Gazete Vatan Logo

1. Dünya Yiyecek Savaşı başlıyor

Yiyecek savaşları başlayacak dediler ama kimse inanmadı..Fakat artan pirinç fiyatları son bir haftada o savaşları çoktan başlattı.

Mısır'da halk bir haftadır temel gıda maddelerinin fiyatının bir yılda tam ikiye katlanmasını protesto etmek için sokakta. Haiti'de insanlar aynı nedenden sokağa döküldü. Geçen hafta dört kişi çatışmalarda öldü.

Dün ise halk başkanlık sarayına girerek başkanın istifasını istedi. Kızgın vatandaşlar beton barikatlar, göz yaşartıcı gaz ve polis müdahalesiyle durdurulmaya çalışılıyor. Kamerun'da aynı nedenden başlayan isyanda 40 kişi hayatını kaybetti.

Ürdün'de BM çalışanları bile gıda ürünlerindeki %50 fiyat artışı nedeniyle greve başladı. Yemen, Özbekistan, Bolivya, Endonezya ile birlikte, Mozambik, Senegal ve Fildişi Sahilleri gibi Afrika ülkelerinde de çatışmalar çıkıyor. Vietnam, Hİndistan, Pakistan, Komboçya ve Çin kendi halkına yetişmeyeceği korkusuyla prinç ithalatını durdurdu.


BM acil durum koordinatörü Sir John Holmes gıda yardımı programının bütçesinin 2.9 milyar dolardan 3.4 mlyar dolara çıkarıldığını hatırlatarak, "artan fiyatlarözellikle hassas ülkelerde olayları daha da arttıracak" dedi.

Tüm dünyada gıda fiyatları geçen yazdan beri yüzde 40 yükseldi. Son 3 yılda temel gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 80 arttı. Tüm dünyada en az 33 ülkede bu nedenle protestolar ve isyanlar başladı. Özellikle pirinçte artan fiyatlar Asya ülkelerinde krize neden oldu. Filipinler de restoranlara normalin yarısı büyüklüğünde porsiyonlarla pirinç vermelerini söyleyen bir yönetmelik dağıtıldı. BM Gıda ve Tarım Dairesi gerilimin azalması için bu yıl pirinç üretiminin yüzde 1.8 artarak 12 milyon tona çıkması gerektiğini, yoksa olayların kaçınılmaz olduğunu söyledi. BM Gıda Programını yöneten Josette Sheeran "Raflarda yemek var ama fiyat artışı nedeniyle insanlar bunu alamıyor. 73 milyon kişiyi doyuruyoruz ama bütçemiz artık yetmiyor" dedi.

Türkiye'de pirinç fiyatları bir ayda yüzde 100 arttı... TIKLAYIN...

Haberin Devamı