Gazete Vatan Logo

1.5 milyar $’lık söz

Irak’ta 1.5 milyar $’ı bulan alacağını tahsil edemeyen Türk müteahhitlere müjdeli haber geldi. Irak kabinesi, alacağın en az yarısını hemen, kalanını işin yüzde 85’i bitince ödeme kararı aldı

1.5 milyar $’lık söz

Irak’la Türk müteahhitlerin alacak sorunu nihayet çözülüyor. Irak hükümeti, sürpriz bir kararla borçları ödeme vaadinde bulundu. Irak Planlama Bakanı Selman Ali el-Cumeyli’nin açıklamasına göre, alacakların en az yarısı hemen, kalanı işin yüzde 85’i bitince ödenecek. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Irak merkezi hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden toplam alacak tutarının 1.5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Irak Türkler’e açık

Ali el-Cumeyli, 2013’ten sonra petrol gelirlerinde düşme, DAEŞ terör örgütü nedeniyle savunma harcamalarının artması gibi nedenlerle Türkiye ile ticaretin gerilediğine işaret etti. Iraklı Bakan, olumsuzluklardan sonra bazı Türk müteahhitlerin alacaklarının tahsilinde zorlandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Şu anda Irak, yatırım için Türk şirketlerine açık. Türk şirketlerinin ülkemizde çok başarılı işleri var. Irak hükümeti, ticareti geliştirmek ve yatırımları artırmak için bazı meseleleri çözmeye çalışıyor. Özellikle Irak’taki şirketlerin ödeme güçlüğü çekmesiyle ilgili problemde önemli adımlar attık. Irak kabinesi olarak, bu şirketlerin kalan alacaklarının en az yüzde 50’sini ödemeye karar verdik. Firmalar, onlardan beklenen işin yüzde 85’ini tamamladıklarında ödemenin tamamını alacaklar. Bu çalışma Türk şirketlerinin Irak’ta işlerini sürdürmelerine yardım edecek.”

Haberin Devamı

23 milyar dolarlık iş yaptık

- 1970’lerden günümüze dek Türk müteahhitler tarafından Irak’ta gerçekleştirilen 949 projenin bedeli 23.3 milyar doları aştı.

- Erbil, Süleymaniye ve Duhok kentlerinden oluşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesinde inşaattan enerjiye 1.351 Türk firması faaliyet gösteriyor. Bölgedeki Türk perakende mağazası sayısı 95.

- Türkiye’nin 11 milyar dolarlık Irak’a ihracatının yüzde 80’i Kürt bölgesine yapılıyor.

2013 rakamlarına dönmek istiyoruz

85. Uluslararası İzmir Fuarı’nın açılışı için yurda gelen Bakan Cumeyli, Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin 2013 yılında tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştığına işaret ederek, 2 ülke hükümetinin de bu seviyeye dönmek için yoğun çaba sarf ettiğini, bu nedenle kalabalık bir heyetle İzmir’e geldiklerini söyledi. Cumeyli, İzmir’de iş birliği için önemli potansiyel gördüklerini, ülkelerinde yatırım yapabilecek sektörlerin temsilcilerini yakından tanımak, fırsatları keşfetmek için fuara geldiklerini bildirdi. Cumeyli, Egeli iş adamlarını yatırıma ve Kasım’da açılacak Bağdat Uluslararası Fuarı’na davet etti.

Haberin Devamı

Açıklama sürpriz oldu

Türk müteaahhitler Irak Hükümeti’nden ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden yaklaşık 2 yıldır alacaklarını tahsil edemiyor.

Irak kabinesinin kararından haberi olmadığını belirten Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, 60-70 kadar Türk şirketini ilgilendiren alacak tutarını 1.5 milyar dolar olarak açıkladı. Tüm girişimlere rağmen tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle birçok şirketin zor duruma düştüğüne işaret eden Yenigün, ‘Irak kabinesi böyle bir karar aldıysa Türk şirketlerine tebliğ edilir, biz de Ekonomi Bakanlığı ile birlikte ne yapılacağına karar veririz” dedi. Petrol fiyatlarındaki düşüş, petrol çıkarımında yaşanan zorluklar ile terör olaylarının Irak bütçesine verdiği zarar nedeniyle alacaklar tahsil edilemeyince, çözüm için TMB, Türkiye’nin Irak’a borç vermesini önerirken, şirketler ise Türkiye’nin petrol karşılığı ödemesini alacağını tahsil edemeyen Türk müteaahhitlere ödemesini gündeme getirmişti.

Haberin Devamı