Gazete Vatan Logo

‘Yazarlara bu kadar vergi yazılmamalı’

Yazar ve çevirmenlerin gelirlerinin yüzde 35’inin vergi olarak alındığını belirten Türkiye Yayıncılar Birliği, Maliye Bakanlığı’na vergilerin düşürülmesi veya kaldırılması için çağrıda bulundu.

‘Yazarlara bu kadar vergi yazılmamalı’

Türkiye’deki yayıncıları ve yayın dağıtımcılarını temsil eden Türkiye Yayıncılar Birliği, yazarların ve çevirmenlerin gelirleri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması için Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Maliye Bakanlığı’nın kültür endüstrisine ve yayıncılık sektörüne destekçi bir tavır almasının beklenildiğinin ifade edildiği açıklamada, en önemli girdinin, yazarların telif hakları ve bu haklara ilişkin vergilerin oluşturduğu belirtildi.

Vergiler ya kaldırılmalı ya da düşürülmeli

Alınabilecek en iyi önlemin telif ödemeleri üzerindeki gelir vergisi stopajının ve KDV’nin kaldırılması olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Pek çok ülkede yaratıcı endüstrilerin gelişebilmesi için fikri ve sınai mülkiyet üzerindeki vergiler sıfırlanmakta veya en düşük seviyeye indirilmektedir. Gelir Vergisi Kanunu ve KDV Kanunlarında bu doğrultuda değişiklikler yapılmalı, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinin (a) bendi yürürlükten kaldırılmalı, KDV Kanunu’nun 17’nci maddesine eklenecek bir bent ya da fıkra hükmü ile ‘Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesi kapsamındaki telif hakları’ KDV’den istisna edilmelidir” denildi. Böylece kültür endüstrisinin kalkınmasına, okuma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlanabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Gelirin yüzde 35’i vergiye gidiyor

Yayınevlerinin; yazarlara, çevirmenlere ve çizerlerin hak edişlerinden keserek vergileri devlete peşin olarak ödediklerinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu durumdan en önce eser sahipleri zarar görmekte, gelirleri düşmektedir. Yaratıcı endüstriler, vergi yükünü taşıyamayacak duruma gelmiştir. Örneğin, bir yazarın yılda yaklaşık bir kitap yazabildiği düşünülürse, bu kitaptan elde edeceği ortalama 3 bin TL tutarındaki telif geliri yüzde 17 gelir vergisi ve yüzde 18 KDV ile toplamda yüzde 35’lik yani 1.050 TL’lik bir kesintiye uğramakta ve yazarın net kazancı 1.950 TL’ye düşmektedir. Bir çevirmenin yılda ortalama 3-4 kitap çevirisi yaptığı göz önüne alındığında, elde edeceği 15 bin TL’lik gelirden yapılan 5 bin 250 TL tutarındaki vergi kesintisi, net kazancını 9 bin 750 TL’ye düşürmekte, aylık kazancı 812.50 TL olmaktadır.”

Haberin Devamı