Gazete Vatan Logo

‘Yeni bir kardeşlik dönemi başlatacağız’

Terörle Mücadele Eylem Planı’nı açıklayan Başbakan, yeni sürecin adını verdi: “İstişare.” Davutoğlu: “Elinde silah olan hariç herkes muhatap alınacak”

‘Yeni bir kardeşlik dönemi başlatacağız’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Mardin’i ziyaret etti. Artuklu Üniversitesi’nde ’Kardeşlik Buluşmaları Mardin’ konferansında 10 maddelik ’Terörle Mücadele Eylem Planı’nı açıklayan Davutoğlu, Mardin’in birleştirici ruhuna vurgu yaptı.


‘Tek tipçilerden çektik’


Davutoğlu, Anadolu ve Mezopotamya’nın tek tipçilerden çok çektiğini söyledi, özetle şöyle konuştu: “Bu birlikteliğe karşı tek parti ideolojisi savaş açarak, hikmetimize savaş açtı. Devleti yaşatan yegane gücün fiili güç olduğunu savunarak Dersim’i, 12 Mart’ı, 12 Eylül’ü bu ülkeye yaşattılar. Bu dikte edici ruhun karşısında yeni bir ruha ihtiyaç var. Tek tip ulusçu anlayış, aynı sonuçları doğurur. Kürt ulusçuluğu adına harekete geçtiğini iddia eden örgüt de bu anlayışla harekete geçti. Tekrar Türkiye’yi, son kalemizi ayağa kaldırmanın yolu insan harmanımızı bir araya getirmek, onları bir arada tutmak ve demokrasi ile vatandaşlarımızın iradesini diri tutmak.”


‘Silahlı unsurlar terk edecekti’


“Demokratik açılım süreci, çözüm süreci hep aynı şeyi yapmaya çalıştık. Şu silahlar insin, kim ne istiyorsa söylesin, çocuklar dağa çıkmasın. 2013 Nevruz gününü hatırlayın. Bütün silahlı unsurlar Türkiye’yi terk edecekti, silahlar susacaktı ne oldu? Birileri şunu fark etti, bu birleştirici ruh tekrar egemen olursa bunları durduramayız dediler.”

Haberin Devamı


‘Sosyal seferberlik’


“Yeni bir birlikte ve kardeşlik dönemini başlatacağız. Muhatap milletin ta kendisidir. STK, kanaat önderlerinden istişare meclisleri kurulacak. Herkesi muhatap alacağız, ama elinde silah olanı muhatap almayacağız. Zulmedenleri muhatap almayacağız. Bakanlar Kurulu olarak tam bir sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Bütün yaralar sarılacak. Allah’ın izniyle bu milletin, ola ki yerinden göç etmek durumunda kalmış her bir ferdinin yarasını sarar, gözyaşlarını dindirir, bağrımıza basar, geleceğe onları en iyi şekilde hazırlarız.”

10 maddelik eylem planı

1- Psikolojik unsur: Millet ve devlet arasındaki farklılıklar ortadan kaldırılacak. İnsan odaklı devlet anlayışı oluşturulacak.


2- Kamu düzeni: Kamu düzenini tehdit eden tüm unsurlar engellenecek. Herkesin eşit pay sahibi olduğu bir kamu düzeni oluşturulacak.

Haberin Devamı


3-Demokratik reform: Yeni anayasa hazırlanacak. Yeni yapı demokratik anlayışla inşa edilecek.


4- Sosyal seferberlik: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı zarar gören her bir aileye destek programı uygulayacak. Evini terk etmek zorunda kalanlara kira yardımı yapılacak. Zarar gören okullar yeniden imar edilecek. Çatışmalardan etkilenen öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ücretsiz barınma imkanı tanınacak.


5- Ekonomi güçlendirilecek: Tüm vatandaşların kayıpları telafi edilecek. Doğu’da prim borçları gecikme zammı olmaksızın ertelenecek. Esnaf ve çiftçiye faizsiz kredi sağlanacak. İstihdam artışı için yeni yatırım hamlesi başlatılacak. 2016 - 2018 döneminde GAP bölgesine 26,5 milyar TL yatırım yapılacak.


6- Mekanın ihyası: Tüm tarihi şehirlerde tarihi dokuyu koruyacak şekilde ihya çalışmaları yürütülecek. Kent altyapıları gözden geçirilecek. Yollar rehabilite edilecek.

Haberin Devamı


7- Etkin iletişim: Yerel yönetimler bulundukları bölgede iletişim birimleri kurup, iletişim stratejileri geliştirecek.


8- Yasal ve idari düzenlemeler: Yerel yönetimlerin yetki alanları genişletilecek ancak aynı zamanda yetki istismarının önüne geçilecek. Denetimler artırılacak.


9- Milli birlik ve kardeşlik dönemi: Bütün bölge ve illerde istişare makamları kurulacak. Sivil toplum kuruluşları muhatap alınacak.


10- Birleştirici ruh hareketi: Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlarda birleştirici ruh harekete geçirilecek. Ayrım gözetmeden kardeşlik anlayışı ön plana çıkarılacak.

Görmez kıldırdı


Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Terörle Mücadele Eylem Planı”nı açıklamasının ardından, cuma namazını Mardin Ulu Cami’de kıldı. Cuma namazını, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı.