Gazete Vatan Logo

1 Mayıs sürprizi BBP'den geldi

Ortak mesajlarda 1 Mayıs'ın bayram havasında kutlanması ve 1977'deki katliamı yapanların adalete teslim edilmesi öne çıktı. Sürprizi BBP yaptı, yayımlanan mesajda "1 Mayıs bütün işçilerin bayramıdır, kutluyoruz" denildi.

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayan sendika liderleri ve siyasetçiler mikrofonlara konuştu.

Başbakan Erdoğan: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mayısların, bundan sonra ’Emek Bayramı’ adına yaraşır bir şekilde dostluk ve dayanışma günü olarak kutlanacağına inandığını belirterek, "Hala sınıf ve çatışma kültürü beklentisi içerisinde olanlar varsa onlar, tarihin loş sayfalarında yerlerini alacaklardır" dedi.

Erdoğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, ülkenin, huzur ve barışın, kardeşlik ve hukukun hakim olduğu bir anlayışla Cumhuriyetin 100. yılına doğru yürüdüğünü ifade etti.

Bu ülkenin daha bayındır, daha kalkınmış, daha üretken hale gelmesinde emekçilerin alın teri ve emeği bulunduğunu kaydeden Erdoğan mesajında, "Emekçiler, bu toplumun en muteber kesimlerindendir ve büyük takdiri hak
etmektedirler. Bizler hükümet olarak, bugüne kadar bu şuurla görev yaptık, her zaman emekçilerimizin yanında olduk" ifadelerine yer verdi.

Bu anlayışla her yıl gerginlik ve çatışmaların beklendiği bir gün olarak gündeme gelen 1 Mayıs gününü, 2008 yılında "Emek ve Dayanışma Günü", 2009 yılında da resmi tatil ilan ettiklerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Böylece 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin emek ve
sendikacılık tarihi açısından önemli bir adım olarak kayda geçmiştir. İnanıyorum ki 1 Mayıslar, bundan sonra emek bayramı adına yaraşır bir şekilde dostluk ve dayanışma günü olarak kutlanacak, tüm emekçilerin hak ve taleplerinin ele
alındığı, gündeme taşındığı bir gün olacaktır.

Zira soğuk savaş döneminin kavram ve kurumları, dünyamızı terk etmiştir. Hala sınıf ve çatışma kültürü beklentisi içerisinde olanlar varsa onlar, tarihin loş sayfalarında yerlerini alacaklardır.

Ülkemizin kaosa sürüklendiği yıllarda 34 yıl önceki 1 Mayıs 1977’nin tablosu hala hafızalarımızdadır. Tarihi hafızamız, 1 Mayısların ’çatışma günü’ olarak hatırlanmasından artık temizlenmelidir. Bunu, siz emekçi kardeşlerim gerçekleştireceksiniz. Bu vesileyle tüm emekçilerimizin Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyor, tüm Konfederasyonlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum."

DAVUTOĞLU: ’1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI BARIŞ İÇİNDE GEÇSİN’

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın barış içinde geçmesini isterken, "1 Mayıs, geçmişte acı ve gerginliklerin yaşandığı günler olarak tarihe geçti. Bu sene barış içinde, esenllik içinde herkesin özgürlükleri doyasıya yaşadığı bir gün olarak geçşin diliyorum" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, seçim bölgesi Konya’daki 3 günlük programının son gününe gazetecilerle Dedeman Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla başladı. Toplantıda ilk olarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı değerlendiren Bakan Davutoğlu, "1 Mayıs, geçmişte acı ve gerginliklerin yaşandığı günler olarak tarihe geçti. Bu sene barış içinde, esenllik içinde herkesin özgürlükleri doyasıya yaşadığı bir gün olarak geçşin diliyorum. İnşallah bundan sonra hangi gün olursa olsun gerginliklerin değil, karşılıklı anlayışların güvenin kazanıldığı günler olarak geçer. Başta Taksim olmak üzere bütün meydanlarda barışcıl bir şekilde vatandaşlarımız kutlarlar." dedi.

Türkiye ve dünyada son yıllarda önemli gelişmeler görüldüğüne dikkat çeken Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin son 8 yıl içinde belki de son 150-200 yılın en önemli dönüşümlerini yaşadığını söyledi. Bakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece Türkiye değil, dünyada 8-10 yıl içinde çok önemli olaylara şahit olduk. 11 Eylül’den, Irak savaşına, Kafkaslar’daki gerilimlerden, nükleer konularda, Ortadoğudaki gelişimlere kadar olağanüstü değişimlerin, dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde bulunuyoruz. Türkiye bütün bu değişimlerin ortasında. Hem jeopolitik olarak ortasında.Dünya gündeminde, Birleşmiş Milletler gündeminde 10 konu varsa, 9 tanesi Türkiye’yi doğrudan ve dolaylı ilgilendirir."

