Gazete Vatan Logo

1 dolara ortak oldu

PTT, PAL Express’in yüzde 15’lik hissesine 1 dolara ortak oldu. Ulaştırma Bakanı Arslan, ‘kazan kazan’ politikasıyla iş birliğinin yapıldığını, rakamın sembolik olduğunu söyledi

1 dolara ortak oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Hong Kong’un taşımacılık firması PAL Express şirketinin yüzde 15’lik hissesinin, 24 Ekim 2017’de imzalanan ek protokol kapsamında sembolik bir rakam olan 1 dolar karşılığı PTT AŞ’ye devredildiğini belirtti.

PTT’nin, geleceği çok iyi okuyarak e-ticaret altyapısına büyük önem verdiğini anlatan Bakan Arslan, e-ticaret sektörünün bir günde milyarlarca dolarlık alışverişin yapıldığı büyük bir sektör haline geldiğini vurguladı. Türk Hava Yolları (THY) ile dünyadaki yaygın hizmet ağını arkasına alacak şekilde iş birliği yapıldığını belirten Arslan, şöyle konuştu:

“Hong Konglu taşımacılık firması PAL Express ile geçen yıl Satış Acenteliği Sözleşmesi imzalandı. Söz konusu sözleşme kapsamında PAL Express ve THY aracılığı ile Uzakdoğu’dan gerek ülkemiz gerekse diğer ülkeler adına toplanan tüm elektronik ticaret gönderilerinin en hızlı ve uygun şartlarda taşınması sağlandı. Bu hizmet sayesinde 2016 ve 2017 yıllarında toplam 4 milyon 831 bin 729 kilogram gönderinin ülkemize kabulü ve üçüncü ülkelere transit geçişi gerçekleşti. Bu taşımalar bu yıl hizmete alacağımız İstanbul Yeni Havalimanı ile katlanarak artacak. Toplamda 133 milyon 839 bin 884 lira ciro elde edildi. Buradan elde edilen kâr 14 milyon liranın üzerinde. Bu ortaklık sayesinde PTT uluslararası e-ticaret gönderilerinin taşınması ve tesliminde 67 ülke arasında 7’nci sıraya yükseldi.”

Haberin Devamı

Sembolik değer

Bu ortaklığı bir adım daha ileriye taşıdıklarını ifade eden Arslan, “PTT, PAL Express’in kabiliyetlerinden yararlanarak, Uzakdoğu’da ve dünyada daha farklı ve önemli işler yapabilir hale gelecek. PAL Express de PTT gibi dünya çapında söz sahibi posta idaresiyle iş birliği yapabilecek. Bununla gerek ülkemizde gerek dünyada daha fazla iş yapabilir hale gelecek. Böylece PTT ile Türkiye’yi de e-ticarette taşımacılık hub’ı haline getiriyoruz” dedi.

Arslan, devir işleminin 1 dolar karşılığı olmasının nedenini de şöyle açıkladı: “PTT, Dünya Posta Birliği başkanlığını almasının ardından dünya çapında daha fazla bilinir hale geldi. PAL Express tarafından bakarsanız, marka değerinden yararlanmak adına PTT’yi bu işin içine almış olmak PTT’ye para vermeyi gerektirir. Her iki kurum da ‘kazan kazan’ politikası çerçevesinde bu iş birliğini yapıyorlar. Birinin diğerine ödeme yapması söz konusu değil. Yasal olarak sembolik de olsa bir bedelle bu işlemi yapmak gerekir. Türkiye’de birtakım işlemleri yaparken 1 lira sembolik bedelle yapıyoruz.”

Haberin Devamı

PTT, Asya’ya doğru yayılacak
PAL Express Yönetim Kurulu Başkanı Anthony Lau, şirketin elektronik ticaret ve havayolu ticareti alanında piyasa lideri olduğuna dikkati çekti. Lau, e-ticaretin gelecek yıllarda geleneksel ticaretin önüne geçeceğini belirterek, “e-ticaretin önümüzdeki yıllarda yüzde 50 artması bekleniyor. Ortaklığımızı daha da ileri bir seviyeye taşıyacağımıza eminim. Ortaklığımız sayesinde PTT’nin e-ticaret çalışmalarını Asya’ya doğru yaygınlaştırmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.