Gazete Vatan Logo

1 milyar avro cepte

Renault 100 bin elektrikli oto siparişiyle 1 milyar euroyu garantiledi

Renault, Megane HB ve elektrikli Fluence modellerini Türkiye’de üretecek. 2010 sonunda Fluence Z.E.’nin üretimine başlayacak olan Oyak Renault, İsrail ve Danimarka’ya 100 bin araçlık ihracatı şimdiden garantiledi.

Şirket, bu ihracat bağlantısıyla minimum 1 milyar euro gelir elde edecek

Renault ve Oyak, ortaklıklarının 40’ıncı yılını iki yeni yatırımla kutluyor. Fransız otomotiv devi, Fluence modelinin elektrikli versiyonu ile yeni Megane hatchback’in Türkiye’de üretileceğini resmen açıkladı. Oyak Renault, 50 milyon euro yeni yatrımla 2010 yılı sonundan itibaren Fluence modelinin elektrikli versiyonunu Bursa fabrikasında üretmeye başlayacak. Fluence Z.E. (zero emission-sıfır emisyon) 2011 yılının ortasından itibaren satışa sunulacak.

Bursalı Fluence Z.E, elektrikli araçlar için 4 milyar euro yatırım yapacak Renault’nun seri üretimine geçeceği ve pazara sunacağı ilk elektrikli otomobil olacak. Fluence Z.E.’nin ardından Zoe Z.E. Twizy Z.E. ve Kangoo Z.E. Avrupa’da pazara sunulacak. Yılda 20-30 bin adet üretilecek olan elektrikli Fluence, başta İsrail, Danimarka ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine satılacak.

Oyak Renault, araç piyasaya sunulmadan 3 bin kurum ve kuruluşla anlaşma imzaladı. İsrailli elektrikli araç tedariki sağlayan Better Place şirketiyle 5 yıllık sözleşme yapan Oyak Renault, 100 bin adet Fluence Z.E.’nin satışını şimdiden garanti altına aldı. Şirket, sadece bu şirketle yaptığı anlaşma sayesinde 5 yıllık süreçte minimum 1 milyar euroluk ihracatı garantilemiş oldu.

Otoda devrim yaptık

Renault’nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata, Türkiye’nin Renault için çok güçlü bir üretim üssü haline geldiğini belirterek, “Türkiye’de Oyak’la 40’ıncı yılımızda elekrtikli Fluence ve Megane HB’in Bursa’da üretileceğini açıklayarak ortaklığımıza ve geleceğe duyduğumuz güveni bir kez daha ispatlıyoruz” dedi. 1969 yılından bu yana Türkiye’de üretim yaptıklarını hatırlatan Pelata, şunları kaydetti:

“Oyak Renault’nun kuruluşundan bu yana 15 farklı model ürettik. Son 12 yılda 1.5 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. 6 bin 500 kişiye doğrudan, 50 bin kişiye dolaylı yoldan istihdam yarattık. Renault dünyasında üretilen 8 araçtan biri Bursa’daki bantlardan çıkıyor. Bursa tesisi, dünyanın 7’nci, Avrupa dışında ise üçüncü büyük Renault fabrikası konumunda.”

Elektrikli araçların devrim olduğunu kaydeden Patrick Pelata, “Oyak Renault Bursa tesisleri, Renault’nun elektrikli araç hedeflerini gerçekleşmesinde önemli bir rol üstlenecek. Türkiye, Renault’nun sadece tarihinde değil geleceğinin şekillendirilmesinde de büyük rol alacak” dedi.

4 milyar euro yatırım

Pelata, elektrikli Fluence ve Megane HB yatırımıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bursa’da 2010 sonunda üretimine başlanacak Fluence Z.E. sıfır salınımlı olacak. Halihazırda Bursa’da 110 milyon euro yatırımla üretilen Fluence’ın bir türevi olacak ancak boyutları daha büyük olacak. Otomobil, dolu bataryayla 160 km yol katedebilecek. Renault, elektrikli araçlar konusunda öncü olmak istiyor. 2009-2015 yılları arasında yeni ürünlere 4 milyar dolar harcayacağız. Sadece 4 elektrikli modele 800 milyon euro yatırım yapacağız. Bursa’da üretilecek Fluence Z.E. piyasaya sunulacak ilk elektrikli modelimiz olacak. Yılda 20-30 bin araç üretmeyi hedefliyoruz. Bursa fabrikasını ziyaret ettim ve potansiyeli gördüm. Eğer daha fazla talep gelmesi halinde, bu sayıyı artırabiliriz. İsrail’li Better Place’le yaptığımız 5 yıllık sözleşme ile 100 bin aracın satışını garantiledik. Başka ülkelere de bakıyoruz. Hawai’yle bile ilgileniyoruz.”

Şimdilik Türkiye’de satılmayacak

BursalI elektrikli Fluence, ilk önce İsrail ve Danimarka, sonrasında ise Fransa’da satışa sunulacak. Patrick Pelata, elektrikli Fluence’ın Türkiye’de satışa çıkmasının ise zaman alacağını söyledi. Avrupa’da elektrikli araçlar için teşvikler olduğunu belirten Pelata, elektrikli Fluence’in satışa sunulması için şarj üniteleri gibi altyapı çalışmalarının tamamlanması gerektiğini kaydetti.

8 MİLYON

Patrick Pelata, 2020 yılında dünya otomotiv pazarının 80 milyon adetlik büyüklüğe ulaşacağını ve bunun yüzde 10’unu elektrikli araçların oluşturacağını söyledi. Pelata, “8 milyon elektrikli araç yollarda dolaşacak” dedi.

Megane HB’nin ikinci üretim merkezi oluyoruz

Renault, Megane hatchback modelinin dünya çapında elde ettiği başarılı satış rakamları üzerine üretim adetlerini artırma kararı aldı. Buna göre Megane HB, İspanya’daki Palencia fabrikasının dışında Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında da üretilecek. Oyak Renault yapacağı yeni yatırımla Kasım 2010’dan itibaren Megane HB üretimine başlayacak. Şirket, ilk etapta bu araçtan yaklaşık 30-35 bin adet üretmeyi planlıyor. Megane HB’ler, başta Rusya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 80 ülkeye ihraç edilecek. Oyak Renault’nun Megane HB ve elektrikli Fluence’la birlikte ürettiği araç sayısı da 6’ya çıkmış olacak. Bu yeni yatırımla 2012 yılından itibaren Oyak Renault, 360 bin adetlik yıllık üretim kapasitisinin tamamını dolduracak. Bursa tesisinde Clio 3 ve 5 kapı, Clio Grand Tour, Symbol ve Fluence üretiliyor.

Haberin Devamı