Gazete Vatan Logo

‘Yerli otomobil’i konuşuldu

Başbakan Erdoğan’la Ford Motor Company Başkanı Mullaly, Almanya’da biraraya geldi

DÜNYA otomotiv devi Ford’un Türkiye’deki yaklaşık 1.2 milyar lirayı bulan yatırımları başlarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Ford Motor Company Başkanı Alan Mullaly, Almanya’da biraraya geldi. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile Ali Koç’un da hazır bulunduğu görüşme planlananın üzerinde, 2 saate yakın sürdü. Başbakan Erdoğan’ın Ford Başkanı’yla görüşmesinde markanın Türkiye’deki yatırım tutarlarını artırması, yerlilik oranlarının yükseltilmesi, Ar-Ge konusunda Türkiye’nin rolünün artması gibi konuları gündeme getirdiği öğrenildi.

Yeni model 3-4 yıla piyasada

Alan Mullaly’nin ise hem mevcut yatırımlar hem de yeni yatırım kararlarıyla Ford’un Türkiye’ye olan güveninin ortaya konduğunu dile getirdiği belirtiliyor. Görüşmede gündeme gelen bir başka konu ise Başbakan Erdoğan’ın son dönemde her ortamda dile getirdiği Türk otomobil markası geliştirilmesiyle ilgili verdiği bilgiler oldu.

Öte yandan Türkiye’de 1.2 milyar lira tutarında yeni yatırıma start veren Ford Otosan’ın neler yapacağının detayları netleşmeye başladı. Son olarak yılda 100 bin adet üretilecek yeni bir ticari araç için düğmeye basan şirket, yeni modeli 3-4 yıl içinde piyasaya sürmeyi planlıyor. Koç Holding CEO’su Turgay Durak, bugünkü yatırımlarının en az 3-4 yıl sonrası düşünülerek yapıldığına dikkat çekti.

Libya ve bölge ülkelerdeki olayların yatırımları olumsuz etkilemeyeceğini belirten Durak, şöyle devam etti: “Bölgede gelişen olaylar yüzünden artan petrol fiyatları ve küçülen pazarların etkisinin 3-4 yıl sürmeyeceği ortada. Biz 3 ile 30 yılı kurtaracak yatırımlara imza atıyoruz. Ağır ticari araçta 15 yıl, Transit tarzı araçta 12 yıl, yeni geliştirilecek araçta ise 8 yılı kurtaracak yatırımlar yapıyoruz.”

Renault: Elektrikli araçlara teşvik geldi, Türkiye’nin yeni yatırımlarda şansı arttı

Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki olaylarla 120 dolara kadar tırmanan petrol fiyatları Avrupa’nın en önemli otomotiv organizasyonlarından biri olan Cenevre Otomobil Fuarı’na da damgasını vurdu. Dün kapılarını açan fuarda, elektrikli araçlar adeta gövde gösterisi yaptı. Cenevre’de 170 yeni model sergilenirken, bunların 40’ını çevreci araçlar oluşturdu.

Fuarda tüm gözler ise Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilmeye başlayacak elektrikli Fluence Z.E.’ydi. Fransız üreticinin ilk seri üretilecek elektrikli modeli Fluence Z.E. büyük ilgi gördü. Oyak Reanult Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, sürekli artan petrol fiyatları nedeniyle elektrikli araçlara olan ilginin büyüdüğünü belirterek, “Adeta kar topu herkes yakıt cimrisi elektrikli araçları soruyor. Elektrikli modeller geleceğe damgasını vuracak” dedi. Tunalıoğlu, Fluence Z.E.’nin seri üretimine Ağustos ayında başlayacaklarını ve en büyük ihracatın İsrail’e yapılacağını söyledi.

Yılda 30 bin adet üretilecek

Hükümetin elektrikli araçlarla ilgili vergi düzenlemesinin çok olumlu olduğunu kaydeden Tunalıoğlu, şunları söyledi: “85 kilovata kadar geçerli olan yüzde 3’lük vergi oranı çok olumlu. Bu Avrupa’daki gibi yaklaşık 5 bin euroluk (10 bin lira) destek anlamına geliyor. Kısa sürede elektrikli araçların Türkiye’de yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Hükümetin vergi teşviği, yeni yatırımların da önünü açacak. Vergi desteğiyle, elektrikli otomobillerin Türkiye’de desteklendiği resmiyet kazandı. Yatırımcılar için bu çok önemli.”

Renault’nun EUROMED Başkanı Jacques Chauvet, Bursa fabrikasının elektrikli otomobilde önemli tecrübe kazanacağını ve bunun yeni yatırım kararlarında Türkiye’nin şansını artıracağını söyledi. Hükümetin vergi desteği sağlamasının çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Chauvet, elektrikli araçlara Türk halkının çabuk alışacağını düşündüklerini kaydetti. Chauvet, “2 yıl önce Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Fluence Z.E.’yi Türkiye’de üretme kararımızı açıkladık. Bundan çok memnun olduk. Vergi teşviği de Renault’yu memnun etti. Elektrikli araçlarla ilgili hükümetle uzun süredir görüşüyorduk. Fluence Z.E.’den yılda şimdilik 30 bin adet üreteceğiz” dedi.

Karsan’ın bekleyişi en az 1 ay daha sürecek

KARSAN’IN V1, Ford’un Transit Connect ve Nissan’ın NV200 modellerinin finale kaldığı New York taksi ihalesini düzenleyen New York Taksi ve Limuzin Komisyonu’nun (TLC) sözcüsü, ihalede kazanan markanın belirlenmesinin en az bir ay da süre alacağını açıkladı. Sözcü, “En iyi ve nihai teklifleri halen değerlendirme aşamasındayız” dedi.

Fiyatı 2.4 milyon dolar

Bugatti sınırlı sayıdaki üretimiyle en pahalı otomobil olmaya devam ediyor. Yeni geliştirilen Veyron Süpersport, bin 200 beygir gücünde ve 415 km/saatlik son hıza sahip. Fuarda sergilenen otomobil 2.4 milyon dolarlık fiyat etiketiyle dikkat çekiyor.

Haberin Devamı