Gazete Vatan Logo

‘Yok böyle eğitim’

TSK, “Böyle bir atış eğitimi olmaz” diyerek bordo bereli Yüzbaşı hakkında soruşturma açtı

Önceki gün internet sitelerinde yayınlanan ve cep telefonu ile kaydedildiği düşünülen bir görüntü herkesin kanını dondurmuştu. Şırnak 6. Motorlu (İç Güvenlik) Piyade Tugayı Seslice Taburu’nda gerçekleştiği düşünülen olayda, bordo bereli Yüzbaşı Metin Gürcan, karışısına dizdiği yaklaşık iki manga askerin ortasına bir hedef koymuş ve atış talimi yapıyordu. Hızını alamayan yüzbaşı atışın bir bölümünü ise arkasını dönerek iki bacağının arasından gerçekleştiriyordu. Yüzbaşı atış yaparken bazı askerler ise “Komutanım askerler zangır, zangır. Komutanım yapmayın” diyordu. Herkesi şoka sokan bu görüntülerin dün medyada yer almasının ardından Genelkurmay Başkanlığı’ndan jet bir açıklama geldi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, yüzbaşı hakkında gerekli işlemin başlatıldığını bildirildi.

‘Özel gösteride de yaptı’

Açıklamada, “Yapılan araştırma sonucu, olayın Şırnak/Akçay’da konuşlu 6’ncı Motorize Piyade Tugayı’nın Seslice’deki üs bölgesinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin atış yönergelerinde bu şekilde bir atış eğitimi yer almamaktadır. Ancak ’güven atışı’ olarak adlandırılan bir atış şekli, önceki yıllarda bizzat adı geçen personelin de katıldığı bir gösteride, TSK Özel Kuvvetler personeli tarafından icra edilmiş ve televizyonlarda da gösterilmiştir. Anılan subay hakkında gerekli işlem başlatılmıştır” denildi.

Güven atışı eğitimi

Bordo bereliler dünyada güven atışı eğitimi alan tek birlik. İki bordo bereli karşı karşıya geçer ve biri başının üzerinde bir hedef tahtası tutar. Diğer bordo bereli ise elindeki silahla hedefe doğru yürüyerek atış yapar. Yolun yarısına geldiğinde durur ve arkasını dönerek atışlarını iki bacağının arasından yapmaya devam eder. Silahındaki tüm kurşunlar bitince görevler değişir ve bu defa hedef tahtasını tutan bordo bereli silahı eline alır.

‘Nefretle kınıyorum’

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Şırnak’taki “atış talimi” ile ilgili görüntüler konusunda,”Olayı nefretle kınıyorum” dedi. Gönül konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etti.

Haberin Devamı