Gazete Vatan Logo

1 trilyon dolarlık dev Türk inşaatçıları seçti

334 milyar $ yatırım yapacak olan dünyanın en büyük petrol şirketi Suudi Aramco 18 Türk şirketiyle anlaşma imzaladı. Türkler bu yatırımların ihalelerine katılabilecek.

1 trilyon dolarlık dev Türk inşaatçıları seçti

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan tarihi Türk Akımı anlaşmasının dünyada yankıları sürerken, İstanbul’da devam eden 23. Dünya

Enerji Kongresi’nde bir önemli işbirliğine daha gidildi. Dünyanın en büyük petrol şirketi olan ve 1 trilyon dolarlık piyasa değeriyle borsaya açılmaya hazırlanan Suudi Arabistan merkezli Aramco, Türk inşaatçılarıyla çalışmaya karar verdi.

2025’e kadar 334 milyar dolar yatırım yapacağını duyuran enerji devi, düzenleyeceği ihalelere katılabilmeleri için 18 Türk şirket ile mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma ile Türk şirketleri bu yatırımların ihalelerine katılabilecek.

Tarihi anlaşma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Saudi Aramco ve 18 Türk şirketi arasında imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini belirterek, “Bu imzalar önümüzdeki dönemde ilişkilerimize daha da ivme kazandıracak. Türkiye ve Suudi Arabistan, iki dost ve kardeş ülkedir. Geçen yıldan itibaren her geçen gün ivme kazanan iki ülke ilişkileri daha iyi bir noktaya doğru ilerliyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin büyümeye ve yatırımlara devam edeceğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:

“Bölgemize, dünyaya istikrar ve barış noktasında katkı yapmaya devam edeceğiz. Özellikle enerji alanındaki üç prensibimizin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Herhangi bir proje her iki tarafın da faydasına olmalı. İkincisi bölge barış ve huzuruna katkıda bulunmalı, enerji ve arz güvenliği anlamında hem bölgeye hem Avrupa’ya katkı sağlamalı. Enerjide Çin’den sonra en hızlı büyüyen bir ülke olarak, yetişmiş eğitimli iş gücü, her geçen gün daha da büyüyen endüstrisi ve bölge dinamikleri noktasında bakıldığında ekonomik kapasitesiyle Türkiye, bölgesel bir pazar ve ortak olmaya devam edecek.”

Saudi Aramco CEO’su Amin Nasser de yeni projelerde Türk şirketleriyle çalışmayı dört gözle beklediklerini ifade etti. Nasser, “Bu çabalarımız Saudi Aramco’nun ‘Suudi 2030 Vizyonu’nu başarmak için çalışmalarının süreceğini gösteriyor. 2021’e kadar enerji ile ilgili ürün ve hizmetlerde yerlilik oranını yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu, Türk şirketleri için büyük bir fırsat” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hangi şirketler var?

Mutabakat zaptı imzalayan Türk şirketlerinin isimleri şöyle: TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme, Enka İnşaat ve Sanayi, İlk İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret, Tekfen İnşaat, STFA Deniz İnşaat, Nurol İnşaat ve Ticaret Şirketi, Fernas İnşaat, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret, Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi, Dorce İnşaat, Doğuş İnşaat ve Ticaret, Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret, AGE İnşaat ve Ticaret, Taca İnşaat, Zafer Taahhüt ve Ticaret, Metag İnşaat ve Ticaret AŞ, GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret.

Halka arzı 2018’de

PETROL fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bütçesi açık veren Suudi Arabistan hükümeti, dünyanın en büyük petrol şirketi Saudi Aramco’yu 2018’de halka arz edecek. Borsaya açılacak Aramco’nun tarihin en değerli şirketi olması bekleniyor. Analistler, Saudi Aramco’nun 1 trilyon dolarlık piyasa değeriyle borsada işlem görmeye başlayacağını öngörüyor. Petrol devi dünyada 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk şirket unvanına sahip olacak. Hükümet şirketin yüzde 5’in halka arz etmeyi planlıyor. Saudi Aramco’nun toplam petrol rezervi 265 milyar varil düzeyinde bulunuyor.

Haberin Devamı

PO’ya da talip oldu

Orta Avrupa’nın en büyük petrol ve gaz şirketi OMV’nin Türkiye’deki akaryakıt şirketi Petrol Ofisi’nin (PO) taliplileri çoğalıyor. Özel yatırım şirketleri Vitol ve Trafigura da PO’ya teklif verdi. Kaynaklar özel yatırım firmalarının yanı sıra Opet, Socar, BP ve Saudi Aramco’nun da OMV Petrol Ofisi ile ilgilendiğini ancak nihai bir karar verilmediğini belirtti. Saudi Aramco CEO’su Amin Nasser, Türkiye’de yatırım için ön görüşmelerde bulunduklarını ve petrol rafinasyonu ile dağıtım alanıyla ilgilendiklerini belirterek, “Fırsatlara bakıyoruz” dedi.