Gazete Vatan Logo

1.4 milyar liralık açılışın davetini geri çevirmedi

Koç Ailesi’nin davetini kırmayan Başbakan Erdoğan, Ford Otosan’ın Yeniköy’de kurulan üçüncü fabrikasını 22 Mayıs’ta açacak. Tesiste, Ford’un ticari aracı Courier üretilecek.

5 yılda 1.6 milyar dolarlık yatırıma imza atan Ford Otosan, fabrikalarını üçledi. Şirket, Gölcük ve Eskişehir’den sonra Yeniköy’de dev bir fabrika kurdu. Yeniköy tesisinde 371 milyon eurosu Ford Otosan, 116 milyon eurosu yan sanayi olmak üzere toplam 487 milyon euroluk (1.4 milyar lira) yatırımla hayat bulan yeni hafif ticari araç modeli Courier üretilecek. Ford Otosan’ın yeni fabrikasının açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek.

Açılış töreni öne çekildi

Yeniköy fabrikasının açılışı için Başbakan’ı davet eden Ford Otosan üst yönetimi olumlu cevap aldı. Daha önce açılışı 23 Mayıs tarihinde yapmayı planlayan şirket, Erdoğan’ın programına uyarak töreni 22 Mayıs’a çekti.

Törene Ford Motor Company’nin Başkanı Bill Ford, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Koç Holding Savunma Sanayi, Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen ile yöneticiler katılacak. Başbakan Erdoğan, fabrikanın açılış törenine katılarak, Koç Ailesi’nin 1.4 milyar liralık açılış davetini geri çevirmemiş olacak.

Mart’ta davet ettiler

Hatırlanacağı üzere, Gezi olaylarının ardından Başbakan ile Koç arasında soğuk rüzgarlar esmişti. Mustafa Koç ve Ali Koç, 3 Mart tarihinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Yeniköy fabrikasının açılışına davet etmişti.

Başbakan Erdoğan, görüşmeyle ilgili olarak şunları açıklamıştı:

“Randevu talebi Ali Bey’den gelince konunun Fenerbahçe ile ilgili olduğunu düşündük. Tabii burada Mustafa Bey ile ilgili konuda olunca ben ikisiyle de görüştüm. Ağırlıklı olarak Kocaeli Yeniköy’deki yatırımlarını konuştuk. Oraya 450-500 milyon dolar gibi büyük bir yatırımları var, o konuda çok konuştuk. Benim de ısrarla açılışta olmam için davet ettiler. Eğer gidemezsem hükümeti temsilen bakanların olmasını arzu ettiklerini söylediler. Ford’un başkanı da gelecekmiş, onla da görüşmem için randevu istediler. Ben de olumlu yaklaştım.”

Otomotiv sektörüne büyük destek veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2009’da ABD’ye ihraç edilen Transit Connect için düzenlenen törene katılarak, bu önemli günde Koç Ailesi’ni yalnız bırakmamıştı.

Haberin Devamı