Gazete Vatan Logo

‘Zorlu’ babayiğit!

Vestel yerli otoda babayiğit olmak için kolları sıvadı. Şirket beyaz eşyadaki tecrübesini elektrikli modellere aktaracak. Ar-Ge’ye start veren Vestel bu alanda aktör olmayı planlıyor.

‘Zorlu’ babayiğit!

Hükümetin 2020’de yollara çıkmasını hedeflediği yerli otoda ‘içten yanmalı motor’ teknolojisi yerine hibrid ve elektrikli modelleri destekleyeceğini açıklaması, pazara yeni oyuncuların katılmasını sağlıyor. İlk yerli insansız hava uçağı ve yerli akıllı cep telefonunu geliştiren Zorlu Holding şirketi Vestel, bu kez elektrikli oto işine soyunuyor.

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, önümüzdeki 5-10 yıllık süreçteki büyüme planları doğrultusunda, beyaz eşyadaki know-how’larını elektrikli otomobil alanına kaydırmak için araştırma yaptıklarını açıkladı.

Büyük tecrübemiz var

Erdoğan, mevcut bilgi birikimlerini yeni iş kollarında kullanmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti: “Elektrikli otomobillere doğru ciddi bir akım var. Hemen hemen bütün büyük markalar elektrikli otomobillerini yaptılar. Araçtaki motor artık olmayınca paradigma değişiyor, elektrik motoru kontrolleri işin içine giriyor. Elektrik motorunun hızlanması, durması... Elektrik motorunu çalıştıran ana kartın dizaynı baktığınız zaman çamaşır makinesinde olduğu gibi elektrik motorlarını kontrol eden ana kartlar ve algoritmalar önemli. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi bu sistemlerde tecrübeli olan firmaların avantajı oluyor. Vestel’in 5-10 yılını planlarken, buradaki bilgi birikimi ve know-how’umuzu kullanıp buradan yeni bir iş koluna geçiş olur mu diye ufuk arayışımız var. Belki biz de burada bir aktör olabiliriz. Elektrik motoru üretimi olabilir, elektrik motoru üretenlere kontrol mekanizmaları üretmek olabilir. Şu anda piyasa araştırması ve Ar-Ge’deki arkadaşlarımızın akademik düzeyde araştırmaları var.”

Haberin Devamı

Yurt dışında üretime bakıyor

Avrupa dışında büyümek için projeleri olduğunu belirten Turan Erdoğan, “Afrika’nın tamamı, Güney Amerika, Asya’da da büyümek istiyoruz. Bu pazarlarda büyümek için ciddi planlarımız var. Afrika, Güney Amerika ve Asya’da varlığımızı artırmak için lokal üretim olabilir. Çünkü beyaz eşyada navlun tek sorun. Lokal üretimlerle navlunu aşabiliriz. Lokal bir partner bulma yoluna gidebiliriz. Bunların üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yılda 3 milyon yerli akıllı cep satacak

Vestel’in ‘Venus’ markası altında önümüzdeki günlerde satışa sunacağı akıllı telefon alanında büyük hedefleri olduğunu söyleyen Turan Erdoğan, “Cep telefonu, Vestel için büyük bir ana dal olacak... Üç yılda üç milyon adet üretim ve satış hedefliyoruz. Bunun 1 milyonunu yurt dışına satmayı planlıyoruz. Yurt dışına satışa ikinci yıl başlayacağız” dedi. Erdoğan, cep telefonların satış fiyatının 5 inch için 649 TL, 5.5 inch için 900 TL civarında olacağını belirtti.