Gazete Vatan Logo

1 yıla bedel dakikalar

Seçim sonrası ilk işlem gününde para piyasalarında adeta baş döndüren fiyat hareketleri oldu. Rakamlar bir indi bir çıktı. Hisse fiyatları 1 yıllık mevduat faiz getirisi kadar getiriye denk hareketleri dakikalar içinde yaptı.

1 yıla bedel dakikalar

- Haftaya 5.39’dan başlayan euro, 5.28’e kadar indi, ardından 5.51’i görüp sonra 5.48’den kapandı

- Türk Hava Yolları hisseleri önce yüzde 9 artıp 14.10’a çıktı, 12.39’a düştü. Fark yüzde 13.8 ile 1 yıllık net mevduat faizi getirisini geçti

- Garanti Bankası hisseleri önce yüzde 7 çıkıp 9.12’yi gördü, 8.02’ye kadar düşüp 8.11’den kapandı

- ABD Doları 4.56 TL’ye kadar geriledi, ardından 4.73’e kadar çıkıp sonra günü 4.69’dan kapattı

- BİST 100 endeksi önce 99 bin 394’e kadar çıktı, ardından 93 bin 365’e kadar inip 94 binden kapandı
Kritik seçim sonrası para piyasaları özellikle oluşacak kabineyi beklemeye geçti. Kabinedeki ekonomi kurmaylarının kimler olacağının, bundan sonra izlenecek para ve maliye politikaları için ipucu vereceği öngörülüyor
Kurumlar seçim sonrası değerlendirmelerini yaparken günün en iyi yorumu Morgan Stanley’den geldi: Global sermaye için rekabet var. Tahvil ve kurda toparlanma için iyi huylu dış ortam gerekiyor. Bunu beklemiyoruz
Türkiye’nin 2 aydır gündemini meşgul eden Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği oylamasını Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin kazanması ile tamamlanmasının ardından Türk Lirası varlıkların seyri merak konusu oldu.
İlk etapta pozitif bir seyir beklenirken, dış piyasalardaki öngörülemeyen gelişmeler bu seyri gölgeleyecek bir tehdit olarak görülüyor.
Analistler, seçim belirsizliğinin geride bırakılmasının ardından Türk Lirası varlıklarındaki pozitif seyrin devam edebileceğini belirterek, bundan sonraki süreçte ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve ekonomi politikalarına ilişkin gelişmelerin takip edileceğini ifade etti.
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, seçim belirsizliğinin geride kalmasıyla, son dönemde uluslararası piyasada güç kaybeden doların gelişen ülke piyasaları üzerindeki rahatlatıcı etkisinin, Türk Lirası varlıkların değerlenmesini de sağlayabileceğini ifade etti.
Yurt içinde, tahvil faizlerinin yüksek seviyelerde bulunması ve enflasyon başta olmak üzere ekonomik dengelerdeki hassasiyetler nedeniyle söz konusu iyileşmenin kalıcılığı konusunda belirsizliklerin devam edebileceğini söyleyen Tokalı, kazanımların korunması ve devam etmesi anlamında ekonomi politikalarına ilişkin karar ve açıklamaların belirleyici olacağını kaydetti.
Belirsizlik kalktı
DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek de seçim riskinin masadan kalkması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2’nci tura kalmamış olmasının, piyasalardaki seçim belirsizliği fiyatlamasını ortadan kaldıracağını bildirdi.
Kısa vadeli işlemlerde Türk Lirası varlıkların pozitif yönde etkilenebileceğini değerlendiren Gödek, dolar/TL’nin 4.50 bölgesinde, 10 yıllık gösterge tahvil faizinin yüzde 14-15 bandında dengelenebileceğini söyledi.
Kritik öneme sahip
Gödek, orta vadede piyasaların yönünü ittifakın uyumu ve makro ihtiyati politikaların hayata geçirilmesinin belirleyeceğine değinerek, değerlendirmesine şöyle devam etti:
“Önümüzdeki dönemde maliye politikalarının seyri yatırımcıların odağında olmaya devam edecek. Bakanlık sayılarının azaltılması ile birlikte yeni ekonomi yönetiminin hangi isimlerden oluşacağı, kamuoyuna açıklanacak olan yeni programın ana başlıkları, para politikalarına yaklaşım, bütçe disiplinine uyum gibi önemli başlıkların risk algısı açısından kritik önemde bulunduğunu düşünüyoruz.”
A Takımı sinyal olacak
Morgan Stanley, seçim sonuçları sonrası yaptığı değerlendirmede, yeni kabinenin para ve maliye politikasının yönü konusunda önemli sinyaller sağlayacağını belirterek, “Odak noktamız açıklanacak yeni kabine olacak” ifadesini kullandı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Morgan Stanley, yurt içi politikalar konusunda büyük belirsizlik görülmeyecek olması açısından seçim sonuçlarını pozitif olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Morgan Stanley, “Seçim sonuçları statükoya işaret ediyor, bu statüko son yıllarda varlık fiyatları için pozitif sonuçlar üretmedi” dedi. Dış fonlama ihtiyacının büyük ve global sermaye akışları için rekabetin yoğun olduğuna dikkat çeken kurum, “Yerel tahvillerde veya kurda herhangi bir toparlanma daha iyi huylu dış ortam gerektiriyor, biz bunun olmasını beklemiyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı