Gazete Vatan Logo

1.3 milyon Bağ-Kur‘luya müjde

TBMM Genel Kurul'da görüşülmekte olan İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu görüşmeleri milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek TBMM'den geçti. Hem çalışanları, hem emeklileri hem de patronları ilgilendiren 90 maddelik çalışma paketindeki maddeler meclisteki ortak çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Meclisin üç günde toplam 16 saatlik bir mesai sonucunda yasalaştırdığı, vatandaşları borçlarından kurtaran ve işçi güvenliğine ilişkin bir çok maddenin onaylandığı İş Güvenliği Paketi’nden çarpıcı başlıklar ise şöyle...

12 AYDAN FAZLA BORCU OLMALI

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla, tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı halde, bu düzenlemenin yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu prim borçlarını 3 ay içinde ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde; prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek. Kişinin şu an çalışıyor olması durumunda sigortalılığı yeniden başlayacak.

65 yaş aylığı 200 TL'ye çıkarıldı - 65 yaş aylığı 145 liradan 200 liraya çıkartıldı. - Asansör bakımı ve kontrolü il özel idareleri, belediyeler ve bina yöneticileri için yasal zorunluluk haline getirildi. - Maaşı bin liranın altındaki emekliye 100 lira zam ve Bağ-Kur emeklilerine 5 puanlık destek primi indirimi yasaya eklendi.

İşçilerin babalık izni 5 gün olacak - Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10’a çıkarılacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak. - Genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. - Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15’lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10’a düşürülecek.

- İşçilerin babalık izni 5 gün olacak.

Fazla mesaiye % 100 zam -

Haberin Devamı

Soma AŞ’ye ait işyerlerindeki 2 bin 831 madencinin 41 milyon 84 bin lira tutarındaki kıdem tazminatı, şirketin malvarlığınının satışından karşınacak. - Soma ve Ermenek’te meydana gelen iş kazasında ölenlerin, prim borçları yok sayılarak, hak sahiplerine aylık bağlanacak. - Yeraltında çalışan maden işlerine haftalık 37,5 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, yüzde 100 zamlı olacak. İş kazası olmayana teşvik - Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak.

- İş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı 3 yıl yüzde 1 olarak alınacak. - Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği bir yıl içerisinde düzenlenecek.

Haberin Devamı