Gazete Vatan Logo

‘Yurt dışı bağlantısı var’

Başbakan Davutoğlu: Yurt dışından bazı odaklarla temas halindeydiler. Kim olursa olsun hangi ine girmiş olursa olsun her türlü tedbiri ve operasyonu yapma talimatı verdik.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Adliyesi’ndeki terör saldırısında şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın dün Eyüp Sultan Camisi’ndeki cenaze namazının ardından Eyüp Hükümet Konağı’na geldi. Gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, operasyona dair şunları söyledi:

TALİMAT AÇIKTI: Terör mücadelesinde vakarla görevini yapan güvenlik birimlerimize duyduğumuz güveni ifade etmek istiyorum. Aldıkları talimatın gereğini yapmışlardır. Haber gelir gelmez onlara verdiğimiz talimat açıktı: ‘Her türlü yöntemi kullanınız ve mutlaka savcımızı salimen kurtaracak şekilde çalışmaları yürütünüz. Savcımızın hayatının tehlikeye düştüğünü hissettiğiniz anda da en etkin şekilde müdahale etmekten kaçınmayın, bu konuda da hiçbir şekilde müsamaha ve tereddüt göstermeyin’.

SİLAH SESİ GELİNCE: İçeriden silah sesi geldiği anda da birkaç dakika içinde odanın duvarları da patlatılmak suretiyle, çünkü barikatlar kurulmuş arkasında, savcımız çok ağır da olsa yaralı bir şekilde hastaneye intikal ettirilmiş, maalesef kurtarılamamıştır.

Haberin Devamı

ŞER İTTİFAKI VAR: Yurt dışından bazı odaklarla temas halindeydiler. Bunları takip ediyoruz. Bu olayla ilgili kim olursa olsun, nerede olursa olsun, hangi ine girmiş olursa olsun, onlara karşı her türlü tedbiri ve operasyonu yapma talimatı verdik. Hiç kimse böyle alçakça yapılan saldırının karşılıksız kalacağını düşünmesin. Karşımızda bir şer ittifakı olduğunun farkındayız. Türkiye’nin seçime giderken bir kaos ortamına sokulmak istendiğinin farkındayız.

VERİLER ELİMİZDE: Sanki içeriden silah sesi gelmeden, polisin müdahalesiyle içeride olaylar olduğuna dair iddialar ileri sürenler var. Elimizde veriler de şahitler de var. İçeriden silah sesi gelmesi, üzerine, silah sesinin sonucu itibariyle herhalde teröristler birbirine ateş edecek değil. Savcımıza da ateş edildiğini de düşünülerek, bu değerlendirmeyi yapılarak operasyon gerçekleştirilmiştir.”

Haberin Devamı

‘Mehmet Selim Kiraz Adliyesi’
Davutoğlu, Çağlayan’daki adliyenin adının değiştiğini belirterek “Bir kez daha bu asil aileye teşekkür ediyorum. Minnet duygusunun bir ifadesi olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına, milletimizin vefa borcu olarak Çağlayan Adalet Sarayı’nın adı Mehmet Selim Kiraz Adalet Sarayı olarak değiştirilecektir.”
‘Müsamaha gösterilmeyecek’
“Geçen hafta çıkan İç Güvenlik Yasası dolayısıyla yasal zemine kazanılmış bir şekilde bir kişi dahi yüzünü örterek, şiddete, molotof kokteyline yönelir, bu toplumun, ülkenin geleceğini tehdit eden tavır sergilerse çok açık söylüyorum, şimdiden uyarıyorum, hiç bir şekilde müsamaha gösterilmeyecek. Kim olursa olsun ve ne niyetle çıkarsa çıksın. Sokağa izinsiz şekilde çıkarak, ülke güvenliğini tehdide müsamaha gösterilmeyecektir. Bir dakika dahi müsamaha gösterilmeyecektir. bu terörist, katil, alçakların yaptığı şeyden sonra İstanbul sokaklarında bazı yerlerde yapılmaya çalışılan provokasyonlara karşı gerekli her türlü tedbirin alınması talimatını verdik. Özgürlükler korunacak. Türkiye sükunetle ve suhuletle seçime, 7 Haziran’a gidecek. Hep beraber bunu bir demokrasi şöleni olarak gerçekleştireceğiz.”
‘Cenazeye gelmeye hakları yok’
Davutoğlu, şehit savcı Kiraz’ın rehine fotoğraflarını yayımlayan yayın organlarına sert tepki gösterdi: “Medyadan toplum hissiyatına, provokasyona gelinmemesi için dikkatli olunmasını rica ettik. Ama sabah kalktığımızda, hatta gece yarısından itibaren baş sayfalarını gördüm. Bırakın toplumsal duyarlılığı, insani duyarlılık bile görmedim bu basın organlarında. Bu evlat sabahleyin gazetede bu resmi gördüğünde ne hissetti? Yayın yasağı kalkınca yürekteki yasak kalkar mı? Şakağına silah dayanmış bir onurlu savcımızın bu resmini yayınlamak, hangi basın ahlakıyla izah edilebilir. Basın özgürlüğünden daha önemli olan insanlık onurudur. Bundan sonra herkes dikkat edecek. O basın organlarının muhabirlerinin bu cenazeye gelme hakları yoktur. O çocuğun resmini çekmeye hakları yoktur, olmayacaktır da. Ben o çocuğu kendi evladım gibi görüyorsam, onlar da görecekler ve hissedecekler.”
O tweet’leri unutulmayacak
Muhalefet liderlerinin cenazeye katılmamasını eleştiren Davutoğlu, şöyle devam etti: “Kılıçdaroğlu’nun attığı tweetler... Nasıl şehidimizin adı unutulmayacaksa, o tweetler de unutulmayacak. Bu teröristleri ‘eylemci’ diye tasavvur edip de devleti infaz eden bir makam olarak gösteren zihniyetle, cenazede bulunmayan Kılıçdaroğlu ve Bahçeli aynı yerde iç güvenlik reformuna karşı çıkmışlardı.”
‘Ülkeyi kurban etmeyiz’
“Çözüm süreci ivme kazanmışken provoke edilip, arkasından özellikle mezhep ve etnik ayrımlara dayalı fay hatları harekete geçirilmeye çalışılıyor” diyen Davutoğlu, “Bazı istihbarat örgütleri Türkiye’de bir mesele çözülmeye çalışılırken diğer bir meseleyi kaşıyalım diye oyuna kalkışırsa karşılarında kararlı bir Türkiye Cumhuriyeti bulurlar. Biz bu oyuna bu ülkeyi kurban etmeyiz” dedi.
Gazetelere soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunun, savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edildiği terör saldırısına ilişkin Bugün, Cumhuriyet, Posta ve Hürriyet gazetelerinin dünkü yayınları nedeniyle ‘terör örgütünü propagandasını yapmak’ suçlamasıyla re’sen soruşturma başlattığı belirtildi.

Haberin Devamı