BAHÇELİ, 1 MAYIS'I KUTLADI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "emekleriyle geçinen ve karşılarına dikilen birçok zorluğa göğüs germeye çalışan
emekçilerin, biriken sorunlarının da bir an önce çözülmesi ve hak ettikleri ekonomik ve sosyal şartlara kavuşturulmalarını" diledi.

Bahçeli, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Emeğiyle hayatını kazanan, alın teriyle geçimini temin eden ve milletçe elde edilen toplam milli gelire büyük katkılar sağlayan milyonlarca çalışanın gururla idrak ettikleri anlamlı bir günün içinde bulunulduğunu belirten Bahçeli,
helal kazancını elde etmenin arayışında olan ve emeğinden başka herhangi bir gücü olmayan çalışanların, millet ve devlet hayatında yeri doldurulamaz önem ve kıymeti bulunduğunu ifade etti.

Vatanın her köşesinde sahip oldukları en önemli değer olan emekleriyle, milletin ihtiyaçlarını karşılayan, beklentilerini gideren, dayanışmanın ve birlikte çalışmanın güzelliklerini sergileyen emekçilerin, sosyal ve ekonomik
hayatta büyük payları olduğuna işaret eden Bahçeli, ekonomik istikrarın yakalanabilmesi ve demokrasinin gerçek anlamına kavuşabilmesinin her şeyden önce çalışanların bilinçli tercihleriyle mümkün olacağını belirtti.

Bahçeli, mesajında şunları kaydetti:

"Bugünlerde zaaf içinde bulunan toplumsal huzur ve güvenliğin, gün geçtikçe zayıflayamaya yüz tutan birlikte yaşamanın tekrar eski cazibesine ulaşabilmesi, şüphesiz milyonlarca çalışanımızın istek ve yardımıyla
olabilecektir.

Dileğim, emekleriyle geçinen ve karşılarına dikilen birçok zorluğa göğüs germeye çalışan emekçilerimizin, biriken sorunlarının da bir an önce çözülmesi ve hak ettikleri ekonomik ve sosyal şartlara kavuşturulmalarıdır.

Bugünün, hiçbir çatışmaya meydan vermeden ve tam bir sükunetle, aynı zamanda barış ve kardeşlik çağrılarıyla kutlanmasını temenni ediyorum.

1 Mayıs’ı fırsat bilerek, kinlerini ve nefretlerini yaymaya çalışanların, ajitasyonlarla kalabalıkları provoke etmeye yeltenenlerin, hem güvenlik görevlilerimizin hem de çalışanlarımızın duyarlı hareket etmeleriyle amaçlarına
ulaşamayacaklarına yürekten inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, dünden çıkarılan ders ve sonuçlarla, 1 Mayıs’ın emniyet ve esenlik içinde geçmesini içtenlikle diliyor, tüm emekçilerimizin bu anlamlı gününü kutluyor, aileleriyle birlikte sağlık ve mutluluk içinde bir ömür geçirmelerini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum."

Eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul milletvekili adayı - Süleyman Çelebi: Hedef 8 saat çalışma süresi

"Türkiye'nin en temel sorunun, işsizlik ve yoksulluk. Türkiye işsizlikte Avrupa 2'ncisi, yoksullukta dünya 3'üncüsüyüz. Gelir adaletsizliğinde dünya 3'üncüsüyüz. İş kazalarında dünya 2'ncisiyiz. Bugün hala ülkemizde 12-13 saatlik çalışma süreleri devam ediyor. Bugün 1 Mayıs'ın esas doğuş nedeni, 8 saatlik çalışma süresi elde etmektir. 8 saatlik çalışma süresi elde edilirse 1 Mayıs o zaman amacına ulaşır. Siyasiler de seçimden önce bu mesajları doğru şekilde alacaklardır. Tüm işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyoruz. Ağır bedeller ödendi. Gazlar yedik, coplar yedik ama bugün 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak bizim için ayrı bir önem taşıyor.'

BDP İstanbul bağımsız adayı - Sırrı Süreyya Önder: Direne direne geri aldık

'Tüm işçilerin ve emekçilerin bayramı kutlu olsun. 1 Mayıs'ın bizim açımızdan 2 önemi var. Malum 1 Mayıs işçi bayramı, bu uğurda verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Taksim, işçilere kapatılmıştı, direne direne geri aldık. İkinci önemi de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir arada bayramımızı kutluyoruz.'

