Gazete Vatan Logo

‘Zorunlu seçmeli ders’lere tepki!

Anadolu ve fen liselerini kazanan 9. sınıf öğrencileri şu günlerde “seçmeli ders” krizi yaşıyor

Seviye Belirleme Sınavı (SBS)’ndan sonra yaptıkları lise tercihlerinde Anadolu ve fen liselerini kazanan 9. sınıf öğrencileri şu günlerde “seçmeli ders” krizi yaşıyor. Öğrenciler, MEB’in belirlediği 12 seçimlik arasından sadece
öğretmeni olan derslerin seçiminin mecbur bırakılmasına tepkili

Bu yıl 4+4+4 yasasıyla getirilen uygulamalardan biri de yıl içlerinde Kuran, Hz. Muhammed ’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler derslerinin de olduğu seçmeli derslerin 5. ve 9. sınıflarda seçmeli dersler haline getirilmesi oldu. Yasayla birlikte genel liselerde toplam ders saati 7’si seçmeli olmak üzere 37’ye, Anadolu ve fen liselerinde ise 5’i seçmeli olmak üzere 40’a çıkarıldı. MEB, yayınladığı genelge ile okullara gödnerdiği listede 9. sınıfta öğrencilerin, “Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed ’in Hayatı , Temel Dini Bilgiler, Bilgi Kuramı, Demokrasi ve İnsan Hakları, Sosyal Etkinlik, Proje Hazırlama, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, İşletme, Ekonomi, Girişimcilik, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uluslararası İlişkiler, Yönetim Bilimi, Diksiyon ve Hitabet, Sanat Tarihi, Alman Edebiyatı ve İngiliz Edebiyatı ” derslerini seçebileceklerini ve en az 10 öğrencinin aynı dersi açması gerektiğini duyurdu. Genelgenin ardından seçmeli ders dilekçesi doldurmaya giden öğrenci ve veliler dün ummadıkları bir durumla karşılaştı. Okul idarecileri ailelere 12 derslik listeden sadece öğretmeni olan derslerin seçilebileceği bilgisi verdi.

‘Öğretmen yok, başka seçin’

VATAN İstanbul Mecidiyeköy ve Kasımpaşa’da bulunan Anadolu Liseleri’ne giderek seçmeli ders sürecini izledi. Durum gazetemizi arayan velilerin şikayetlerini haklı çıkardı. İlk durağımız Mecidiyeköy Anadolu Lisesi’ydi. 10-12 Eylül arasında yapılan ders seçimi için dün son gündü. Okulun girişinde bulunan 2 öğrenci ile velileri dersler üzerinde kritik yapıyorlardı. Velilerden birine hangi dersleri seçtiklerini sorduğumda “Öğrencilerin 8 zorunlu dersleri, 3 de seçmeli dersleri var. Milli Eğitim’in belirlediği 12 seçmeli ders var. Bizim istediğimiz derslerden biri bu listede bulunan Bilgi ve İletişim Teknolojisi’ydi. Ancak bu dersi anlatacak bir öğretmen olmadığı için dersi seçemedik. Ama biz yine de dilekçenin altına not düştük. Durum da değişiklik olur diye. Madem öğretmen açığı var, neden 12 ders seçme hakkınız var deniyor?

İsmini vermek istemeyen bir başka veli ise “Kızım SBS’den 459 puan aldı. Aylarca stres yaşadı. Şimdi 3 tane ders seçtik. Ama seçtiğimiz dersler için bir sınıf açılacak mı bilmiyoruz? Hocası olmayan ders için grup açılmıyor diye duyduk. Seçmeli dersler de zorunlu dersler kadar ağır. En azından bu dersler daha hafif olabilirdi. Bizden seçim yapmamız isteniyor ama sonucunun ne olacağı net değil. Seçtiğimiz dersler sadece hoca yok diye açılmazsa bu durumu şikayet edeceğim. Gerekirse başka velilerle bir araya geliriz” diyor.

Kasımpaşa’daki Dilnihat Özyeğin Anadolu Lisesi’nde de aynı durum söz konusuydu. Okul aile birliği üyelerinden birine, öğrenci velisiymiş gibi seçmeli dersler hakkında soru sordum. Kadın üye, soruma “12 tane seçimlik ders var ancak okul yönetimimiz 3 ders üzerinde yoğunlaştı. Onlar da, İngiliz Edebiyatı, Alman Edebiyatı ve Uzay Bilimleri ve Astroloji. Diğer dersleri verecek öğretmen yok. Listede seçmeniz için size sunulan 12 ders var ama 3’ünü seçebiliyorsunuz” şeklinde cevap verdi.

Haberin Devamı