Gazete Vatan Logo

‘Yunan komandolar bizi denize attı..!’

Ege’de bir insanlık faciası daha: biri bebek 4 ölü, 7 kayıp

Dün sabah Alaçatı kıyılarına 4 ceset vurdu. Balıkçılar sahil güvenliğe haber verince içinde 39 kaçağın olduğu botun battığı ortaya çıktı. Kaçaklar, kendilerini Yunan komandoların denize attığını iddia etti.

Geçen hafta Balıkesir’de yaşanan facianın ardından Ege denizi yine kaçak göçmenlere mezar oldu. Edinilen bilgiye göre İzmir’in Çeşme ilçesindeki Alaçatı’dan denize açılan balıkçılar denizde 4 ceset görünce saat 08.30 sıralarında sahil güvenliği arayıp bilgi verdi. Sahil Güvenlik denizde arama çalışması başlatırken, Jandarma da karada arama yaptı. Jandarma kıyıda denizden yüzerek çıkan 27 kaçak buldu. Bu kaçaklar, lastik botla Sakız Adası’na doğru yola çıktıklarını ancak, karadan ayrıldıktan kısa süre sonra içinde 39 kişi bulunan botun battığını söyledi.

Hepsi Suriyeli

2’si kadın 1’i erkek çocuk 3 kişinin cesetlerine ulaşılan ekipler, 32 kişiyi sağ kurtardı. Kayıp 7 kişi için de arama çalışmaları başlatıldı. Aralarında çocukların da bulunduğu kaçakların tümünün, ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeliler olduğu öğrenildi. Kaçaklardan Yusuf Muhammed, tedavi için götürüldüğü Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi’nde gazetecilerle tercüman aracılığıyla görüşüp yaşadıklarını anlattı. Yunanistan üzerinden İsveç’e gitmek için yola çıktıklarını söyleyen Muhammed şunları söyledi:

‘İsveç’e gidecektik’

“Suriye’den İsveç’e daha güzel bir yaşam için yola çıktık. Orada bize insanca davranılacağına inanıyorduk. Denize 40- 42 kişi karanlıkta açıldık. Aramızda çocuklar ve kadınlar da vardı. Yunanistan’ın bir adasına vardık. Yunan komandoları bizi yakaladı. Hepsinin yüzlerinde kar maskeleri vardı. Üzerimizdeki tüm eşyaları ve telefonları aldılar. Bazılarımızı dövdüler. Plastik kelepçe taktılar. Yarım saat sonra büyük bir gemiye bindirdiler. Gemide üst üste bir vaziyette yolculuk yaptık. Daha sonra Türk karasına yaklaşık 150 metre yaklaştığımızda bizi denize attılar.”

‘Türk kıyılarına gelince’

Kelepçeli olanlar da vardı. Yüzme bilmeyen iki kadın ve bir çocuk gözümüzün önünde boğularak öldü. Hepimiz yüzerek karaya çıktık. Kıyıya yakın bir ev vardı, oraya sığındık.”

Interpol’den görev gücü

Uluslararası polis teşkilatı Interpol, insan kaçakçılığı ile ilgili aralarında Afganistan, Cezayir, Avustralya, Mısır, İran, Irak, İtalya, Kuveyt, Lübnan, Malezya, Umman, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Suriye ve Türkiye’nin de bulunduğu bir görev gücü oluşturuyor. Bölgesel görev gücü kararı, Tahran’da yapılan ve 16 ülkenin temsilcilerinin katıldığı “İnsan ticaretiyle mücadele” konulu toplantıda alındı.

Haberin Devamı