Gazete Vatan Logo

1.1 milyar dolar yatırımla işsizlik yarıya inecek

Cengiz Holding, 1.1 milyar dolar yatırımla Mardin’de entegre gübre tesisi kurdu. 5 fabrikadan oluşan yatırım maden atıklarından gübre üreterek 620 milyon dolarlık ithalatı bitirecek. Tesisler, Mardin’de işsizliği yarı yarıya azaltacak.

1.1 milyar dolar yatırımla  işsizlik yarıya inecek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de işsizliğin en yüksek olduğu il yüzde 28.2 ile Mardin. Durum böyle olunca küçük büyük her türlü yatırım kentin ekosistemi için çok büyük önem taşıyor. 4 bin yıllık tarihi bulunan ve sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış Mardin, şimdilerde tarihi bir yatırıma ev sahipliği yapıyor.

Cengiz Holding, ülkenin çeşitli yerlerindeki madenlerinden elde ettiği atıkları burada

1.1 milyar dolar yatırımla kurduğu 5 fabrikadan oluşan gübre üretim tesisi ile değerlendirecek. Yatırım sayesinde 620 milyon dolarlık gübre ve metal ithalatının önüne geçilecek. Ayrıca tesislerin kentte oluşturduğu ekosistem bölgenin kanayan yarası olan işsizliği de büyük oranda azaltacak.

1 kişi bile önemli

Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, Eylül’de üretime başlayacak. Fabrikanın inşaat aşamasında 5 bin kişinin çalıştığını ifade eden Genel Müdür Emre

Kayışoğlu, “Bir kişinin bile işe girmesinin çok önemli olduğu bölgede, inşaat aşamasında 5 bin kişiye doğrudan, 25 bin kişiye dolaylı iş imkânı sağladık. Tesis üretime başlayınca 1.100 kişiyi doğrudan istihdam edeceğiz. 800 bin nüfusu olan Mardin’de 200 bin kişinin 18 yaş üzerinde olduğunu düşünüyoruz. İşsizliğin yaklaşık yüzde 28 olduğu göz önüne alındığında karşımıza

Haberin Devamı

50 bin işsiz çıkıyor. Biz bu fabrikanın 25 bin kişilik ekosistem oluşturacağını planlıyoruz. Dolayısıyla işsizliği yüzde 28’den 14’ye indirecek bir proje” dedi.

Düşük maliyet ucuz gübre
Yıllık 750 bin ton kapasite ile çalışacak tesiste otomasyon ile üretim yapılacak. 600 kilometre çapındaki maden tesislerinden metal atıkları bu fabrikada toplanarak gübre üretilecek. Üretilen gübreler hem iç pazarda kullanılacak hem de ihraç edilecek. Girdi maliyetleri düşük olacağı için satılacak gübrenin de pazar ortalamasının altında olması bekleniyor.
Kendi kendine yeten tek fabrika
Türkiye’nin gübre üretiminde kullanılan ham maddede yüzde 95 dışa bağımlı olduğu hatırlatan Emre Kayışoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye, yıllık 5 milyon ton olan gübre tüketiminin yarısını ithal ediyor. İthalata yılda 1.1 milyar dolar para ödüyoruz. Kaldı ki bu fabrika tamamlandığında ham maddesinin yüzde 85’ini yurt içinden sağlayacak. Zaten, diğer yüzde 15’ik bölümü doğalgaz. Elektriğimizi de fabrikamızda üreteceğiz. Sektörde kendi kendine yeten tek fabrika olacak. Ham madde konusunda dışa bağımlı olmayacağımız için ürettiğimiz gübre ithalatın önüne geçecek.”

Haberin Devamı