Gazete Vatan Logo

1.3 milyar dolar kasada not artırımı yolda

Türkiye tarihinin en büyük özelleştirmesinde, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin 6.55 milyar dolara Oger Telecom'a devrindeki son nokta olan hissedarlar ve hisse rehin sözleşmesi dün imzalandı. Analistler yılsonuna kadar kredi derecelendirme kuruluşlarının mutlaka Türkiye'nin notunu yükselteceğinden emin görünüyor

Türkiye'nin en büyük özelleştirmesi olan Türk Telekom'da hisse devri tamamlandı. Türk Telekom'un yüzde 55 oranındaki hissesinin, alıcı firma Oger Telecom'a devrine ilişkin hissedarlar sözleşmesi ile hisse rehin sözleşmesi imzalandı. Halkbank Genel Müdürlük binasındaki törene Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakara Binali Yıldırım, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kiki, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akdemir, Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ile Oger Telecom Başkan Yardımcısı Mohammed Hariri ve Oger Telecom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany katıldı. Temmuz ayı başında gerçekleştirilen Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışına ilişkin ihalede, en yüksek teklifi 6 milyar 550 milyon dolar ile Oger Telecom vermişti.

Hariri: Türk telekom mücevher değerinde

Saudi Oger Başkan Yardımcısı ve Oger Telecom temsilcisi Muhammed Hariri, Telekom'un devriyle sonuçlanan başarının sadece bir satın alma operasyonundan ibaret olmadığım ifade ederken, "Bu sürecin tamamlanmasını, Türk Telekom'un büyümesi ve gelişmesinin yanı sıra Türkiye'nin geleceğine yaptığımız yatırım taahhüdünün başlangıcı olarak görüyoruz" dedi.

İstikrarlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme ortamının oluşturulmasının, istikrarlı döviz kurları ve düşen enflasyonun, doğrudan yabana yatırımı çeken unsurların başında geldiğini belirten Hariri, "Türk Telekom özelleştirilmesi, geniş kapsamlı düzenlemeler ve yasal işlemlere ihtiyaç duyulmasının yanı sıra sektörel ve rekabete yönelik düzenlemeleri de gerektirmektedir. Türk Telekom'un özelleştirilmesinde bu koşulların tamamı rekor denilebilecek kadar kısa bir süre içerisinde sağlanmıştır. Türk Telekom'un bir mücevher değerinde olduğuna inanıyoruz ve onun büyümesi için yatırım yapmaya kararlıyız" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin notu mutlaka yükselir

Türk Telekom'da hisse devri ile birlikte 1.3 milyar dolarlık ilk taksit de Hazine kasasına girdi. Yabancı analistler söz konusu özelleştirmenin Türkiye için çok büyük bir adım olduğunu, bunun olumlu katkılarının zaman içinde görüleceğini belirtti. Bank Austria Creditanstall analisti Simon Quijiano Evans yaptığı değerlendirmede "Bu işlem eurotahviller ve Türk Lirası'na destek verici niteliktedir. Bu işlem kredi notu dinamiklerini de desteklemektedir. Kredi derecelendirme kuruluşlarından en az birinin bu yıl bir not artırımı yapması kaçınılmaz. Bu beklentimiz kuvvetlenmiştir" dedi.

Haberin Devamı