Gazete Vatan Logo

1 Mayıs ‘güvenlik’ bayramı!

Yurt genelinde alınan yoğun güvenlik önlemleri sonucunda 1 Mayıs, ufak tefek protestolar dışında tüm yurtta olaysız kutlandı. İzinsiz kuş uçurtulmayan İstanbul’da 30 bin polis görev yaptı

1 Mayıs ‘güvenlik’ bayramı!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde çalışanlar meydanlara çıktı. Sendikalar ve sivil toplum kuruluşları çatısında sokakları dolduran vatandaşlar, renkli görüntülere imza attı. Terör eylemi istihbaratları nedeniyle ülke genelinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Taksim çok sessizdi

Özellikle İstanbul’da adeta kuş uçurtulmadı. Kutlamaların adresi Bakırköy’de Halk pazarı Meydanı’na gelenler tepeden tırnağa arandı, pankartlar tek tek kontrol edildi. 2013’ten bu yana kutlamalara kapalı olan Taksim Meydanı ve çevresinde de güvenlik önlemleri artırıldı. Taksim’e çıkan bütün yollar kapatılırken, kontrol noktalarında görevli polisler yaya geçişine de izin vermedi. Taksim’in sessiz 1 Mayıs’ı drone ile havadan da görüntülendi.

Hava trafiği de kapandı

İstanbul’un birçok ilçesi üzerinde helikopter gibi görerek uçuş yapan sivil hava araçlarının uçuşlarına izin verilmedi. Saat 05.30 ile 20.30 arasında Taksim’in de içinde olduğu 20 deniz mili yarıçaplı bir sahada görevli olmayan devlete ait hava araçları uçamadı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden verilen bilgilere göre 1 Mayıs tedbirleri için kent genelinde 30 bin 101 polis görev aldı. İstanbul Emniyeti geçtiğimiz yıllarda 1 Mayıs için çevre illerden polis takviyesi alıyordu. Bu sene civar illerden hiçbir polis desteğinin talep edilmediği, bütün tedbirlerin İstanbul polisinin kendi imkânlarıyla alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

Pankartlara ‘fotolu’ kontrol

Bakırköy’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılanlar daha önce alışık olmadıkları bir kontrolden geçirildi. Sivil polis memurları akıllı telefonlarla alana sokulan her pankart ve dövizi fotoğrafladı. Bu fotoğraflar polis tarafından amirlerine gönderildi. Onay alan ve kayda geçen pankart ve dövizler içeri alındı, ‘sakıncalı’ olanlar engellendi.

Bakırköy’de renkli kutlama

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından tertiplenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İşçi Bayramı, Bakırköy Halk Pazarı Meydanı’nda kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran kalabalık, zaman zaman çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti. Saat 14.05 itibari ile DİSK’in 50’nci kuruluş yıl dönümüne özgü oluşturulan koro tarafından mini konser verildi. Konuşmaların ardından Türkçe ve Kürtçe ortak bildiri okundu, Kardeş Türküler konser verdi. Kalabalık akşam üzeri olaysız bir şekilde dağıldı.

Haberin Devamı

Başkentte şenlik havası

Ankara’da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs’ı Kolej Meydanı’nda kutladı. Korteje katılan gruplar, Cemal Gürsel Caddesi üzerinde kurulan arama noktalarında, x-ray cihazlarından ve polis kontrolünden geçerek, miting alanına girdi. Polis ekipleri, gruplarda bulunan pankart, döviz, bayrak, flama ve önlükleri incelerken, bazı pankartların alana girişine izin vermedi. Bu nedenle görevlilerle grup üyeleri arasında tartışmalar yaşandı. Ancak tüm bu gerginliğe rağmen Ankara’daki kutlamalar tam bir şenlik havasında geçti.

Bebek arabaları bile arandı

Çorum’da miting alanına gelenlerin üstleri tek tek arandı. Seyyar satıcılar alana alınmazken, polisin bebek arabalarını da araması dikkat çekti.

Haberin Devamı

SİVAS’TA 1 MAYIS

300 kişi kutladı 540 polis vardı

Sivas’ta 1 Mayıs yaklaşık 300 kişinin katılımıyla kutlandı. Etkinliğe katılanların çoğunu üniversite öğrencileri oluştururken, kutlamalarda 540 polis görev aldı.

İşçiler çocuklar gibi şendi!

İstanbul Aksaray’daki merkezlerinde toplanıp Saraçhaneye’ye yürüyen Disk Nakliyat-iş üyeleri, çocuk parkında bayramın tadını çıkardı. n Elif ÖZTÜRK AA