Gazete Vatan Logo

1.5 milyar liralık çekirdek çitleyeceğiz

Türkiye’de ilk 4 ayda ay çekirdeği tüketimi yüzde 10 arttı. Yaz aylarında artış yüzde 50’yi bulacak ve yıllık tüketim 1.5 milyar TL olacak

1.5 milyar liralık çekirdek çitleyeceğiz

Türk insanının vazgeçilmezi olan atıştırmalık çerezler 3.5 milyar liralık bir büyüklüğe ulaştı. Tüketicinin gözdesi ise ay çekirdeği. Pazarın yüzde 40’ını oluşturan ay çekirdeği tüketimi bu yılın ilk 4 ayında yüzde 10 arttı. Yaz aylarında özellikle Temmuz ve Ağustos’ta tüketimdeki artışın yüzde 50’yi bulması bekleniyor. Yıl sonunda 1.5 milyar liraya denk gelen ay çekirdeğinin tüketilmesi öngörülüyor.

Ay çekirdeği tüketiminin havaların ısınmasıyla arttığını belirten Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, “Geçen yılın ilk 4 ayına göre ay çekirdeği tüketimi bu yıl yüzde 10 artış gösterdi. Mayıs ayında yükselmeye başlayan tüketim, Temmuz ve Ağustos aylarında üst noktaya çıkıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında kış aylarına göre yüzde 50 daha fazla ay çekirdeği tüketiliyor” diye konuştu.

Kani Ekmekçi’nin verdiği bilgilere göre Türkiye’de yılda ortalama 120 bin ton ay çekirdeği tüketiliyor. Tüm kuruyemiş tüketiminin yüzde 40’ı ay çekirdeğinden oluşuyor. Ay çekirdeğinin, herkesin alabileceği ölçüde ekonomik olması ve her yerde bulunabiliyor olmasının yoğun tüketimi pekiştirdiğini anlatan Ekmekçi, “Ay çekirdeği, dertlenirken de sevinirken de Türk insanının en çok tükettiği keyif ürünü. Zengin-yoksul ayrımı olmadan her tabaka ve her yaştan insan, ay çekirdeği tüketiminde buluşuyor. 2014’deki don olayı ve kuruyemiş mahsullerinin rekolte düşüklüğünde etkilenmeyen ay çekirdeği; antep fıstığı ve fındık gibi ürünlerin yükselen fiyatları karşısında kuruyemiş sektöründe bir denge oluşturulmasına destek veren en önemli ürün oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı