Gazete Vatan Logo

1 milyar $'lık Hollywood parkı

ABD'nin büyük film şirketlerinden Paramount Pictures, Ankara'ya 1 milyar dolarlık yatırımla kurulacak Disneyland benzeri park için TOKİ'ye başvurdu. Yılda 3 milyon turist getirecek proje 3 yılda bitirilecek

Türkiye'nin Antalya'da Larapark'la gündeme gelen Disneyland benzeri temalı park yatırımı, başkent Ankara'da hayata geçecek görünüyor. Dünyanın en büyük film şirketlerinden ABD'li Paramount Pictures'in iştiraki olan Paramount Parks, Ankara'da 1 milyar dolarlık yatırımla temalı park kurmak üzere Toplu Konut idaresi'ne (TOKİ) başvuruda bulundu. Ankara-Eskişehir yolu üzerindeki Aşağı Yurtçu-Ballıkuyumcu mevkiinde 3 milyon metrekarelik arazi üzerine kurulacak dev eğlence merkezi için görüşmelerin son aşamaya geldiği öğrenilirken, parkın yılda 3 milyon turist çekmesi planlanıyor.

İnşaat üç yılda yılda bitecek
Paramount'un girişimiyle ilgili bilgi veren TOKİ Başkam Erdoğan Bayraktar, "Üç yıllık sürede tamamlanması öngörülen yatırımla Ortadoğu'nun en büyük temalı parkı kurulacak" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklediği proje konusunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne talimat verdiğini söyleyen Bayraktar, inşaatın gelecek yıl başlamasının beklendiğini vurguladı. Parkta, Türkiye'ye özgü tasarımların yer alması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşme yapıldığı da öğrenildi.

Diğer yandan, inşaat yapılacak arazinin hangi şartlarla verileceği netlik kazanmadı. Toplu Konut Idareşi'nin araziyi satma, 49 yıllığına kiralama veya kurulacak parka ortak olma gibi seçenekleri bulunuyor.

Konsorsiyum olabilir
Paramount'un yurtdışından bazı şirketlerle birlikte konsorsiyum oluşturarak yatırıma gelebileceği ifade edilirken, parkın ilk aşamada 30 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.

Şirketin, Ortadoğu'nun en büyük eğlence merkezi olarak planladığı parka, yılda 3 milyon ziyaretçinin geleceğim hesapladığı kaydediliyor. Kuzey Amerika'daki beş parka ortalama 13 milyon turistin geldiği dikkate alındığında, bu rakama ulaşılması zaman alacak görünüyor. Eğlence sektöründeki son teknolojinin kullanılacak olması ve fiyatların Avrupa'ya göre daha makul kalması nedeniyle, özellikle Doğu Avrupa, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu'dan çok sayıda turistin gelmesi bekleniyor. Paramount, yaklaşık 40 yıldır eğlence parklarına yoğunlaşırken, en fazla ziyaretçi alan parkların başında ünlü dizi Survivor'dan esinlenen park yer alıyor.

Parklarda neler var
Paramount'un film stüdyolarından yola çıkarak başlattığı park girişimi, insanların "gerçeklik" duygusunu yaşaması amacıyla tüm materyallerin gerçeğe yakın şekilde kullanılmasıyla oluşturulyor. Bu kapsamda, buzdan bir dünya yaratılması da, okyanus ortamı yaratıp dev dalgalarla boğuşulması da mümkün olabiliyor. İsteyen bir uzay gemisine binerek Ay'a yolculuk yapabiliyor ya da denizaltına inerek okyanus dünyasını keşfedebiliyor, yarış arabası kullanabiliyor, çölde kervanlarla yolculuk ediyor. İsteyenler mağaralarda define arıyor, dev şatolarda şövalyelerle yemek yiyor. Türkiye'de yapılacak park için özel karakterler ve mekanların da yurtdışından getirilecek tasarımlara eklenmesi bekleniyor. Park ile birlikte, ziyaretçilerin konaklaması için oteller, villalar yapılması da planlanıyor.

Haberin Devamı