu yakasında Bağdat Caddesi ortalama 17 bin 500 liralık birim metrekare satış fiyatıyla birinci, Şile yaklaşık 2 bin 900 TL fiyatıyla sonuncu sırada bulunuyor.

Haberin Devamı

Avrupa yakasında en yüksek konut birim satış fiyatına sahip bölge Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı olurken en düşük birim satış değerine sahip olan bölge Esenyurt olarak tespit ediliyor. Fulya-Bomonti-Şişli-Büyükdere aksındaki markalı konutların ortalama birim satış değerleri 20 bin TL olurken, Esenyurt’ta 3 bin 500 TL seviyesinde olduğu görülüyor.

ISPARTAKULE değer artışının lideri

ARAŞTIRMA kapsamında Anadolu yakasında Ataşehir, Pendik, Kartal, Kadıköy ve Sancaktepe ilçelerindeki markalı konut projelerinin, Anadolu yakasının tamamındaki toplam markalı konut projeleri içindeki en büyük paya sahip olduğu belirlendi. Avrupa yakasında Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Şişli ve Bakırköy ilçelerindeki markalı konut projeleri, Avrupa yakasının tamamındaki toplam markalı konut projeleri içindeki en büyük paya sahip. İstanbul’da bulunan markalı konutlardaki değer artışının bölgelere göre analizine bakıldığında 2015 yılında Alemdağ, Beylikdüzü-Gürpınar ve Kemerburgaz ön plana çıkarken, 2016 yılında Ispartakule Bahçeşehir, E-5 Merter Havalimanı Aksı- Zeytinburnu Sahili ve Çekmeköy bölgesinde değer artışı yaşandı.

Haberin Devamı