Gazete Vatan Logo

‘Yeraltı zenginliğimiz kemikler, cenazaler’

CHP’li Tanrıkulu, “Eskiden yeraltı zenginliklerimizle övünürdük. Artık...


Diyarbakır’da JİTEM’in kullandığı bina etrafında yapılan kazıyı inceleyen CHP’li Tanrıkulu, “Eskiden yeraltı zenginliklerimizle övünürdük. Artık yeraltının bir parçası faili meçhul cinayetler oldu” dedi

Diyarbakır’da arkeolojik kazı sırasında insanlara ait 9 kafatası ve kemiklerin bulunduğu bölgede inceleme yapan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’nin geçmişte yeraltı zenginlikleriyle övündüğünü belirterek, “Türkiye şimdi artık onlarla övünmüyor. Övüneceği başka şeyler de var. Yeraltından çıkacak kemikler, bu kemikler faili meçhul cinayetlere ait cenazeler. Yeraltı zenginliklerimizde bir parçasını artık bunlar oluşturuyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da bir dönem jandarmanın istihbarat ve terörle mücadele merkezi binası ile cezaevi, adliye sarayının bulunduğu Saraykapı mevkiinde 9 kafatası ve kemiklerin bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu. Kemiklerin bulunduğu noktayı gezen Tanrıkulu, bölgenin tamamen araştırılması gerektiğini söyledi. Savcılığın soruşturmayı sürdürdüğünü ve gizlilik kararı aldığını belirten Tanrıkulu, bu tür soruşturmaların kamuoyuna açık yapılması gerektiğini savunarak “Türkiye geçmişte yeraltı zenginlikleriyle övünürdü. Türkiye şimdi artık onlarla övünmüyor. Övüneceği başka şeyler de var. Yeraltından çıkacak kemikler, bu kemikler faili meçhul cinayetlere ait cenazeler. Yeraltı zenginliklerimizde bir parçasını artık bunlar oluşturuyor” dedi.

Tesadüfen çıktı

Tesadüfen, başka amaçla yapılan kazıda 9 insana ait kemiklerin ve kafatasların bulunduğunu hatırlatan CHP Milletvekili şöyle devam etti:

“Buradaki kafatasları ve kemiklerin 90’lı yıllarda zorla kaybedilenlerle ilişkisinin olup olmadığı ortaya çıkacak. Şimdi ben buradan bir kez daha AKP’ye seslenmek istiyorum. Türkiye’yi kendi oluşturduğu yapay gündemlerle değil, ama Türkiye’nin gerçek gündemi olması gereken, adaletle, insan hakları ve demokrasiyle buluşturması lazım. Türkiye’nin gündeminin bu olması lazım insanların yeraltında artık kemik aramaması lazım. Türkiye’nin gündeminden bu olayları artık çıkarmamız lazım”

‘Komisyon kurulsun’

Tanrıkulu, bu tür soruşturmaların dünyanın her yerinde kamuoyuna açık yapıldığını, gizlilik kararı verilmişse kaldırılması gerektiğini anlattı:

“Bu tür soruşturmalar bakımından gerçek faillerin ortaya çıkması için faillerin korunmasını sağlayacak mekanizmaların yani zaman aşımı sürelerinin, ceza yasasından çıkarılması lazım. 90’lı yılların temel failleri, 2010-15 yıllarını bekliyor. Yani 20 yıllık zaman aşımı süresini bekliyorlar ki ortaya çıksınlar. Bundan faydalanmak istiyorlar. Bizim Meclis’e verdiğimiz ceza yasasında bu tür suçlar yasasında failleri koruyan zamanaşımı sürelerinin yasadan çıkarılması noktasında, Meclis’te bir çalışma yapılması lazım. Adalet ve Kalkınma Partisinin de buna destek vermesi lazım. Faili meçhul cinayetler ve kayıplar bakımından Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun yapacağı bir faaliyet değil. O nedenle Meclis’te Cumhuriyet Halk Partisi olarak defalarca bu sorunlara özgü araştırma komisyonu kurulmasını talep ettik. Ancak AKP’nin engeliyle karşılaştık. Mecliste kalıcı dünya örneklerine uygun, komisyonun kurtulması noktasın Ak Partinin de uyum göstermesi lazım. Eğer gerçekten yurttaşlarımızı adaletle buluşturmak istiyorsa. Vatandaşlık üzerinden yeniden bir aidiyet bağı kurmak istiyorsa, dünya örneklerine uygun, uluslararası standartlarda kalıcı bir komisyon kurulup bir an evel çalışmalara başlaması lazım. İnsanlar her kemik çıktığında yeni bir umut ve üzüntüyle karşılaşıyorlar. Biz bu üzüntüleri sonlandırmalıyız.”

Yüzlerce kayıp vakası var

Gazetecilere bölgeyi tanıtan Sezgin Tanrıkulu, eskiden Jandarma ve adliye binası olarakta kullanılan bölgede geçmişte savcıların gözaltındaki kişilerin denetimini yapmadığını ileri sürdü. O dönem işkence seslerinin de duyulduğunu iddia eden Tarıkulu, aradaki mesafeleri göstererek Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı ile jandarma komutanlığının arasında 20 metre olmasına rağmen işkencelerin yapıldığını ileri sürdü. Tanrıkulu, “Yüzlerce ifade edebileceğimiz kayıp vakası var. İnsanlar dua edecekleri bir mezar arıyor. Bu binaların içerisinde ne var, ne yok, gömülmüşler mi? Gömülmemişler mi? Bilemiyoruz. Yasama organın yargı dışında zaman aşımını beklemeden kalıcı bir komisyon kurması lazım. Bir yasal zemin hazırlaması lazım ki bu olaylar açığa çıksın. Failler yer göstersin ki bu olaylar ortaya çıksın” dedi.

Haberin Devamı