Gazete Vatan Logo

1.5 milyar dolarlık ilaç

Azeri SOCAR’ın İzmir Aliağa’ya inşa ettiği STAR Rafineri’ye ilk petrol Haziran’da geliyor. Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak tesis, Ekim’de devreye girecek. 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip STAR sayesinde cari açık yılda 1.5 milyar dolar düşecek.

1.5 milyar dolarlık ilaç

Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter, şu ana kadar yüzde 99.1 fiziki gerçekleşme kaydedilen proje için toplamda 5.2 milyar dolar harcandığını belirterek, “Rafineriyi Ekim başında devreye aldığımızda 6.3 milyar dolarlık yatırım tamamlanmış olacak” diye konuştu.

STAR Rafineri’nin Türkiye’nin dış ticaret açığını azaltacağını vurgulayan İlter, yatırım planlanırken özellikle Türkiye’nin ithal ettiği nafta, jet yakıt, LPG ve dizel üretiminin planlandığını söyledi. İlter, rafineriyi “Türkiye’nin dışa bağımlılığını millileştirme yoluyla azaltacak bir yatırım” şeklinde nitelendirerek, gelecek 10 yılda ülkede akaryakıt ürünlerine olan talebin yüzde 2-3 oranında artacağına işaret etti.

STAR Rafineri’nin yüzde 7-8 olan jet yakıt ithalatını sıfırlaması, LPG pazarında yüzde 79 olan ithalatı yüzde 70 seviyesine indirmesi bekleniyor. İzmir Aliağa’ya kurulan rafineri cari açığın azaltılmasına yıllık 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

İlk petrol Azerbaycan’dan

Akaryakıt talebindeki büyüme ve Petkim’in hammadde ihtiyacı dikkate alınarak hayata geçirilen rafinerinin Türkiye’nin ithal ettiği ürünleri üreteceğini aktaran Mesut İlter, dünyadaki rafinerilerin yüzde 80’inin petrokimya ile entegre çalıştığına dikkati çekti. İlter, rafineriye ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Şu anda ilk petrolü getireceğimiz günü sayıyoruz. Haziran sonunda ilk petrol kargomuz sembolik de olması açısından Azerbaycan’dan geliyor. Sonrasında da ilk olarak ham petrol ünitemizi Temmuz’un 3’üncü haftasında devreye alıyoruz. Azerbaycan’dan gelen kargomuz haricinde ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Rusya’dan 3-4 petrol kargomuz daha gelecek. Bunları aldıktan sonra yaklaşık 1 ay kadar boşluğumuz olacak. Bu sürede diğer birimleri de devreye alacağız. Ekim başında tüm rafineri çalışır hale gelecek. Hedefimiz, Ekim başında ilk ürünümüzü satacak şekilde rafineri devreye almış olmak.”

Petrol yeniden 100 $’ı görmez
STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter, son dönemde kur ve petrol fiyatındaki artışa bağlı olarak yapılan akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV düzenlemesinin tüketici açısından çok olumlu bir karar olduğunu kaydetti. Petrol fiyatlarındaki yükselişin rafineri kâr marjlarını çok fazla etkilememesine rağmen işletme sermayelerini artırdığını ifade eden İlter, şunları söyledi: “Son dönemde petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir seyir var. Bunu sadece jeopolitik nedenlere bağlamak doğru değil. Dünya ekonomisinde bir büyüme söz konusu ve bu büyüme de talebi tetikliyor. Talep artınca fiyatlar da artmaya başladı. Bugün petrolün varil fiyatının geldiği 80 dolar seviyesi üretimini durduran üreticiler için para kazandıkları bir nokta demek ve onlar şimdi tekrar üretime başlayacaklar. Bu da arzı yeniden artıracak. O yüzden petrolün varil fiyatının 100 dolarlara çıkacağını sanmıyorum, eğer uzun vadede çok radikal değişimler olmazsa. Tabii ki bu tür değişimlerde 200 dolarları bile bulabilir. Bu dinamik her zaman olabilir ama şu anki görüntü petrolün 80 dolar seviyesini çok geçmeyeceği yönünde. Artık petrol fiyatlarının 60-75 dolar aralığında kalacağını düşünüyorum. Bu hem üretim kaynaklarının ekonomisini destekler hem de tüketici açısından çok negatif etkisi olmayacak bir seviye.”
Kurlar geri ödemede süreyi uzatır
Mesut İlter, bu tür yatırımlarda finansman kaynağının da büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, toplamda 6.3 milyar dolarlık STAR Rafineri’nin 3.3 milyar dolarının proje finansmanı ve 3 milyar dolarının da öz kaynak kullanılarak hayata geçirildiğini kaydetti. Tüm kontrat ve kredilerin döviz kuru üzerinden olduğunu belirten İlter, “Kurdaki artış inşaat montaj faaliyeti sırasında bizi çok etkilemiyor ancak para kazanıp kredi ödemeye geçtiğimiz dönemde öngörülen geri ödeme süresi bir miktar daha artacaktır diye düşünüyorum. Türkiye’deki döviz kurunun da son dönemdeki artışının biraz spekülatif olduğunu düşünüyorum. Geçici olduğu ve seçim sonrasında da 4 lira ve altına düşebileceği kanaatindeyim” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı