Gazete Vatan Logo

1 saat fazla çalışan işçi, ne kadar serbest zaman hakkı kazanır?

İşçiler, İş Kanunu'na göre haftada en fazla 45 saat çalıştırılabilir. Fazla çalışan işçi, bunun karşılığında ya zamlı ücret ya da serbest zaman hakkı kazanır. İşçinin fazla çalışma karşılığında serbest zaman istemesi durumunda bu süre ne kadardır? İşte merak edilen sorunun cevabı...

1 saat fazla çalışan işçi, ne kadar serbest zaman hakkı kazanır?

İşçiler, fazla çalışma ya da fazla süreli çalışma durumlarında bunun karşılığında ücret isteyebildikleri gibi, serbest zaman da talep edebilirler. Peki serbest zaman isteyen işçinin 1 saatlik fazla çalışması karşısında alabileceği serbest zaman ne kadardır?

FAZLA ÇALIŞMA KARŞILIĞI NE KADAR SERBEST ZAMAN ALINABİLİR?

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.