Gazete Vatan Logo

1 oda 1 salon dönemi

Ekonomik krizin emlak piyasasındaki yansıması çok ilginç oldu...

Emlakçılara göre, büyük evde oturanlar aidat ve ısınma sorunu yüzünden evlerini boşaltıp bir oda-bir salon evlere taşınıyor. Şimdi 70-80 metrekare, merkezi ısıtmalı olmayan, kat kombili daireler revaçta

Ekonomik kriz emlak piyasasını da vurdu. Emlakçılar, vatandaşların yüksek aidat ücretleri ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesiyle beraber daha küçük konut aramaya başladıklarını söylüyor. Gayrimenkul fiyatlarının gerilemeye başlaması ve talebin azalması ile birlikte kiralama alanında da fiyatlar hızla düşmeye başladı.

Küçük ev tercih sebebi

Bu arada emlakçılar, evlerini satmak isteyenlerin ise fiyatları bir kaç kez düşürmelerine karşın alıcı bulamadıklarını belirtiyor. Karı-koca yaşayan beyaz yakalı çalışan çiftlerin tasarruf amacıyla 1 oda 1 salon küçük evleri tercih etmeye başladıklarını ifade eden emlakçılar, “Bu bir tasarruf tedbiri. Küçük evi ısıtmak da kolay oluyor. Bir süre küçük evde yaşarız diye düşünüyorlar” dediler. Bu arada emlakçıların verdiği bilgiye göre, son dönemde bağımsız eve çıkmışken, ailesinin evine taşınan bekar gençlerin sayısında da artış olduğu dikkati çekiyor.

Doğalgazı 1 saatyakıp kapatıyorlar İsmail Demir (Şakiroğlu Emlak’ın Sahibi - 38)

Vatandaşlar artık kombili ve küçük evlere taşınmak istiyorlar. Dün gelen bir hanım müşterimiz 700 YTL aidat verdiği 120 metrekarelik evini satmak istediğini söyledi. Beylikdüzü tarafında 80 metrekare bir ev bulmuş. Aidatı 200 YTL olduğu için buraya taşınacakmış. Şu aralar 70 ila 80 metrekare büyüklüğündeki kiralık evler revaçta. Vatandaşların çoğu en fazla 1000 YTL’ye kadar ev arıyor. İnsanlar ne yapacağını bilemez durumdalar. Özellikle evlerini satmak isteyenlerin kafası karışmış durumda. Alıcılar ise gelip fiyat soruyorlar ve almadan gidiyorlar. Ben 2001 krizinde 300 bin YTL’lik evi 90 bin YTL’ye sattığımı hatırlıyorum. Bu gidişle durum daha da kötü olacak. Benim evime bile 480 YTL doğalgaz faturası geldi. Kış adam akıllı geldiğinde bu rakam 1.000 YTL’yi bulabilir. Bekar yaşayan bazı müşterilerimiz 70 ila 80 metrekarelik evlere taşındılar ve sadece akşamları doğalgazı 1 saat yakıp kapatıyorlar.

Kirasını alabilen evsahibi şanslı Kürşat Aksu (Aksu Emlak Sahibi - 44)

Vatandaşlar küçük dairelere çok yoğun ilgi gösteriyor. Büyük dairelerin kira, aidat ve ısıtma masrafları çok yüksek. Genel eğillim vatandaşların pahalı konutların olduğu şehir merkezlerinden toplu konut bölgelerine doğru taşındıkları yönünde. Kiralarda yüzde 30-40’lara varan düşüşler yaşanırken ev sahipleri de kiralarda zamdan kaçınıyorlar. Öyle bir dönemdeyiz ki ev sahipleri, kira ücretlerini alabilseler dua edecekler.

Ev sahibi zam yapamıyor çıkanın yerine yenisi yok

Nezir Aydın (Şişli DSM Gayrimenkul Danışmanı - 58)

Emlak sektörü tam anlamıyla balon gibi şişti ve sonunda patladı. Vatandaşlar artık ayaklarını yorganlarına göre uzatıyorlar. İnsanlar yaşadıkları evlerden çıkıp en azından krizi atlatıncaya kadar güvenebileceği yakınlarının yanına taşınıyorlar. Etiler, Ulus ve Fulya gibi merkezi yerlerde emlak fiyatlarında yüzde 40’a varan düşüşler yaşandı. Kiralarda ise Mecidiyeköy çevresinde yüzde 30’a varan bir düşüş görülüyor. Ev sahipleri durumun farkında oldukları için kiralara zam yapmıyorlar. Mevcut kontratları koruyor hatta kiralarda indirime gidiyorlar. Sektör kırılma noktasında.

Evlerin değeri düştü kiralar da geriliyor

Krİzle birlikte dolar ve euro ile kiralanan lüks evlere rağbet gözle görülür bir şekilde azaldı. Bu arada durgunluk gayrimenkul satış fiyatlarını düşürünce, gayrimenkulün değerine göre özel bir formülü bulunan kiralama fiyatları da düşmeye başladı. Kontrat yenileme dönemi gelen eski kiracılar da son 2 aydır, evsahiplerinin karşısına, “2009’da benden kira artışı yapmamı isteme” diye çıkıyor. Boşalacak evlerinin uzun süre “kiralık” tabelası ile boş kalmasından endişe eden, civardaki emsal konutların kira fiyatlarındaki düşüşü gören ev sahipleri de çoğunlukla kiracılarının bu talebine olumlu yanıt veriyor.


Kiralar nereden nereye geldi?

Semt 2008/Eylül 2008/Aralık

Etiler 2.200 1.850

Fulya 1.750 1.600

Kadıköy 1.000 800

Şişli 1.250 1.000

Arnavutköy 2.500 2.000

Ataköy 1.800 1.500

Ataşehir 1.100 950

Ziverbey 1.400 1.100

Etiler Kortel 4.000 $ 3.000 $

Beşiktaş 1.200 900

Gayrettepe 1.750 1.500

*100 metrekare civarı 3+1 daire kirası






Haberin Devamı