Gazete Vatan Logo

1 gramlık altın kurtarıcı oldu

Ortadoğu’nun yeniden şekillenmesinin faturası altına çıktı

Çeyrek altın 124, Cumhuriyet altını ise 496 TL’ye fırlayınca vatandaş çareyi 1 gramlık altında buldu. Düğüne ve özel günlere hediye olarak altın almak isteyenler için 75 TL’den satılan 1 gramlık külçeler kurtarıcı oldu.

Ortadoğu’da art arda başlayan isyanlar ve hükümetlerin teker teker devrilmesiyle altın fiyatları tavan yaptı. Çok değil bir ay önce çeyrek altının fiyatı 120 TL iken şimdi 124 TL oldu. Bir başka ifadeyle altının fiyatı bir ay içinde yüzde 3.5 düzeyinde arttı. Peki bu altın piyasasının kalbi Kapalıçarşı’yı nasıl etkiledi? Kapalıçarşı esnafı altındaki sürekli yükleşin vatandaşı iki yönden etkilediğini söylüyor. Birincisi yatırım amaçlı alınan altına talebin artması, diğeri ise hediye olarak tercih edilen çeyrek altının tahtını 1 gramlık altına bırakması.

Altın fiyatlarının yükselmesi, 1 gramlık altınlara talebi arttırdı. Özel günlerin vazgeçilmez hediyesi çeyrek altının fiyatının 125 TL’ye dayanması vatandaşı yeni arayışa sürükledi. Bu arayışta ise tanesi 75 TL olan 1 gramlık altınlar çeyrek altının yerini aldı. Aradaki yaklaşık 50 TL’lik fark, gramlık altının tercih edilmesini sağladı. Çoğunu İstanbul Altın Rafinerisi’nin bastığı 1 gr’lık külçe altınlar büyük kuyumcu şirketleri tarafından basılıp sertifikası ve garanti belgesiyle satılıyor.

Kapalıçarşı’da dikkat çeken başka bir nokta ise vatandaşın altın alırken ya da satarken bütün esnafları teker teker dolaşması. Özellikle ev ya da araba yatırımı yapacak olanlarla kredi kartı borcunu ödemek için altın bozdurmak isteyenler dikkat çekiyor. Bunda en büyük etken ise altın fiyatının sürekli değişmesi. Hatta bazı kuyumcular altın fiyatının günde 5 defa değiştiğini, kendilerinin bile takip etmede sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyor.

Savcı gibi soru soruyorlar

Genelde altın daha yükselir mi diye sormaya geliyorlar. Yüksek fiyat ise bizim buradaki işleri olumsuz etkiledi. Altın alan pek yok. Sadece yastık altında altını bulunan vatandaşlar satmaya geliyorlar. Ancak onlar da savcı gibi bir sürü soru soruyorlar. Altın fiyatlarını, ne kadar daha yükseleceğini, şuan bozdursa zarar edip etmeyeceğini soruyorlar. Ortadoğu’daki olaylardan dolayı altın bu kadar hareketlendi, günde yaklaşık 10 kez altın fiyatları değişiyor, satış yaparken diğer dükkanların da kaça sattıklarını öğreniyoruz. Çarşıda büyük bir rekabet oluştu.

Bengü Aytok (Tekstil - 40) - Fiyatlardan başımız döndü

Şimdi çeyrek altın yaklaşık 125 TL. Ben geçen yıl bu fiyata yarım altın almıştım. Altın fiyatları baş döndürücü bir hızla yükseliyor. Arkadaşımın doğumgünü, iş arkadaşklarımla aramızda para toplayıp ona 1 gr’lık külçe altın alabildik. Keşke geçen seneden yatırım yapmaya başlasaydım, şimdi alıp da yastık altına atmam imkansız.

Günay Güneş (29- Kuyumcu) - Alan gram altın alıyor

Eskiden altın 2 lira yükselse olay olurdu millet şaşırırdı, şimdi ise geçen aya göre 5 lira birden yükseldi, bu inanılmaz bir artış. Bundan dolayı altın satışlarımız durma noktasında. Altın almaya gelenler de 75 lira olan 1 gramlık has altın alıyorlar. Altındaki yükseliş devam ederse çeyrek altının yerini tamamen 1 gr’lık külçeler alacak.

Bilici Yatırım halka arz için düğmeye bastı

Halka açılmaya hazırlanan Bilici Yatırım, danışmanlık ve aracılık hizmeti için, halka arzlar konusunda Deniz Yatırım’la anlaştı. Bilici Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Bilici, yaptığı yazılı açıklamada, halka arzı kendileri için yeni bir dönemin başlangıcı olarak gördüklerini belirtti. Halka arzı, kurumsallaşma hedefleri doğrultusunda stratejik bir adım olarak değerlendirdiklerini ifade eden Bilici, şunları kaydetti: “Grubumuz halihazırda tekstil sektöründe, iplik, iplik büküm, kumaş dokuma, boyama ve apre tesislerine sahip olup, ileri teknoloji kullanımıyla özellikli üretimler yapan, entegre bir yapıya sahip. Grubun ürünlerinin yaklaşık yüzde 80’i 20 ülkeye ihraç ediliyor. En yüksek talep ABD ve Avrupa ülkelerinden geliyor. GAP, Mango, Marks&Spencer ve Zara gibi dünya devi şirketlerin de arasında yer aldığı 180 şirket ürünlerimizi kullanıyor.”

