Gazete Vatan Logo

'YGS'de şifre' soruşturmasında flaş gelişme!

Ankara 7. İdare Mahkemesi, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) 15 gün içinde savunma vermesini istedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan da yürütülen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifre soruşturması hakkında geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulundu.

Sakınan, YSG'ye ilişkin soruşturmayı, ikinci sınavı etkilemeyecek bir süre içinde sonuçlandırmayı planladıklarını bildirdi ve "Olayı araştırıyoruz. Kamuoyunu ikna etmek gibi bir sorunumuz yok. Biz soruşturma makamıyız. Dosyada gizlilik kararı aldık. Dolayısıyla bir şey söylemek zaten suç' dedi.

Sakınan, soruşturma kapsamında 3 ÖSYM çalışanının bilgisine başvurduklarını, sınavın ardından 81 ilden rastgele alınan makul sayıdaki soru kitapçığı üzerinde incelemelerin devam ettiğini kaydetti.

Bilirkişi incelemesinin de devam ettiğini açıklayan Sakınan, bilirkişiler içinde TÜBİTAK uzmanının bulunduğunu da bildirdi.

DAVAYI AÇAN AVUKATTAN AÇIKLAMA

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddiaları üzerine sınavın iptali istemiyle dava açan Konyalı öğrencinin avukatı Ahmet Gürol Şağban, Ankara 7. İdare Mahkemesinin ÖSYM’ye savunma yapması için 15 günlük süre vermesini olumlu gördükleri söyledi.

Konyalı lise öğrencisi M.A.O’nun avukatı Ahmet Gürol Şağban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YGS soru kitapçığında şifreleme iddiasına ilişkin yürütmenin durdurulması ve sınavın iptali için açtıkları davanın Ankara 7. İdare Mahkemesi görülmesini davanın bir an önce sonuçlandırılacağı anlamı taşıdığını ve bunu olumlu olarak gördüklerini söyledi.

Şağban, normal süreçlerde idare davalarda daha uzun süreli savunma süresi tanınırken, bu davada 15 günlük savunma süresi verilmesinin, davanın bir an önce sonuçlandırılacağı anlamı taşıdığını bildirdi.

"YGS’de şifreleme yapıldığı" iddiaları üzerine 27 Mart 2011’de yapılan YGS’nin iptali istemiyle dava açtıklarını anımsatan Şağban, şunları kaydetti:

"Bütün kamuoyunun bilhassa, öğrenci ve velilerinin merakla beklediği bu davanın bir an önce neticelenmesi gerekir. Çünkü, LGS sınavının tarihi de göz önüne alındığında büyük kuşku yaratan YGS sınavıyla ilgili karar, öğrencilerin
ikinci sınava her yönden hazırlanmaları açısından büyük önem taşıyor."

Davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi görevsizlik kararı vererek davanın İdare Mahkemesinde açılması gerektiğini bildirmiş, davayla ilgili ilk incelemesini yapan Ankara 7. İdare Mahkemesi, davalı ÖSYM’den savunma istemişti.
Mahkeme, ÖSYM’nin savunması geldikten sonra sınavın yürütmesinin durdurulması istemini karara bağlayacak.

Haberin Devamı