Gazete Vatan Logo

1.70'i aştı, müdahale yolda

Stopaj oranlarındaki düzenlemeyle 1.6250 YTL'ye inen dolar açıklamadan yarım saat sonra yeniden yükselişe geçti. Doların 1.70 YTL'yi görmesiyle borsa gün içi zirvesine göre 1.150 puan düştü. Londra'da bulunan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ise "Likidite sıkışıklığı varsa Merkez gereğini yapar" diyerek müdahale sinyali verdi. Yılmaz, olası müdahalenin 'piyasa dostu' olacağını söyledi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önceliklerinin fiyat istikrarı ve finans piyasalarının düzgün çalışması olduğunu belirterek, likidite sıkıntısı olması halinde buna müdahale edebileceklerini söyledi.

Likidite sıkıntısı
Yılmaz, AK Yatırım'ın Londra'da düzenlediği "Para Politikaları ve Türkiye'de Yatınm Olanakları Konferansı" öncesinde gazetecilerle yaptığı sohbette, "Finansal piyasalarda istikrar yoksa, piyasa sığsa, fiyat oluşumu düzgün değilse Merkez Bankası görevini yapmak zorundadır " dedi. Piyasada bugün itibarıyla bir likidite sıkıntısı olduğunun göründüğünü söyleyen Yılmaz, müdahalenin hangi yöntemle yapılabileceği sorusu üzerine "Birçok yöntem var. Piyasa dostu yöntemlerle olur bu. Uygulayacağımız yöntem mümkün olduğunca piyasa dostu olacak. Bunlar aklınıza gelecek her türlü yöntem olabilir. Piyasa tarafından kabul edilebilecek yöntemler var" dedi. Dövize müdahalenin "Şok yöntemi ile mi yoksa daha yumuşak bir modelle yapılacağı" sorusuna ise Yılmaz, "O kadar şeffaf olamayız. Ancak dövize müdahale aynı anda etkisini veriyor. Faiz kararını ise, geleceğe dönük beklentilere göre veriyoruz" diye konuştu. Yılmaz, stopajın yabana yatırımcılara sıfirlanması ve yerli yatırımcılar için de yüzde 10'a indirilmesi ile ilgili bir soru üzerine de, "Stopajın kaldırılması iyi oldu. Şu dakika itibarıyla gelinen nokta Güney Afrika'daki cari açığın yüksek olmasından kaynaklanıyor. Cari açık yüksek olunca, onların parası değer kaybetti. Oradan bize sıçradı" dedi.

Yakından izliyoruz
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bir başka soru üzerine politikalarını fiyat istikrarına odakladıklarını, enflasyon hedeflemesi yaptıklarını, istikrar için gereken her şeyi yapacaklarını vurgularken, "Piyasayı izliyoruz. Saniye saniye ne var, derinliği nedir, nerede başlar nerede biterin hesabını
yapıyoruz"

Enflasyon üst bandı aşacak
3 Temmuz'da enflasyon rakamları ve 30 Haziran'daki büyüme rakamları açıklandığında gidişatın daha net anlaşılabileceğini söyleyen Durmuş Yılmaz, tahminlerini 3 ayda bir revize ettiklerini, büyük ihtimalle enflasyonun üst bandı aşacağını söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: "Para Politikası Kurulu toplantıları büyüme rakamlarını görmek için ay sonuna yakın toplanıyor. Ancak enflasyon rakamlarının ay başında açıklanması nedeniyle yaşanan bir sıkıntı var. Bir ara açıklama yapmayı ya da Para Politikası Kurulu toplantısının tarihini ayın daha erken günlerine almayı da konuşuyoruz." dedi. Yılmaz, Haziran ve Temmuz enflasyon oranlarının yüksek çıkacağının kesinleştiğini de belirterek, "Umarım Ağustos'u kaybetmeyiz" dedi.
Yılmaz, enflasyonda ortaya çıkan durumun bugünkü veriler itibarıyla hâlâ tespit edilen hedeflere yakın olacağına işaret ederek, 2006'daki politikalarının bu olumsuzlukların 2007'ye yansımaması için gerekli tedbirin alınması yönünde olduğunu vurguladı.

Güney Afrika'daki son 24 yılın en yüksek cari açığı piyasaları vurdu
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gelişmekte olan piyasaların kendi arasında ayrı bîr bölünme yaşadığını belirterek, bir yanda Türkiye, Güney Afrika ve Macaristan'ın yer aldığını, diğer yanda ise Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin gibi ülkelerin konumlandığım söyledi. Nitekim veriler de bunu doğruluyor. Cari işlemler açığı Macaristan, Türkiye ve G.Afrika'da da yüksek seyrediyor. Yurtdışında tahvilleri Türkiye'ye paralel işlem gören Güney Afrika'da da cari açık endişeleri arttı.

G.Afrika'da yılın ilk çeyreğinde cari açık 14.1 milyar dolara tırmanarak, son 24 yılın en yüksek düzeyine çıktı. G. Afrika'daki cari açık endişesiyle 2030 vadeli Türk eurobondlar'ı 139 dolardan 137 dolara geriledi.
Açıl SEZEN

Yatırım araçlarından elde edilen kazançlardan alınan yüzde 15'lik stopajın yabancılar için kaldırılması yerli yatırımcılar için de yüzde 10'a indirilmesi piyasalardaki dalgalanmaları durdurmaya yetmedi. Dolar gün içinde 1.70'le tarihi zirve denemesi yaparken, borsa güniçi zirvesine göre 1.150 puan düşüşle 34 bin 228 puandan kapandı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın düzenledikleri basın toplantısında yeni stopaj oranlarını açıklamalarıyla borsa açılışta önceki günün 1.616 puan üzerine çıktı. Dolar 1.6250 YTL'ye inerken, bono faizleri 1.8 puan düşüşle yüzde 19'un altına geriledi. Ancak piyasalarda yaşanan 'sevinç dalgası' sadece yarım saat sürdü. Özellikle dolar kurunda yaşanan sert çıkış borsa ve bono piyasasında satışları hızlandırdı. Dolar Mart 2003'ten bu yana ilk defa 1.70 YTL'yi görürken bono faizleri yeniden yüzde 20 seviyesinin üzerine çıkü. Borsa ise ilk dakikalarda gördüğü gün içi zirvesine göre 1.150 puan düştü.

Oldukça hareketli bir günün ardından borsa yüzde 1.38 çıkışla 34 bin 228 puandan, dolar 1.6930 YTL'den, bono faizleri ise yüzde 20.28'den kapandı.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Bankacılar, stopaj oranlarındaki değişiklikle piyasaları tedirgin eden sadece bir etkenin ortadan kalktığına dikkat çekerek, asıl endişenin yurtdışı piyasalardaki dalgalanmalar ve enflasyondaki yükselişten kaynaklandığını vurguluyor. Ayrıca cari açık, seçim söylentileri ve AB ile gerilen ilişkilerle ilgili belirsizliklerin devam etmesinin piyasalardaki kara bulutlarının dağılmasına izin vermediği belirtiliyor. Stopaj oranlarında yapılan değişikliğin olumlu etkisinin yabancı girişinin arttığı dönemlerde hissedileceği tahmin ediliyor.

Kurlardaki hareketlerin borsa ve bono piyasasının seyrinde etkili olduğu söylenirken, döviz piyasasında likiditenin iyice azaldığı ve küçük meblağlarla kurlarda ciddi çıkışların yaşandığı ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın dövize doğrudan satım yönünde müdahale etmemesinin de kurlardaki çıkışı desteklediği vurgulanıyor.
Ufuk KORCAN

Haberin Devamı