Gazete Vatan Logo

1 dolar 2.50 TL! Goldman Sachs’a göre

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, dolar/TL’nin olması gereken değeri 2.50 olarak hesapladı. Goldman Sachs, dolardaki son düşüşe rağmen Türk Lirası’nı hâlâ gerçek değerinin en çok altındaki gelişen ülke para birimi olarak gördü.

1 dolar 2.50 TL! Goldman Sachs’a göre

Bankanın ‘GSDEER’ ve ‘GSFEER’ adını verdiği ölçümlere göre, dolar/TL’nin 3.50’den 2.50’ye inmesi gerekiyor. Bu da TL’nin yüzde 30’a yakın değer kazanması anlamına geliyor. Goldman Sachs’ın “TL’yi deneme zamanı mı?” başlıklı yorumunda, “İyi carry trade getirisiyle TL gelişen piyasalarda öne çıkmak için en ilgi çekici aday. ABD faizlerine yüksek bağlılığı ve önümüzdeki çeyrek dönemde ABD’de daha gevşek parasal koşulların oluşacağı beklentisi de bunu destekliyor” değerlendirmesine yer verdi. ABD’li yatırım bankasının 14 Haziran’da Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından önce paylaştığı bu yorumunda, TL’nin dolar karşısında adil değerinden 1 liraya yakın sapmanın genel olarak TCMB’nin faizleri önemli ölçüde artırmaya olan isteksizliğine bağladı.

Goldman Sachs, “Enflasyon mevcut çok yüksek seviyelerden stabilize olmaya başlarsa TL için daha fazla değer kazancı alanı olabileceğine işaret ediyor” dedi.

Sıkı duruş sürerse 3.50’nin altına iner

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeme kararıyla kredi kazandığını belirtti. TV’de konuşan Altınsaç, bu sıkı duruşun sürmesi durumunda kurun 3.50’nin altına inebileceği öngörüsünde bulundu. Altınsaç, şunları kaydetti: “Merkez Bankası özellikle ‘Enflasyon beklentilerindeki gidişattan mutsuzum çünkü buradaki belirgin bozulmayı görüyorum’ diyor, bu nedenle de sıkı duruşuna devam ediyor. Şimdi biraz parite fiyatlaması var. TL bu nedenle bir miktar yukarı çıktı. Ama Merkez Bankası bu duruşunu sürdürürse dolar/TL tekrar 3.50’nin altını denemeye devam eder.” Enflasyonun bundan sonraki süreçte gerileyeceğini ancak yine de 2017’yi yüzde 9.5-10 aralığında bitireceğini ifade eden Gizem Öztok Altınsaç, “Merkez Bankası da bunun farkında olduğu için sıkı duruşuna devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı