Gazete Vatan Logo

1 milyar doları cebine ‘Socar’

Yeni stratejik teşvik 6.5 milyar tl

İlk stratejik yatırım teşvik belgesi, Socar’ın Aliağa’da kuracağı rafineriye verildi. Daha önce aldığı teşvik belgesini, yenisinden yararlanmak için iptal ettiren Socar, yeni teşvik sayesinde yatırımda ekstra 1 milyar dolarlık avantajı cebine koydu. Bakan Çağlayan “Siftah Socar’dan bereketi Allah’tan “ dedi.

Temeli geçen yıl atılan Socar Türkiye Ege Rafinerisi (Star) , geçen Haziran ayında TBMM’de kabul edilen yeni Teşvik Yasası kapsamında mevzuata ilk kez giren ‘Stratejik Yatırım’ kapsamına alınan ilk yatırım oldu. Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Socar Başkanı Rövnag Abdullayev’e verildi. Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, bir soru üzerine, “10 yılda 7 milyar liralık yatırım maliyetimiz olacak. Bunun yarısını tamamlayıncaya kadar vergi ödemesi hemen hiç olmayacak. Tüm teşviklerle yatırım maliyetimizin 1 milyar doların üzerinde düşeceğini düşünüyoruz” dedi.

Star Rafineri’sinin daha önce aldığı 4.3 milyar liralık teşvik belgesi, geçen Haziran’da açıklanan yeni teşviklerden yararlanmak için geçen ay iptal edilmişti. Star, yeni paket kapsamında bu kez 6.6 milyar liralık yatırım için teşvik bayşvurusu yapmıştı.

‘Babam Petkim’deydi’

Babasının 1965-1975 yılları arasında Petkim’de çalıştığını ve 7 nüfuslu ailesine baktığını söyleyen Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Petkim sahasında inşa edilen Star Rafinerisi için Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni vermek bana nasip oldu. Bu belgeyle bina inşaatlarına da KDV iadesini getirdik. Siftah Socar’dan, bereketi Allah’tan diyoruz. 8.5 milyar dolar ödediğimiz motorin ithalatına Star üretime geçtiğinde 1.5 milyar dolar ödeyeceğiz. 1.6 milyon ton Nafta üretimi ile, 1.4 milyar dolar daha az ithalat yapacağız.”

Socar Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ise şunları söyledi: “Çok yakında başta liman projemiz olmak üzere yeni yatırımlarımızı da açıklayacağız. TANAP projesiyle birlikte Türkiye’deki yatırımlarımızın tutarı 17 milyar dolara ulaşacak ve Türkiye’nin en büyük doğrudan yatırımcısı Socar olarak biz olacağız. Hedefimiz Petkim yarımada- sında minimum 15 milyar dolar ciro, 5 bin çalışan, 5 milyar dolar ihracata ulaşmak.”

İlk stratejik yatırım teşviği neleri kapsıyor?

STAR Rafinerisi’nde Teşvik Belgesi’ne bağlanan yatırım tutarı 6.6 milyar lira oldu. Rafineriye, KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, yüzde 90 vergi indirimi, yüzde 50 Yatırıma Katkı Oranı, 7 yıl boyunca asgari ücret tutarı ile sınırlı olmak üzere sigorta primi işveren hissesi, bina inşaat harcamaları için KDV iadesi ve yatırımın yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla 50 milyon liraya kadar faiz desteği sağlanacak.

Haberin Devamı