Gazete Vatan Logo

1 ay yetecek doğalgaz göl altına depolanacak

Tuz Gölü’nün altına inşa edilen doğalgaz depolama tesisi devreye girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1.2 milyar metreküplük kapasitesiyi 5.4 milyar metreküpe çıkaracak yeni yatırımı da başlattıklarını açıkladı. Böylece yıllık gaz ihtiyacının 1 aya yakın bölümü depolanacak

1 ay yetecek doğalgaz göl altına depolanacak

Tuz Gölü’nün altına inşa edilen doğalgaz depolama tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı törenle devreye girdi. Yaklaşık 700 milyon dolara mal olan, toplamda 1.2 milyar metreküp yıllık çalışma gazı kapasitesi bulunan tesis, 3 yıl içinde tam kapasite hizmet verecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tesisin açılışındaki konuşmasında, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan tarafından, depolamanın ‘Çılgın projesi’ olarak nitelendirdiği müjdeyi de verdi. Erdoğan, 1.2 milyar metreküplük doğalgaz kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkaracak yeni bir yatırımı da başlattıklarını söyledi. Ülkenin yıllık 50 milyar metreküplük gaz ihtiyacı dikkate alındığında, yüzde 9’dan daha fazlası depolanabilecek.

2 milyar dolarlık yatırım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin depolama tesislerinin teknolojisi ve mühendisliğiyle ilk defa burada tanıştığına işaret etti. Törenle Tuz Gölü’nün altındaki depolara ilk gaz basma işlemini başlatacaklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ülkemizin günlük ihtiyacının 6’da 1’i temin edilecek. Size bir de müjde veriyorum: Açılışını yaptığımız 1.2 milyar metreküplük doğalgaz kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkaracak yeni bir yatırımı da başlatıyoruz. Yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım devreye girdiğinde sisteme verilebilecek günlük gaz miktarı 80 milyon metreküpe çıkabilecek. Bir başka ifadeyle günlük tüketimi depolanmış gazdan karşılama oranı 3’te 1 yükselecek. Nereden nereye... ”

Sessiz devrimlerin yenisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini ve yerli kaynaklarını ekonomiye kazandırmak için çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini söyledi. Açılış töreninde konuşan Albayrak, Türkiye’nin enerjideki stratejisine uyan her projeye destek olacaklarını vurgulayarak, “Doğalgaz noktasında bizim için önemli olan Türk Akımı projesini Ekim ayında imzaladık. Yüzen LNG teknolojilerini İzmir Aliağa’da gerçekleştirdik. Bugün doğalgaz depolama tesisinin açılışını gerçekleştiriyoruz” dedi. Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir payı artırmayı öncelikli hedef olarak belirlediklerini vurgulayan Albayrak, “2016’da yerli kaynakların elektrik üretimindeki payını yüzde 49.3’e çıkararak AK Parti iktidarları döneminin rekorunu kırdık. Yerli kömürün toplamdaki payını artırmak için yakın dönemde keşfedilen kömür rezervlerini değerlendirmeye başladık. Hem güneş enerjisi, hem de rüzgar enerjisinde çok önemli iki büyük yatırımı hayata geçiriyoruz” diye konuştu. “Herşey Türkiye için” anlayışıyla çıktıkları yolda sorumluluklarının farkında olduklarını anlatan Albayrak, 14 yıldır her alanda ortaya konulan sessiz devrimlere yenilerini ekleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerinden beklentisini hayata geçirdiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Aksaray’a havalimanı sözü

tesisin Aksaraylılar’a hayırlı olmasını dileyen Başbakan Binali Yıldırım, 15 yılda Aksaray’a 5 milyar yatırım ve destek sağladıklarını söyledi. Yıldırım, “4 bin konut yaptık Aksaray’da. Koca Aksaray’da bölünmüş yolda miktarını 175 kilometreye çıkardık. Yolları böldük, Türkiye’yi birleştirdik” dedi. 400 yataklı hastanenin yıl bitmeden Aksaray’a kazandırılacağını belirten Yıldırım, “Aksaray üzerinden 2 tren hattını limanlara indireceğiz. Aksaray-Konya-Antalya tren yolunun proje çalışmaları da devam ediyor. İnşallah Aksaray’ın Havalimanı’da olacak. Artık söz ağızdan çıktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mağara derinliği Eyfel Kulesi kadar

- Aksaray Sultanhanı Beldesi yakınlarındaki yerin 1.100 ile 1.400 metre altında bulunan tuz yapılarında 12 kavern (suni mağara) oluşturuldu.

- Her kaverna, içerisine bir Eyfel Kulesi’ni alabilecek derinlikte. Her bir kavernanın 100 milyon metreküp depolama hacmi var.

- Bu yıl içinde tesisin yaklaşık yarısı devreye alınacak. 2’nci aşama 2020’de tamamlanacak.

- Tesis tamamlandığında 13 milyon konutun doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 12’lik kısmı depolanmış olacak.