Gazete Vatan Logo

1 milyar liralık ‘o batık’ kayıtlarda

Bankacılığın takipteki alacakları bir günde 1 milyar lira artmış, kaynağı belirlenememişti. Halkbank’ın açıklanan 9 aylık bilançosunda 1 milyar liralık takibe düşmüş alacak ortaya çıktı.

Tarih 30 Eylül 2014. BDDK’nın ‘Günlük Bankacılık Sektörü Raporu’na yansıyan gelişme finans dünyasında şok etkisi yaratmıştı. 29 Eylül’de 8 milyar 663 milyon lira olan sektörün takipteki alacakları 30 Eylül itibarıyla 9 milyar 641 milyon liraya çıkmıştı. 1 gün içerisinde 1 milyar liralık batık kredi oluşması ‘Batık kredinin kaynağı ne?’ ve ‘Bundan hangi banka etkilendi?’ sorularını beraberinde getirmişti.

Halkbank şüpheliydi

Nitekim rapora yansıyan artışın sonrasında aracı kurum analistleri de batığın kaynağını aramaya başladı. Finans Invest tarafından yayınlanan bankacılık sektör analizinde, takibe düşen kredideki artışın büyük bölümünün Halkbank’tan kaynaklı olabileceği dile getirildi. Analizde, şu ifadeler kullanıldı:

“BDDK’nın 30 Eylül tarihli günlük verilerine göre, sektörün brüt takipteki krediler hacmi üçüncü çeyreğin son günü 1.3 milyar TL arttı. Üçüncü çeyreğin son günü sektörde takipteki krediler için spesifik karşılıklar 376 milyon TL artarken bunun sonucunda sektörün takipteki krediler için karşılık ayırma oranı da 2 puan düşüşle yüzde 73 oldu. Hatırlamak gerekirse Halk Bankası Yönetimi daha önce yatırımcıları yılın ikinci yarısında takipteki kredi olarak kaydedilebilmesi olası 1 milyar TL’lik kredisi için uyarmıştı. Dolayısıyla sektörün brüt takipteki krediler portföyündeki 1 milyar TL’lik artışı Halk Bankası ile ilişkilendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Bilançoda görüldü

Halkbank 9 aylık bilançosunu önceki gün Borsa’ya bildirdi. Halkbank’ın 1 milyar liralık krediyi takibe alması dikkat çekti. Bankanın bu kredi için BDDK kuralları gereği provizyon ayırması gerekiyor.

Bilançonun yayınlanmasının ardından yapılan analizlerde ise şu ifadeler dikkat çekti:

“Bankanın söz konusu kredi için 700 milyon lira provizyon ayırması gerekiyor. Bunun 150 milyon lirasını ayırdı. Önümüzdeki çeyrek 200 milyon lira daha ayıracak. Eğer tahsilat olmazsa 2015 ikinci çeyrekte 350 milyon lira daha ayrılması gerekecek. Dolayısıyla bu durum Halkbank’ın kârlılığını önemli ölçüde etkileyecek. 2014’ün bütününde Halkbank kârında yüzde 16’lık daralma yaşanma ihtimali var.”Halkbank’ın bilançosuna göre 9 aylık net kârı 1.76 milyar TL oldu.

Haberin Devamı

Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik bir gerilemeyi ifade ediyor. Bankanın toplam kredileri 126 milyar TL olurken, KOBİ kredilerinin de dahil olduğu ticari kredilerinin büyüklüğü 71.9 milyar lirayı buluyor.

Yıldızlar Holding’e verilen kredi mi?

Takibe düşen kredinin Yıldızlar Holding’e verilen kredi olduğu tahmin ediliyor. Yıldızlar Holding, 2010’dan itibaren; enerji dağıtım, madencilik, seramik alanındaki “yatırımları”yla dikkat çekmeye başlarken, bu süreçte kamu bankaları tarafından finanse edilen holdinge en büyük destek Halkbank’tan gelmişti. Kamu bankalarından aldığı kredilerle özelleştirme ihalelerinde fırtına estirdikten sonra batma noktasına gelen Yıldızlar Holding şu an işçilerinin maaşlarını ödeyemez durumda. Holdingin gösterdiği teminatların ise Hazine’ye ait olduğu iddia edildi. Sayıştay raporuna göre, Yıldızlar Holding’in kamu bankalarında nakdi ve gayri nakti kredi riski 2.4 milyar TL olarak gösterildi.

Haberin Devamı

Yıldızlar Holding, Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’ni de 2010’da almış ancak taahütlerini yerine getiremeyince 2013‘te EPDK tarafından lisansı geri alınmıştı.