Gazete Vatan Logo

1 attık 4 yedik!

OVP’nin dolar kuru hedefi 10 kuruş saptı

1 attık 4 yedik!

Babacan, büyümede %4, ihracatta 158 milyar dolarlık hedefin tutmasının zor olduğunu söyledi. Enflasyon hedefinden de uzaklaşılıyor.

OVP’nin dolar kuru hedefi 10 kuruş saptı. 1.83’lük tahmine karşın dolar 1.93 TL’de. Cari açık hedefi de sınırın biraz altında.

Orta Vadeli Program’ın çatısını oluşturan 3 temel parametrede 2013 hedefleri tutmayacak. Büyüme ve ihracatta aşağı yönlü revizyon, enflasyonda ise yukarı yönlü revizyon sinyali geldi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bütün gelişmekte olan ülkelerde büyüme rakamlarının aşağı doğru revize edilirken Türkiye’de de yüzde 4’ün biraz altına doğru revize edilmesinin sürpriz olmaması gerektiğini belirterek, “Yüzde 3 küsur büyüme bile bugünkü ortamda ve dünya şartlarında gıpta ile bakılacak bir büyüme oranı” dedi.


Problem Gezi değil

Bütün gelişmekte olan ülkelerle ilgili önümüzdeki dönemde özellikle büyüme konusunda aşağı doğru revizyonların söz konusu olduğunu ancak kendilerinin bugünden yüzde 4 hedefiyle ilgili resmi bir revizyona gitmeyeceğini ifade eden Babacan, “Bu yıl 158 milyar dolar ihracat hedefimiz vardı ama o hedefe ulaşmamız biraz zor görünüyor” diye konuştu.

Ekonomik verilerdeki bozulmanın temelinde Gezi olaylarının yatmadığını söyleyen Babacan, “Aslında piyasalardaki hareketliliğin Türkiye’ye özel olmadığını görüyoruz. Aslında aynı tarihlerde Brezilya’dan Hindistan’a G. Afrika Churiyeti’nden Rusya’ya kadar pek çok gelişmekte olan ülkede benzer piyasa hareketleri oluştu” diye konuştu.

TL daha güçlü kaldı

Babacan, 22 Mayıs’tan bu yana özellikle ABD Merkez Bankası Başkanı’nın para politikalarında değişiklik sinyali vermesiyle pek çok ülke borsasında düşüşlerin yaşandığını, faizlerin yükseldiğini, dolara karşı ülke para birimlerinin değer kaybettiğini belirtti.

22 Mayıs’tan bu yana Endonezya’nın para biriminin dolara karşı yüzde 4,9, Rusya’nın para biriminin yüzde 5,1, Hindistan’ın para biriminin yüzde 9,7, Brezilya’nın para biriminin yüzde 12,3 değer kaybettiğini anlatan Babacan, Türk Lirası’nın ise dolar karşısında yüzde 4,6 değer kaybet tiğini, yani Türkiye’nin döviz kurları açısından nispeten daha az etkilenen ülkeler içerisinde yer aldığını kaydetti.

‘Geleceği düşünüyoruz erken emeklilik yok’

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Gündemde erken emeklilik var mı?” şeklindeki soruya şu yşanıtı verdi: “Böyle bir şey gündemimizde yok. Bir dönem yapılan o erken emekliliğin biz halen bedelini ödüyoruz.”

Dünyada emeklilik yaşını düşüren ülke bulunmadığını vurgulayan Babacan, sosyal güvenlik sistemini dizayn ederken gelecek nesilleri de düşünmek zorunda olduklarını söyledi.

Haberin Devamı