Gazete Vatan Logo

‘Yeni göç dalgası Avrupa’yı da vurur’

BM’nin “Sınırı aç” çağrısına tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Akdoğan, “Öncelikle sınırda şu an için herhangi bir birikme söz konusu değil. Türkiye açık kapı politikasını devam ettiriyor” dedi

‘Yeni göç dalgası Avrupa’yı da vurur’

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’nı ve Suriyeli göçmenlerin kaldıkları kampları ziyaret etti. Kilis merkez nüfusunun 93 bin olduğunu, buna karşın 127 bin Suriyeli’nin ağırlandığını anlatan Akdoğan, özetle şöyle konuştu:

Yeni kamp hazırlığı

“Zaman zaman ‘Türkiye sınırını açsın’, ‘Niye bunları almıyor’ şeklinde eleştiriler geliyor. Öncelikle sınırda şu an için herhangi bir birikme söz konusu değil. 35 bin kişi Suriye’deki kamplara yerleştirilmiş durumda. Burada, ‘bu insanlar alınmıyor’ gibi bir takım eleştiriler var. Türkiye açık kapı politik asını devam ettiriyor ve bugüne kadar 3 milyon insanı alırken birileri dediği için almadık. Türkiye kendi ahlaki ve vicdani duruşu sebebiyle, bu insanlara kucağını açmıştır. Kimsenin Türkiye’ye insanlık dersi vermek gibi haddi olamaz. Türkiye bu süreçte hep yalnız bırakılmıştır.”

‘Alet olmamalıyız’

“Ölümden kaçan, hayatı tehlikede olan kim varsa herkese kucağımızı da kapımızı da açıyoruz. Ancak bazen karşı tarafta Türkiye zorda kalsın diye göç dalgaları oluşturulabiliyor. Yani bombardımanlar, terör örgütüne falan değil sivil halka yönelik bombalar yağdırılıyor, okullar hastaneler vuruluyor. Veya da Suriye’nin demografik yapısı değişsin diye kendi kontrollerinde homojen bir yapı oluşması için bir takım operasyonlar gerçekleştirilebiliyor. Bizim de bu süreçte insanları alırken karşı da oynanan oyuna alet olmamamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘‘Bombardıman sürerse...’

“Bombardımanlar ve katliamlar devam ederse o zaman yeni göç dalgaları olacak demektir. Bunu durdurmanın yolu da Esed rejimi ve iş birlikçisi Rusya başta olmak üzere bunlara ‘dur’ demekten geçiyor. Kötü senaryoda 100 ila 150 bin arasında insanın Türkiye’ye gelme ihtimalidir. Daha kötü senaryo ise 600 binin üzerinde insanın Türkiye’ye gelme riskidir. Eğer yeni bir göç dalgası yaşanırsa bu Avrupa’yı da vurur.

Sayı 2.6 milyon

“Şu ana kadar Türkiye’de bulunan sığınmacı sayısı 2 milyon 620 bin. Suriyelilerin yaklaşık 285 bini 10 şehrimizdeki geçici barınma merkezlerinde. Irak’taki kaçarak gelen 272 bin sığınmacı da var. Suriyeli sığınmacılar için 9 milyar dolar civarında hizmet sağlandı. Dış yardımlar 455 milyon dolar seviyesinde kaldı.”

Haberin Devamı

Sınırda 10 kamp

“Bu son hafta içerisinde yeni bir göç dalgası yaşandı. Özellikle, Rusya’nın bombardımanları sonucu 35-40 bin kişi Türkiye sınırına doğru akın etti. Bu insanların bir şekilde barınabilmesi için sınırın hemen kenarında bir takım kamplar var. Bu kişiler kamplara yerleştirilmiş durumda. Sınırın öte tarafında 9 kamp mevcut. Son gelenler dahil bu kamplarda yaklaşık 100 bin kişi kalıyor. Bunların ihtiyaçları da karşılanıyor.”