Türk-İş Genel Başkanı - Mustafa Kumlu: Selam yolluyoruz

'Bugün yıllardan beri 1 Mayıslarda yaptığımız gibi, yine Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıyoruz, yine 1 Mayıs 1977'de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz. Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz vardır ki, o da 1977'de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir. Bu borç, Türk demokrasisi üzerinde 34 yıldır bir kara lekedir. Bu borç ödenmeden Türkiye'nin vicdanı rahat etmeyecek, demokrasimiz lekeli kalmaya devam edecektir. Bugün tüm dünyada emekçiler, emeğin uğradığı haksızlıklara karşı hep birlikte sesini yükseltiyor. Tüm dünyada emekçiler bir asır önce 8 saatlik çalışma uğruna canlarını veren emekçi kardeşlerini anarken, bugün hala bir çok ülkede, benzeri çalışma koşullarının var olmasına isyan ediyor. Bugün tüm dünyada emekçiler alanlarda demokrasi istiyor, barış istiyor, özgürlük istiyor. Biz bugün burada dünyada ve ülkemizde eşitliği, barışı, kardeşliği, özgürlüğü çağırıyoruz. Emeğin çıkarının savaşta değil, barışta olduğunu biliyor, savaştan yana hiç bir politikaya onay vermeyeceğimizini haykırıyoruz.

Biz daha çok demokrasi istiyoruz, çünkü bunu hak ediyoruz. Biz örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü biz örgütlenirken demokrasimizin daha kalıcı hale geleceğini biliyoruz. Biz bugün burada, 1 Mayısta ve Taksim'de ülkeyi yönetenleri ve yönetmeye aday olanları emekçilerin sesine ve taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz. Taksim Meydanı'ndan Türkiye'nin ve dünyanın 1 Mayıs alanlardaki coşkulu kutlamalara selam yolluyoruz. Taksim ve diğer 1 Mayıs şehitlerini saygıyla anıyoruz. Ruhları şad olsun. İşçilerin, memurların, emeklilerin, işsizlerin, gençlerin, emekçilerin ve emeğe gönül vermiş herkesin 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutluyoruz.'

BBP Genel Başkanı - Yaşar Topçu: 1 Mayıs bütün işçilerin bayramıdır

"Çalışma ve diğer sosyal haklarını kazanmak için işçiler dünya çapında uzun yıllar mücadele vermek zorunda kaldı, emeğin karşılığı halen tam olarak verilmedi. Türkiye'de işçilerin en önemli sorunları arasında kıdem tazminatı öne çıkıyor.

Medeniyet değerleri ile tarihi devlet geleneği işçilerin alnının teri kurumadan hakkını vermeyi gerekli kılar fakat uzun yıllardan beri uygulamalar yeterli seviyede değil. Asgari ücretin komik ve dramatik bir seviyede olduğu Türkiye'de işsizliğin fazla olmasıyla tam bir emek sömürü düzeni kuruldu. Türkiye'de 1 Mayıs'ın bir kısım ideolojilerin hegemonyası altında olması görüntüsü işçilerimiz açısından ciddi bir talihsizlik olmuştur. Oysa 1 Mayıs bütün işçilerin bayramıdır. Türkiye'de artık bir kısım alışkanlıkların değişmesi gerekir. 1 Mayıs barışın, kardeşliğin ve emeğin bayramı olması gerekirken sözünü ettiğimiz ideolojik gruplar şov yapma fırsatı olarak değerlendirmiş ve neredeyse her yıl yapılan kutlamalarda, bu mutlu güne gölge düşürmüşlerdir.

Umarım bu yıl üzücü olaylar gerçekleşmez. 1 Mayıs bir bayram gibi kutlanır. Bu duygu ve düşünceler içinde bütün işçilerimizin, emeğin, hürriyetin ve kardeşliğin bayramı olan 1 Mayıs bayramını en içten dileklerimle kutluyor, ülkemize ve milletimize güvenli, özgür ve refah içinde huzurlu bir gelecek diliyorum.'

BDP İstanbul Milletvekili ve bağımsız aday - Sebahat Tuncel: Bayram havasında kutlayacağız

'İşçi sınıfının gösterdiği direniş ve mücadeleyle yasaklanan Taksim'i geçen sene geri aldık. Geçen yıl olduğu gibi bu sene de 1 Mayıs'ı bayram havasında kutlayacağız.'

Haberin Devamı