OPEC petrol üretiminde artış planlıyor

Kuveyt Petrol Bakanı Ahmed Abdullah El-Sabah, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol üretimini artırmayı görüştüğünü bildirdi. El Sabah, gazetecilere yaptığı açıklamada, OPEC’in Libya’daki yönetim karşıtı olayların petrol piyasasına etkisini görüştüğünü belirterek, örgütün olası üretim artışı için müzakereleri sürdürdüğünü ancak henüz karar verilmediğini ifade etti.

Kuveytli Bakan, OPEC’in 5’inci büyük petrol üreticisi olan ülkesinin üretimini artırdığı iddialarını ise yalanladı. Financial Times’ın haberine göre, Suudi Arabistan’dan sonra OPEC üyesi Nijerya, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE) petrol üretimini artırmayı planlıyor. Söz konusu üç ülke, Nisan ayına kadar üretimini günlük ortalama 300 bin varil artırmayı hedefliyor.

Bankaların kârı Ocak’ta yüzde 24.2 geriledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kesinleşmemiş geçici verilerine göre, Ocak ayında Türk bankacılık sektörünün net kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.2 azalarak 1.56 milyar lira oldu. Sektörün net kârı Ocak 2010’da 2.06 milyar lira, 2010 sonunda ise 22.13 milyar lira olmuştu. BDDK’nın kesinleşmemiş geçici verilerine göre, sektörün aktif büyüklüğü Ocak 2011 itibarıyla, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.8 artarak 1.02 trilyon liraya ulaşırken, krediler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36.2, 2010 sonuna göre ise yüzde 2 artışla 536.6 milyar liraya çıktı. Bankacılık sektörünün brüt takipteki alacakları ise Ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.4 azalarak 19.96 milyar lira olarak gerçekleşti. Sektörün mevduatları ise aynı dönemde yüzde 20.1 artarak 615.08 milyar lira olurken, bu rakam 2010 sonuna göre de yüzde 0.3’lük bir azalışa işaret ediyor. Sektörün Ocak 2010 döneminde yüzde 20.4 seviyesinde olan sermaye yeterliliği standart oranı ise Ocak 2011 itibarıyla yüzde 18.4 seviyesinde gerçekleşti.

IMF: Gelişen ülkelerde aşırı ısınma başladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, küresel toparlanmada başı çeken gelişmekte olan ekonomilereki hızlı büyümenin, artan enflasyon baskıları dikkate alındığında, kendi yararlarına olmayabileceğini söyledi.

Lipsky, “Yüzde 6.5-7 dolayında büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin kapasite fazlası marjlarının büyük ölçüde kullanılmış olmasının bir sonucu olarak yeni yeni aşırı ısınma belirtileri görmeye başlıyoruz” dedi. Yükselen petrol fiyatlarının enflasyon sorununu artırıyor ancak Lipsky, IMF’nin petroldeki yükselişin geçici olduğunu düşünmesi nedeniyle büyüme tahminlerini aşağı çekmediğini de belirtti.

IMF her ne kadar son aylarda fiyat baskılarının risklerine dikkat çekiyorsa da Lipsky’nin açıklamaları Fon’un bu konudaki kaygılarının giderek arttığına işaret ediyor. Lipsky, gıda fiyatlarındaki artışın, hane bütçelerinin daha büyük bir bölümünü gıdanın oluşturduğu daha yoksul ülkelerde kaygı nedeni olduğuna dikkati çekti.

Yüksek gıda fiyatları, Mısır ve Tunus’taki ayaklanmaların arkasında yatan nedenlerden biri olarak gösterilmişti.

Cumhurbaşkanı Gül, borsanın gongunu kadınlar için çaldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) açılış gongunu kadınlar için çaldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İMKB’de seans, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen gong töreniyle açıldı. Gül, törende yaptığı konuşmaya Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. Kadınların, toplumun bütün kesimlerinde faal olması gerektiğini ifade eden Gül, kalkınmış ekonomilerde, toplumlarda kadınların karar mekanizmalarındaki rolüne işaret etti. Türkiye’de de kadınların hayatın her safhasında rol aldıklarını görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Gül, her alanda kadınların giderek daha fazla temsil edildiğini gördüklerini söyledi.

Siyasette ise kadın temsilinin biraz noksan olduğuna dikkati çeken Gül, “Ümit ediyorum ki giderek daha da çoğalacaktır” dedi. Konuşmasının ardından Gül, eşi Hayrünnisa Gül ve beraberindekilerle birlikte İMKB’nin açılış gongunu kadınlar için çaldı. Cumhurbaşkanı Gül’e, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan tarafından, günün anısına bir berat sunuldu. Gül, daha sonra seans salonunu dolaşarak brokerlarla bir süre sohbet etti. Bazı brokerlar Gül’e, tuttukları takımların formalarını imzalattı.

Haberin Devamı