Gazete Vatan Logo

'Yeteri kadar' miras yeter

Dünyaca ünlü milyarderler, tüm servetlerini çocuklarına bırakma taraftarı değil

Bill Gates, Warren Buffett, Ted Turner ve Michael Bloomberg gibi isimlerin yer aldığı dünyaca ünlü milyarderler, tüm servetlerini çocuklarına bırakma taraftarı değil. Mal varlıklarının büyük bir kısmını vakıflara bağışlamayı planlayan zenginler, evlatlarını tembelliğe teşvik etmemek adına onlara sadece ‘yeteri kadar’ miras bırakacak.

Michael Bloomberg, Warren Buffett, Ted Turner ve Bill Gates gibi pek çok ABD’li milyarder, servetlerini evlatlarına devretmek yerine bir vakfa ya da üniversiteye bağışlamayı tercih ediyor. Yaptıkları açıklamalara bakılırsa, bu milyarderler için çocuklarına ‘her şeyi yapabileceklerine inanmalarını sağlayacak kadar’ ve ‘hiçbir şey yapmadan oturmalarını teşvik etmeyecek miktarda’ miras bırakmak büyük önem taşıyor.

Hilton torunlarının imajından rahatsız

WIllIam Barron Hilton, adından da anlaşılacağı gibi Hilton Hotels Corporation’ın varisi. Hilton Otellerini 1919 yılında kuran Conrad Nicholson Hilton, 1979 yılında öldüğünde, mal varlığının yüzde 97’sini yardım derneklerine bıraktı. Babasının vasiyetine itiraz eden Barron Hilton, büyük mücadeleler sonunda babasından kalan kıymetli mülklerini bir kısmının kendisine devredilmesini sağladı. Ancak, hem kendi yaşantısı, hem de torunları Paris ve Nicky Hilton’un parti-kızları imajı, Barron Hilton’u babasının ayak izlerini takip etmeye itti. Bir zamanlar babasının vasiyetini öfkeyle karşılayan Barron Hilton, bugün kendi mal varlığının yüzde 97’sini Conrad N. Hilton Foundation’a (Conrad N. Hilton Vakfı) bırakmaya kararlı görünüyor. William Barron Hilton’u tam 8 çocuğu var. William Barron Hilton Jr, Hawley Anne Hilton, Stephen Michael Hilton, David Alan Hilton, Sharon Constance Hilton, Richard Howard Hilton, Daniel Kevin Hilton ve Ronald Jeffrey Hilton.

Gates’lerin vakfında 37 milyar $ birikti

Milyarlarca dolar değerindeki servetini ‘The Giving Pledge’ hareketine bağışlama sözü veren ünlü işadamlarının arasında tabiiki hareketin de kurucularından Bill Gates’de bulunuyor. Microsoft kurucu ortağı Gates, The Sun gazetesine 2010 yılında verdiği bir röportajında şöyle demişti: “Başından beri servetini çocuklarıma bırakmanın iyi bir fikri olmadığına inandım. Bu ne çocuklarım için ne de toplum için faydalı bir tercih olurdu.” Bu kesin kararın meyvelerinden biri 1994 yılında faaliyet göstermeye başlayan, bugün aktif varlıkları 37 milyar dolara ulaşan Bill & Melinda Gates Vakfı oldu. Gates’lerin 2’si kız 3 çocuğu var; Jennifer Katherine Gates, Rory John Gates ve Phoebe Adelle Gates.

Akvaryuma rekor bağış: 250 milyon $

ABD’de 1987 yılında, inşaat malzemelerinden, iç dekorasyona ev için gerekli olan türlü perakende ürünü tüketiciyle aynı çatı altında buluşturan Home Depot mağazalar zincirinin kurucu ortağı Bernie Marcus’da mal varlıklarının değeri bugün 1.5 milyar doları buluyor. Bugüne kadar Georgia Akvaryumu’na 250 milyon dolar bağış yapan Marcus, beyin tümörü ve kanser tedavisi üzerine yapılan araştırmaları desteklemek amacıyla Marcus Foundation’ı (Marcus Vakfi) kurdu. Vakıf, 12 Ocak tarihinde Boca Raton hastanesine, Marcus Nörolojik Bilimler Enstitüsü’nü kurması için 25 milyar dolar bağışta bulundu. 52 bin metrekare alan üzerine inşa edilmesi öngörülen enstitü, 22 yataklı bir yoğun bakım ünitesine da sahip olacak. Marcus, her fırsatta, ‘çocuklarının iyiliği için’ tüm servetini onlara bırakmayacağını belirtiyor. Marcus, Home Depot’taki hisselerinin büyük bir kısmını otizm hastalarının eğitimi için destek de sağlayan vakfına bağışlayacak.

Buffett’ın evlatları kendi ayakları üzerinde durmak zorunda

82 yaşındaki Warren Buffett, dünyanın en zengin 2’nci adamı, mal varlığının yüzde 99’unu bağışlayacağına söz verdi. Buffett’ın servetinin yüzde 83’ü Microsoft şirketinin kurucularından Bill Gates ve eşi Melinda Gates tarafından 2008 yılında kurulan yardım vakfı Gates Foundation’a bağışlanacak. Buffet’ın çocukları Susan Alice Buffett, Howard Graham Buffett ve Peter Andrew Buffett’ın da başlarının çaresine bakmaktan başka seçenekleri yok gibi görünüyor.

Ted Turner sadece cenaze masrafları için para ayıracak

CNN’in de içinde olduğu Turner Broadcasting System`inin kurucusu, medya devi Ted Turner, her yıl, Birleşmiş Milletler Fonu ve benzeri kuruluşlara milyarlarca dolar destek sağlıyor. 3 evliliğinden 5 çocuk sahibi olan Turner’dan geriye miras kalacakmış gibi görünmüyor.

2010 yılında bir röportaj esnasında, ‘yoksulluğun sınırında’ olduğunu söyleyen Turner, sadece cenaze masraflarını karşılayacak kadar paraya sahip olmayı hedeflediğini belirtmişti.

Turner’ın belki de espri mahiyetinde sarf ettiği bu sözler, Laura Lee, Robert Edward IV, Rhett, Beauregard ve Jennie’nin, sırtlarını babalarına dayamak gibi bir lüksü olmadığının bir göstergesi.

Bloomberg varlıklarını bağışlama sözü verdi

19.5 milyar dolara varan bir servetin sahibi New York Belediye Başkanı Michael Rubens Bloomberg, geçen yıl toplam 311.3 milyon dolar bağışta bulunarak, ABD’nin en bonkör milyarderleri listesinde 5’inci sırada yer aldı.

ABD’nin en zengin 8’inci işadamı olan Bloomberg’de aynı Warren Buffett gibi, servetinin sadece bir kısmını kızları Emma ve Georgina Bloomberg’e bırakmayı planlıyor. Bugüne kadar John Hopkins Universitesi’ne milyarlarca dolar bağışta bulunan Bloomberg, servetinin hemen hemen hepsini Bill Gates ve Warren Buffett’ın 2010 yılının Haziran ayında başlattıkları ‘The Giving Pledge’ (Bağış Sözü Ver) hareketine bırakacağını açıkladı. Üyeleri arasında Facebook kurucu ortağı Mark Zuckenberg’ünde bulunduğu yaklaşık 70 milyarderin katıldığı sivil insiyatif, en zenginlerin servetlerinin yarısını yoksullar için bağışlanması esasına dayanıyor.

Haberin Devamı