Gazete Vatan Logo

'Yeni bilgilere ulaştım' deyip açıkladı: Abdullah Gül ve Ekrem İmamoğlu...

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü "İmamoğlu Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor mu?" başlıklı yazısında 2023 yılında yapılacak seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına çıkacak adaylarla ilgili değerlendirmelerini aktardı. Muhalefetin Abdullah Gül ve Ekrem İmamoğlu isimleri üzerinde yoğunlaştığını belirten Selvi, "İmamoğlu cephesinden dün yeni bir değerlendirmeye ulaştım" diyerek yeni kulis bilgilerini yazdı.

'Yeni bilgilere ulaştım' deyip açıkladı: Abdullah Gül ve Ekrem İmamoğlu...

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, yazısının ilgili bölümünde şu ifadeleri kullandı:

"2023’e bugünü saymazsak 3 yıl kaldı ama Cumhurbaşkanlığı’na giden taşlar şimdiden döşeniyor. Bir süredir muhalefetin Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı muhtemel adayları yazıyorum. 24 Haziran 2018 seçimlerinde Abdullah Gül’ü ortak aday olarak çıkarma girişimi vardı. Gül adına muhalefetle diyaloğu Temel Karamollaoğlu yürütüyor, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Gül’ün adaylığını destekliyordu. Meral Akşener’in Gül’ün adaylığına itiraz edip Cumhurbaşkanı adayı olması, CHP’den oluşan tepkiler nedeniyle ortak aday projesi gerçekleştirilemedi. Abdullah Gül de teklife sıcak baktığını ama ismi üzerinde ittifak sağlanamadığı için aday olmayacağını açıkladı. Tabii bir de Gül’ün evinin bahçesine inen helikopter işi vardı.

Kısa bir süre önce Kılıçdaroğlu’nun Gül’e adaylık için söz verdiği yönündeki kulisleri yazmıştım. CHP Lideri arayarak, “Cumhurbaşkanı adaylığı için kimseye söz vermedim” demişti. Ama buna rağmen Cumhurbaşkanı adaylığı iki isim üzerinden değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

1- Abdullah Gül.

2- Ekrem İmamoğlu.

Muhalefet cephesinde iki isim üzerinde farklı ittifaklar oluşmuş durumda. Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin sorulara, “Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağıma toplum ve partimiz karar verir” diyerek kapıyı açık tutuyordu. İmamoğlu cephesinden dün yeni bir değerlendirmeye ulaştım.

İmamoğlu’nun iki dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmak istediği söyleniyor. İlk belediye başkanları ilk dönem bir sistem kuruyor, yatırımlar yapıyor ama onların sonuçları ancak ikinci dönem alınabiliyor. Vatandaşı memnun edecek hizmetler ancak ikinci dönem devreye girebiliyor. Ekrem İmamoğlu, büyük bir başarı göstererek İstanbul seçimlerini kazandı ancak henüz bir başarı hikâyesi yazılamadı. “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda bir başarı hikâyesi yazarsak, bu başarı İmamoğlu’nu her makama taşır” düşüncesiyle hareket ediliyor.

İmamoğlu’nun birinci dönem için stratejisi iki başlık halinde toplanıyor.

Haberin Devamı

1- İstanbul’un gelmiş geçmiş en başarılı belediye başkanı olmak.

2- Dünyanın en demokrat başkanı olmak.

İmamoğlu’nun bu iki hedefe dönük çalıştığı söyleniyor.

“Ekrem İmamoğlu’nun bugün için Cumhurbaşkanı adaylığı diye bir programı yok” deniliyor.

Benim anladığım, “Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı gibi bir hedefi yok” denilmiyor. Böyle bir hedefi var ama iki dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapıp arkasında bir başarı hikâyesi oluşturduktan sonra aday olacağı ifade ediliyor. Yani ayakları yere basıyor, sağlam gidiyorlar. Bu yönünü tuttum. Ancak İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’nı da iki dönem yapmayı planlıyordu. Elbette ki hesabı iki dönemin sonunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmaktı ama bir dönemin sonunda hedeflediği koltuğa ulaşmış oldu.

Demirel’in dediği gibi, “Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir”, hele bir de 3 yıl varsa bu köprülerin altından daha çok sular akar..."