Gazete Vatan Logo

1 dolarlık muz bile ‘karekod’la satılıyor

Çin’in WhatsApp’ı olarak bilinen WeChat, Çinliler’in günlük hayatında çok önemli bir yere sahip. Alışveriş yapmak, taksi çağırmak, otobüse binmenin yanı sıra seyyar satıcıdan bir dolarlık muz almak için bile nakte değil WeChat’e ihtiyacınız var...

1 dolarlık muz bile ‘karekod’la satılıyor

Geçtiğimiz hafta Çin’in Silikon Vadisi olarak adlandırılan teknoloji merkezi Shenzhen’de Çinli teknoloji devi Huawei’nin düzenlediği Global Analyst Summit (HAS) 2018’i takip edip teknoloji dünyasındaki gelişmeleri yakından inceledik. Zirve dışında Çinliler’in günlük hayatında teknolojiyi nasıl kullandıklarına da şahit olduk. Çin’in internet kullanımında ne kadar katı kurallara sahip olduğunu biliyoruz. Örneğin WhatsApp ve Instagram gibi uygulamaların hepsine erişim yasak. Ancak bizi şaşırtan nokta Çin’in WhatsApp’ı olarak bilinen WeChat uygulamasının Çinliler için nasıl bir teknoloji devrime dönüştüğü oldu.

Satış yapılmıyor

Çin’e girer girmez organizatörler bizden WeChat uygulamasını telefonlarımıza yüklememizi isteyip aksi takdirde kimseyle iletişim kuramayacağımızı söylediler. Bunun dışında yemek yemek, kahve içmek ve alışveriş yapmak istediğimizde neredeyse hiçbir işletme kredi kartı ve nakit kabul etmediğini sadece WeChat ile ödeme yapmayı kabul ettiğini iletti. Zaman geçtikçe Çinliler’in mesajlaşmak dışında taksi çağırırken, otobüse binerken, otelde ödeme yaparken, doktor randevusu alırken WeChat’i kullandığını, gazeteleri buradan okuduklarını, WeChat üzerinden mailleştiklerini ve maaşlarının buraya yattığını gördük.

Haberin Devamı

Yani bizde ‘nakitsiz toplum’u çoktan hayata geçirmişler. Hatta sokaktaki bir seyyar satıcıdan

1 dolar karşılığında bir adet muz almak istediğimde bile nakit kabul edemeyeceğini söyleyerek bana WeChat’ten ödeme yapmam için tezgahının önünde duran karekodu telefonumla okutmamı istedi. Bende uygulamanın yüklü olmadığını söylediğimde o zaman satış yapamayacağını belirtti.

Çin’in devam ettirdiği korumacı politikalar ve ulusal teknoloji uygulamaları zorunlulukları yüzünden Çin vatandaşları çok sayıda dünya devi uygulamanın adını dahi bilmiyor. Sokaktaki Çinliler ile konuşup onlarla Instagram ve Twitter üzerinden bağlantı kurmak istediğimizi söylediğimizde bu uygulamaları daha önce duymadıklarını ifade ettiler. Hatta bizim WeChat’i kullanmadığımızı öğrendiklerinde biraz da kızarcasına “Nasıl bilmiyorsunuz? Bu olmadan yaşayamazsınız” dediler.

Haberin Devamı

Kimin için kolaylık?

WeChat her Çinli için hayatı tek bir uygulama üzerinden kolaylaştıran bir uygulama ancak devlet kontrolündeki bu proje aynı zamanda her vatandaşın anlık olarak takibini sağlıyor.

'Mobike' ile heryerdesiniz

1.4 milyar nüfusa sahip Çin'de ulaşımı kolaylaştıran uygulamalar çok yaygın. Bunlardan biri de yine WeChat ile kullanılan Mobike uygulaması. Neredeyse Çin'in her sokağında bulunan yüzlerce bisikleti bu uygulama ile kullanıyorsunuz. GPS ile takip edilen bu bisikletlerin üzerindeki karekodu WeChat'e okutup kilidi açılan bisiklete binip gittiğiniz yerdeki durağa bırakabiliyorsunuz. WeChat'i olmayan bu bisikletler kullanamıyor.

Kimlik kartı yok WeChat var
Çin’de çoğu büyük şehirde sıklıkla asayiş kontrolleri yapılıyor. Genel olarak milyonlarca kamera ile 7 gün 24 saat izlenen Çinliler polis çevirdiği zaman kimlik kartı yerine artık WeChat’lerini gösteriyorlar. WeChat’teki işlemler bölümüne kendilerine özel kimlik kartı uygulaması ekleyen Çinliler son olarak bu sayede asayişi de bu uygulama üzerinden sağlamayı başarmış.

Haberin Devamı