Gazete Vatan Logo

‘Yıl sonunu bulamayız o kadar rahat değiliz’

Erdoğan “demokratik açılım” projesinin tüm Türkiye’yi kapsadığından bahsederken de süreci yeniden adlandırıdı. Sürecin Türkiye’nin tümünü kapsadığını kaydeden Erdoğan “Biz bunu aynı zamanda ‘Milli Birlik Projesi’ diyoruz” dedi

ANKARA - Başbakan Erdoğan demokratik açılım sürecinde kararlı olduklarını belirterek, “Türkiye genelinde de akademisyenlerden, yazar çizer takımından, halkımızdan, siyasi partilerin diğerlerinden, sivil toplum örgütlerinden de olumlu yaklaşımlar görüyoruz. Temennim odur ki bir mutabakat zeminini oluşturur ve bu işi kararlı şekilde sürdürürüz” dedi. AK Parti’nin 8. kuruluş yıl dönümü nedeniyle parti genel merkezinin terasında resepsiyon verildi. Konukları girişte karşılayarak tebrikleri kabul eden Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, demokratik açılım konusunda CHP lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yle görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine “Ar-kadaşımıza verilmiş ret cevabı var” dedi.

‘Bu beyefendiler hep genel başkanla mı görüşüyor?’

Erdoğan, muhalefet partilerinden genel başkan düzeyinde randevu talep edilmediğinin söylendiği hatırlatılınca da şöyle konuştu: “İçişleri Bakanı’nı koordinatör tayin ettik ve bunu yürütüyor. Bütün bilgiler, her şey onda toplanmış vaziyette. O gidip bilgileri verecek. Ben şimdi işi koordine eden değilim ki. Koordine eden arkadaşım biliyor. Bu beyefendiler (Baykal ve Bahçeli) hep genel başkanlarla mı görüşüyor. Bütün görüşmeleri onlarla mı yapıyorlar. Benim karşıma hep genel başkanlar mı geliyor. Ben bu ülkede bütün insanlarla rahatlıkla görüşüyorum. Burada kalkıp da bu tür şeyleri arama gayreti içerisine girmek bahaneden başka bir şey değil. Biz, partilerin hepsinin bu sürece katılımda bulunmasından yanayız. Ama randevu vermeyeceklerse bile CHP’nin 1989’da malum raporu vardı. Bu çalışmayı yürüten arkadaşlar bunları da masaya yatırıyor zaten.”

Biz CHP ve MHP olmasa bile yolumuza devam edeceğiz

Erdoğan, CHP ve MHP’nin demokratik açılım sürecine destek vermemeyi sürdürmesi durumunda tavırlarının ne olacağı sorusuna, “Biz yolumuza devam edeceğiz canım” yanıtını verdi. Demokratik açılım konusundaki adımların ne zaman açıklanacağı konusundaki bir soru üzerine de Erdoğan, fazla bir süre öngörmediklerini söyledi. Erdoğan, “Şu anda arkadaşlar çalışmayı yürütüyor. Yıl sonunu falan bulamayız, o kadar rahat değiliz” dedi. Erdoğan, demokratik açılım sürecinin yeni yasama döneminde açıklanıp açıklanmayacağı sorusuna da “İnşallah” yanıtını verdi.

‘Önce uygulanabilirden işe başlayacağız...’

Demokratik açılım paketinde Anayasa değişiklikleri olup olmayacağının sorulması üzerine Erdoğan şunları söyledi:“O tür şeyler de var, ama biz tabii mümkün olduğunca kolayı seçeceğiz. Mümkün olduğunca birinci derecede tabii, kısa, orta, uzun derken uygulanabilirden işe başlayacağız. Engeller olmayacak çünkü her şey biliyorsunuz kanunlar ve Anayasa değişikliğiyle olmuyor, ama uygulanabilirliği olanlar neyse bunlardan işe başlamamız lazım.”

Gerekirse Baykal ve Bahçeli ile görüşme yapılır...

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Gerekirse onlar da (Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli ile görüşme) yapılır, tabii benim derdim şu anda; ülkemin birliği, beraberliği, bütünlüğü. Zaten biz buna ’Milli Birlik Projesi” de diyoruz aynı zamanda “ dedi. Erdoğan, olası bir Anayasa değişikliğinin sadece bölgeyi ilgilendiren konularda mı, yoksa Türkiye’nin genelini ilgilendirecek bir sivil Anayasa şeklinde mi olacağına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi: ”Dikkat ederseniz ’demokratik açılım’diyoruz. Demokratik açılım dersek bölgeyi değil 780 bin kilometre kareyi kapsar ve 71,5 milyon diyoruz, devamlı bunu kullandık. Niye? Çünkü biz 71.5 milyonun kucaklaşmasını istiyoruz.

Haberin Devamı