Gazete Vatan Logo

1.5 milyon rekoru için ucuz konut seferberliği

Konut sektörü 2018 hedeflerini belirledi. Lüks segmentten alt ve orta gelir grubuna yönelecek olan sektör, ucuz konut için düşük faizli modeller geliştirmeye çalışıyor. Seferberliği de sürdüren üreticiler, 2018’de 1.5 milyon hedefini yakalamak için yeni kampanyalar hazırladı

1.5 milyon rekoru için ucuz konut seferberliği

Gayrimenkul sektörü, 2017 yılını 1.3 milyonu aşkın hatta 1.4 milyona varan konut satış rekoruyla kapatmaya hazırlanırken, 2018’e de çok büyük umutlarla giriyor.

2016’nın tamamında

1 milyon 341 bin konut satılırken, bu yılın 11 ayında 1 milyon 276 bine ulaşıldı. 2017’de yeni bir rekor kırılması için Aralık’ta 65 bin konut satılması yeterli olacak. 2017’de gerek seferberlik kampanyaları gerek hükümetin verdiği teşviklerle oldukça hareketli bir yıl geçiren gayrimenkul sektörü, yeni yılda yeni gündem maddelerine odaklandı. Bu maddelerin başında kentsel dönüşüm, gayrimenkul sertifikaları, orta ve alt gelir grubuna satışın artması, yabancıya satışın payının artırılması ve faizleri düşürmek için finansman modellerinin çeşitlendirilmesi geliyor.

2018’de sektörün odak noktası üst gelir grubundan orta ve alt gelir grubuna doğru kayıyor. Bunun sebebi, 2017’de yatırımcı profilinin sektörden yavaş yavaş çekilmeye başladığının görülmesi... Yatırımcılar bekle-gör politikasına geçince, konuta oturum için ihtiyacı olan yerli müşteriler pazarda söz sahibi olmaya başladı. Bu durum sektörün dikkatini çekti ve artık hedefte orta ve alt grubu var.

Haberin Devamı

Ancak arsa maliyetleri nedeniyle yükselen konut fiyatları, orta ve alt gelir grubunun erişebileceğinden daha yüksek seviyelerde bulunuyor. Durum böyle olunca da sektör temsilcileri konuta erişimin artması için yüzde 1’in altında faiz talep ediyor. Ya da faizleri düşürecek, gayrimenkul sertifikaları gibi yeni finansman modelleriyle vatandaşı ev sahibi yapmanın yolları araştırılıyor. Sektör, bankaların kredideki sert tutumunun değişmesi ve faizlerin de yüzde 1’in altına inmesi durumunda 2018’de 1.5 milyon konut satışı hedefliyor. Sektör, hedefleri tutturmak için seferberliğe de devam ediyor. Yeni yılda yüzde 10 peşinat ve 84 ay sıfır faizli 3 ay sürecek bir kampanya daha başlıyor.

Yabancı rekoru

2018’de sektörün en çok umutlu olduğu konu yabancıya satış. Bu yılı 20 bin satışla kapatmayı hedefleyen sektör, önümüzdeki yıl çıtayı daha da yükseltti. Özellikle 2017’de yabancıya yönelik verilen teşviklerin meyvesinin bu yıl toplanması bekleniyor. Körfez’den rekor alım öngörülüyor.

Haberin Devamı

2018’de bir büyük beklenti de kentsel dönüşümden...

7.5 milyon konutu yenileyecek süreç bazı aksaklıklar nedeniyle bir kaç yıldır yavaş ilerliyor. Bu yıl dönüşümde büyük çaplı projelerin gündeme gelmesi ve site bazlı dönüşümün de artması öngörülüyor. Böylece konut satışlarına da ivme sağlanacak.

2018 BEKLENTİLERİ

1- Konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi

2- Alternatif finansman modellerinin geliştirilmesi

3- 2017’de verilen teşviklerin devam etmesi

4- Konut bankası ya da sektöre yönelik bir banka kurulması

5- Sektörün yurt dışında markalaşması

2018 HEDEFLERİ

1- 1.5 milyon konut satışıyla rekor kırılacak

2- Kentsel dönüşüm hızlanacak, büyük çaplı projeler başlayacak

3- Yabancıya satış 20 bin adetleri aşacak

4- Gayrimenkul sertifikaları gündeme gelecek

5- Orta ve alt gelir grubuna yönelik satışlar hızlanacak

TOKİ’nin hedefi 70 bin

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, 2018’de 65-70 bin arası konut inşa etmeyi hedeflediklerini açıkladı. Başkan Turan, TOKİ’nin konuta erişmekte zorlanan vatandaşlar için yegane kuruluş olduğunu belirtti. 2016’da 65 bin, 2017’de 65-70 bin arası konut ürettiklerini aktaran Turan, “Bunlar Türkiye’de yapılan toplam konutun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

KONUTDER

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “Alternatif finansman modellerinin gelişmesiyle orta ve alt gelir grupları da konut satın alma imkanı bulacaktır. Özellikle gayrimenkul sertifikalarının aktif kullanılmaya başlanmasıyla 5 bin TL’si olan bir vatandaşımız bile konut sektöründe oluşan değer artışından yararlanabilir. Vatandaşımız faiz masrafını yüklenmeden ev alabilir” diye konuştu.

EMLAK KONUT

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sürdürdüğü kentsel dönüşüm sürecinin 2018’in önemli gündem maddeleri arasında yer alacağını vurgulayarak, bu kapsamda özellikle İstanbul’da büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin geliştirilmesinin beklendiğinin altını çizdi. Kurum, kredi faiz oranlarının makul seviyelere getirilmesinin konut sektöründe istikrarın sürdürülmesi adına önemli bir gelişme olacağını belirtti.

Haberin Devamı

İNDER

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kentsel dönüşüm sürecinin 2018’e de damga vurmasını beklediklerini dile getirdi. Durbakayım, “Yeni imar yasasıyla site bazında yenilme çalışmalarının da hız kazanacağı 2018’de konut satışları azalmaz. Hatta kredi faiz oranlarının aylık bazda yüzde 1’in altına gerilemesi durumunda satış trendi artarak devam eder” dedi.

KİPTAŞ

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, şunları söyledi: “2018’de 2017’nin üzerine koyacağız. Sosyal konut projeleri, gelir getirici projeler ve en önemlisi de dönüşüm projeleri projeleri... Şirketler de kâr marjını yüzde 5-10 düşürerek orta ve alt gelir grubu için çalışma yapabilir, ucuz konut üretebilir. Sektör için bir banka kurulmasını savunuyorum. Bu daha çok dönüşüm kredilerinde olmalı.”

AYİDER

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, 2017’de 500 bin TL altındaki fiyatlı konutların hızlı satıldığını belirterek, 750 bin TL üzerindekilerin satışında ciddi problem yaşandığını söyledi. Tavukçuoğlu, bu yüzden firmaların ucuz konut üretmesi gerektiğini aktardı.

GYODER

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, “Türkiye gayrimenkul sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürüyor. Orta üst ve lüks segmente talebin orta alt segmente göre biraz yavaşladığını görüyoruz” diye konuştu.