Gazete Vatan Logo

‘Zeus Operasyonu’nda tarihi eser rekoru kırıldı

Beş ilde yapılan tarihi eser operasyonunda aralarında ‘Kibele Tanrıçası Tacı’ ve ‘Aşil’in Kılıcı’nın da bulunduğu çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Yetkililer, Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını açıkladı

‘Zeus Operasyonu’nda  tarihi eser rekoru kırıldı

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Düzce’de tarihi eser kaçakçılığı yapan 6 kişiyi suçüstü yakaladı. Zanlıların uluslararası tarihi eser kaçakçılığı yapan çetenin üyesi olduklarının tespit edilmesinin ardından operasyonun kapsamı genişletildi. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla Türkiye’nin planlı yapılan en büyük tarihi eser operasyonu “Zeus” için düğmeye basıldı. İstanbul, Kars, Rize ve Çanakkale’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, aralarında, Kapalıçarşı’da esnaf ve işadamlarının da bulunduğu 7 kişi daha gözaltına alındı. Yapılan operasyonlarda, neredeyse antik her döneme ait 26 bin 456 adet tarihi eser ele geçirildi. Yakalanan tarihi eserler sayı miktarı olarak Türkiye Cumhuriyeti döneminden tek seferde yakalanan rekor sayı olarak kayıtlara geçti.

Ele geçirilen tarihi eserler arasında, Helenistik döneme ait Tanrı Helios’un betimlendiği paha biçilemez altın kraliçe tacı, Büyük İskender’in Hindistan seferine hitaben yapılan doğu kökenli heykel büstü, Yunan mitolojisinde yer alan tanrı Hermes heykeli, Hitit kökenli tanrıça heykeli, Mısır kökenli heykeller ve heykelcikler, Miken kültürüne ait Kral kılıcı ve İslami dönemlere ait törensel kılıçlar, pişmiş toprak ve bronz kandil örnekleri, Finike tipi gözyaşı şişeleri ve cam bilezikler, yüzükler, Urartu kültürüne ait uçları hayvan figürlü, bronz bilezikler, İslami dönem kitabeler ve benzeri dönem tarihi eserleri ele geçirildi.

Haberin Devamı

‘Miken Kılıcı’
Ele geçirilenler arasında Miken kültürüne ait Miken kılıcı da bulunuyor. Truva savaşları sırasında ‘Aşil’in kullandığı kılıç ile aynı olduğu öğrenildi. Ele geçirilen eserlere paha biçilemediği öğrenildi.
Sayımı 3 gün sürdü
Yapılan operasyonlarda ele geçirilen tarihi eserlerin çokluğu nedeniyle yüzlerce polis ve arkeologlar tarihi eserleri ancak 3 günde sayarak tasnifleyebildi.