Gazete Vatan Logo

‘Yolsuzluğa karışan bedelini ödeyecek’

İspanya Başbakanı Rajoy, hakkında yolsuzluk davası açılan siyasetçilerin partileriyle ilişiğinin kesilmesini öngören yasa tasarısının onayı için muhalefet partilerine çağrı yaptı.

İspanya’da Başbakan Mariano Rajoy, Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Eşitlik Bakanı Ana Mato’nun adının karıştığı yolsuzluk davası nedeniyle istifa etmesinin ardından muhalefete yaptığı çağrıyla, hükümetin sunduğu yolsuzlukla mücadele yasa tasarılarına destek istedi.
Tasarılardan ilki, hakkında yolsuzluk iddiasıyla dava açılan siyasetçilerin partilerinden ihraç edilmelerini öngörürken, diğer tasarıyla tüzel kişilerin partilere bağış yapmalarına ve bankaların partilerin borçlarını ertelemelerine yasak getirilmesi planlanıyor.
‘Tehlikeli bir sorun’
Yolsuzluğu ‘demokrasiyi küçük düşüren çok tehlikeli bir sorun’ olarak tanımlayan ve hükümet olarak yolsuzluğa karşı ‘etkili, sert ve kararlı şekilde mücadele vereceklerini’ vurgulayan Rajoy, muhalefet partilerinin destek vermemeleri halinde partisinin meclisteki çoğunluğunu kullanarak bu yasaları tek başlarına çıkaracaklarını söyledi.
İspanya’daki birçok siyasetçinin ‘namuslu’ olduğunu kaydeden Başbakan, “Ama diğer yandan yolsuzluğu yapanın bunun bedelini ödemesini ve adaletin hızlı hareket etmesini istiyorum” diye konuştu. İspanya’da son dönemlerde yapılan anketlerde halkın endişe duyduğu konuların başında yolsuzluklar gelirken, başta iktidardaki Halk Partisi (PP) olmak üzere birçok siyasi partinin temsilcisi, üst düzey iş adamı ve sanatçı yolsuzluk iddialarından yargılanıyor.
2007 yılında açılan ve kamuoyunda ‘Gürtel Olayı’ olarak bilinen yolsuzluk soruşturmasında aralarında PP’nin 3 eski mali yöneticisinin de bulunduğu 43 kişi, rüşvet, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçlarından yargılanacak.
Bakanı ‘kıyak tatiller’ yaktı
Sağlık Bakanı Ana Mato, eski eşi Jesus Sepulveda’nın Pozuelo de Alarcon Belediye Başkanı olduğu dönemde, kamu ihaleleri karşılığında aldığı hediye ve çıktığı tatillerden dolayı istifa etmişti. Yargıç Pablo Ruz, her ne kadar adı ‘Gürtel’ soruşturmasına dahil olmasa da Mato’nun eşi ve çocuklarıyla birlikte tatile çıkarak rüşvetlerden ‘çıkar sağladığı’ sonucuna varmış ve eski Bakan’ın ifade vermesini istemişti. Mato da, kesinlikle bağlantısı bulunmamasına karşın yolsuzluk soruşturmasının partisine zarar vermemesi için görevinden istifa ettiğini kaydetti. Sepulveda ve ailesiyle birlikte eski asistanının çeşitli etkinliklerden 55 bin 440 Euro maddi çıkar sağladıkları iddia ediliyor. Etkinliklere Sepulveda ve ailesinin 2000-2004 yılları arasında çıktıkları tatiller de dahil.

Haberin Devamı