Gazete Vatan Logo

‘Yumuşamadan yanayım’

Davutoğlu, muhalefete ‘yumuşama’ mesajı verirken CHP liderinin aramamasına, Bahçeli’nin ise nezaketi ile açıklamaları arasındaki farka sitem etti

“Cumhurbaşkanı seçiminden sonra, yeni bir dönem başladı. Cumhurbaşkanı değişti, hükümet değişti. Kutuplaştıran tavırlar kimlerden geldi?”

“Sayın Cumhurbaşkanı 10 Ağustos akşamı yine bir çağrıda bulundu, ‘Yeni dönem başlıyor’ dedi, o günden bugüne Cumhurbaşkanımızın bir siyasi tartışmanın parçası olacak sözü yok, peki Meclis’teki yemin törenine kim katılmadı? Törende kim olay çıkardı? Kutuplaştırıcı tavır bu. Buna rağmen Cumhurbaşkanı “Herkesle konuşmaya hazırım’ dedi. Buna Kılıçdaroğlu’nun cevabı ne oldu? ‘Savaş olmadıkça konuşmam.’ Bundan daha kutuplaştırıcı bir dil olur mu? Ben başbakan olarak göreve başladım, Kılıçdaroğlu beni aramadı. Ak Parti Genel Başkanı seçildim, aramadı. O kurultayda seçim kazandığı gün ben kendisini aradım ve tebrik ettim. Bir telefon edemez miydi, etmedi. İlla destek beklemiyorum, muhalefet muhalefetliğini yapacak ama nezaket...”

“Sayın Bahçeli’nin, kullandığı dili bir açın okuyun... Ki, şimdi zikredeyim, onun için üzülüyorum, Sayın Bahçeli de son derece nazik bir insandır. O gün gittim yanına elini sıktım, genel kurula katıldığı için teşekkür ettim. Ama o kadar nezaketle görüşmeden sonra çıkıyor efendim neymiş benim başbakanlığımı sorgulayan bir tutum. Bahçeli genellikle okuduğu metinlerden çıkıyor bu durum. Yani beni cumhurbaşkanımızın idare ettiğini söylüyor, asıl onun üslubunu başka yazar idare ediyor. Halbuki şahsi konuşmalarında hep nezaketini takdir etmişimdir Sayın Bahçeli’nin. Şahsi nezaket siyasi nezakete yansımalı. Eğer bu dili kullanmazsa, Başbakanlık ve Ak Parti Genel Başkanlığı makamına gerekli saygıyı göstermelerse, bizden de saygı göremezler.”

Haberin Devamı

‘Kutuplaştırıcı dilim var mı?’

“Hala şu alışkanlık var, maalesef, çağrıda bulunuyorum. Artık Bahçeli’nin de Kılıçdaroğlu’nun da muhatabı Cumhurbaşkanımız değil, muhatapları benim. Saldıracaklarsa, eleştireceklerse, siyasi kültür içinde davranmaları lazım. Cumhurbaşkanı artık siyasetin üstündedir. Ve bu tavrını da sürdürüyor. Kıbrıs’a gitti, her partiden temsilci davet etti, CHP’liler gelmedi. Şimdi kutuplaştıran kim? Göreceksiniz daha da kutuplaştırıcı dil kullanmaya çalışacaklar.”

Haberin Devamı

“Yumuşamadan yanayım, tabii öyle... Bir ay oldu neredeyse, birçok konuşma yaptım. Herhangi bir kutuplaştırıcı dil ya da tutum var mı? Ama karşı taraf illa bizim sabrımızı test etmeye çalışıyor bir anlamda. Bu doğru bir şey değil.”

Çankaya siyaset üstü

“Şimdi Cumhurbaşkanımızın ve Cumhurbaşkanlığı makamının tartışma konusu yapılmaması lazım. Herkesin bu konuda mutabık kalması lazım. Ona dönük, o makama dönük yapılacak her tartışma veya gerilim, Türkiye’deki siyasetin doğasını bozar. Taşların yerine oturmasını imkansızlaştırır. Siyasal tartışma Meclis’te olur, hükümetle muhalefet arasında olur.”

Sögüt’te arbede

Bilecik’teki Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri olaylı geçti. Kendisine protokol konuşmalarında yer verilmemesini protesto eden BBP lideri Mustafa Destici tribünden inip çimlere oturdu. Bir BBP’li kürsüyü tekmeleyerek devirdi. Başbakan Davutoğlu’nun korumaları ve MHP?liderinin korumaları arasında da gerilim yaşandı. Ertuğrulgazi Türbesi’ne önce gelen Bahçeli, Davutoğlu’nun geleceğini öğrenince “Sonuçta devletin başbakanıdır. Biz bekleriz” dedi. Bu arada bir grup partili bariyerleri aşınca Başbakanlık korumaları ve Çevik Kuvvet müdahale etti. Bu sırada gelen Davutoğlu 10 metre mesafede olan Bahçeli’nin yanına doğru gitmek için hamle yaptığı sırada araya partililer ve korumaların girmesi üzerine yeniden arbede çıktı.

Haberin Devamı