Gazete Vatan Logo

‘Yerli para bereketlidir zarar etmezsiniz’

Türkiye’nin faiz meselesini çözmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Yalnızlığımı biliyorum ama mücadelemi sürdüreceğim, kararlıyım” dedi ve ekledi: Yerli parada bereket vardır, zarar etmezsiniz

‘Yerli para bereketlidir zarar etmezsiniz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Biz Cevahir Haliç Alışveriş Merkezi’nin açılış törenindeki konuşmasında “Birileri 15 Temmuz’da tankla, topla, F-16’larla teslim alamadıkları bu ülkeye, ekonomik sabotajlarla diz çöktürmeye çalışıyor. Bu oyun da yeni değil, buna alışığız. Özellikle son 3 yıldır, ekonomik kriz kozunu farklı kılıflar altında sürekli tedavüle sokmaya çalışıyorlar” dedi. Erdoğan alışveriş merkezindeki kiralamaların döviz yerine Türk lirasıyla yapılması çağrısını yineleyerek, bu şekilde davranan firmaların sayısı artıkça döviz üzerinden Türkiye’ye sıkıştırma hesabının süratle bozulacağını söyledi. Erdoğan faiz meselesinin çözülmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi: “Bir defa faiz meselesini çözmemiz gerekiyor. Yalnızlığımı biliyorum ama mücadelemi sürdüreceğim, kararlıyım. Çünkü faizi önemli bir sömürü aracı olarak görüyorum. Faizi emperyalist mantığın en önemli sömürü araçlarından biri olarak görüyorum ve faizi yatırımcıyı köşeye sıkıştırma aracı olarak görüyorum.”

‘Menfaat şebekeleri’

Haberin Devamı

“Maalesef basireti bağlı kimi iş adamları dernekleri de bu sürece alenen destek oluyorlar. 28 Şubat dahil bu milletin iradesine yönelik bütün vesayet girişimlerinde ilk sırada saf tutmuş bir yapıdan başka türlü hareket etmesini beklemek elbette aşırı iyimserlik olur. Şimdi bunların içinde olanlardan bir tanesi enteresan twetler atıyor. Tweetlerinde ne diyor; Diyor ki bak ‘Şu anda ağlıyorsunuz. İşte 15 Temmuz gecesi F-16’lara karşı, tankların karşısına dizildiniz. Şimdi niye ağlıyorsunuz?’ diyor. Bunlar da işte eli kalem tutanlardan. Bir diğer taraftan da roman yazarıymış, başarılıymış, şuymuş, buymuş vesaire. Sizin her yeriniz roman yazarı olsa ne olur? Biz hayatı yaşıyoruz. Biz bu millete efendilik değil hizmetkarlık yapıyoruz. Bizim yaptığımız iş bu. Benim milletim kendisine ihanet eden o alçaklar, o hainler karşısında vatanı için tankların altına atıyor. Menfaat şebekeleri için değil.”

‘Gelin TL’ye çevirin’

“Benim de alanım ekonomi, biraz bilirim. Fakat döviz bir baskı aracıdır ve bu döviz karşılığı olmadan bastırılan para ve karşılığı olmadan bastırılan bu parayla da 100 milyarlarca dolar birilerine akmaktadır. Mesele bu. Niçin yastığının altında bu karşılığı olmayan parayı saklayacaksın. Gelin bu parayı milli paramıza çevirelim. Milli değerlerimize sahip çıkacağız ya dem bu dem, zaman bu zaman. Gelin şu anda dolarınızı, avronuzu TL’ye çevirin. Bizi yıkmak, bizi mahkum etmek isteyenlere karşı yastığımın altında bu para varsa, ben bunu TL’ye çevirmeliyim. ‘Efendim zarar edersek ne olur?’ Bu millidir, bunda bereket vardır. Bundan zarar etmezsin merak etme. Asıl zarar ettiren öbürüdür, çünkü öbürü emperyal bir mantığın temsilcisidir. Sen yerli, milli olmak suretiyle parana sahip çıkarak bu para burada kalacaktır.”

Haberin Devamı

‘Felaket senaristleri’

“Felaket senaryolarından bahsedenlerin, o dönem paralarına para katmanın, krizi fırsata çevirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Erdoğan, “Burası çok önemli. Millet gelecek kaygısıyla kıvranırken, bunlar sırça köşklerinde saltanat sürüyordu. Rabbim bir daha bizlere o günleri göstermesin. Ülkemizde artık bu dönemler bir daha geri gelmemek üzere kapanmıştır. 14 yıldır hayata geçirdiğimiz reformlar ekonomimizi krizlere, sarsıntılara hatta 15 Temmuz’da olduğu gibi büyük fırtınalara karşı dirençli hale getirmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İhaleler TL ile yapılacak’

“Türk Lirası üzerinden yapabileceğimiz işlemleri, kiralamaları, alımları ki devlet olarak da Cumhurbaşkanlığında yaptığımız ekonomi zirvesinde onu da karara bağladık” diyen Erdoğan, “Yapılabilecek tüm ihaleleri TL üzerinden bu şekilde gerçekleştireceğiz ve bu şekilde ihalelerde de bir dönüm noktasını başlatmış olacağız” dedi ve ekledi: Neden yastık altında atıl duran ziynet eşyalarını, dövizlerini, altınları ekonomimize kazandırmayalım. Bunun da adımlarını atalım. Gün laf söyleme değil harekete geçme zamanıdır. Gün Türkiye’nin ekonomi seferberliğine köstek değil, destek olma zamanıdır. Ben Cevahir ailesine çağrımıza kulak verip kiralamaları döviz yerine Türk Lirası ile yaptıkları için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Putin’e yerli para teklifi

RUSYA ziyaretinde Rus lider Putin’e alışverişi yerli parayla yapmayı teklif ettiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Sayın Putin’e dedim ki; ‘Artık alışverişimizi biz yerli parayla yapalım. Ben sizden ne alıyorsam sana Rus rublesiyle ödemesini yapayım. Sen de benden ne alıyorsan Türk Lirası ile bana ödemini yap dedim. Aynı şeyi Çin’e, İran’a da teklif ettim. Makul karşılandı. Merkez bankalarımıza da talimatları verdik, bundan sonra aramızdaki bu münasebetleri, bu yollarla inşallah yürütmeye çalışacağız. Dolayısıyla tekrar sesleniyorum. ‘Yastığının altında ne varsa para olarak söylüyorum, gel bunu altına yatır, gel bunu TL’ye yatır ve beraber piyasayı düzenleyelim. İşte o zaman çıkar şebekeleri değil ülkemiz kazanacak.“