Gazete Vatan Logo

‘Yaşlı annelik’ tartışması

Brigitte Nielsen’in geçen ay 54 yaşında anne olması dikkatleri kadınların giderek daha ileri yaşlarda anne olduğu gerçeğine çevirdi ve ‘yaşlı annelik’ tartışması bir kez daha alevlendi.

‘Yaşlı annelik’ tartışması

“Bazı kadınlar ‘Aman Tanrım, çocuk doğurmak için çok yaşlıyım’ diye düşünüyor ama ilk defa 60’lı 70’li yaşlarında baba olan erkeklerin kaçı böyle düşünüyor? Hiç bir zaman sorgulamıyorlar.”

People dergisine konuşan aktris “Bundan herkesin hoşlanmadığını kabul ediyorum ama bu benim hayatım ve kocamla sağlam bir ilişkimiz var” dedi. 2006 yılında 39 yaşındaki eşi Mattia Dessi ile evlenen Nielsen yumurtalarını 40 yaşından itibaren dondurmuştu. Kendi yumurtalarıyla çocuk sahibi olma şansının yüzde 3-4 arasında olduğu söylenmişti. Ama 14 yıllık bir tedaviden sonra hamile kalmayı başardı. İleri yaşta anne olan kadınların sayısı giderek artıyor. İngiltere’deki statistiklere göre 1990’lı yıllardan bu yana 40 yaşının üzerinde hamile kalan kadınların sayısı iki katından fazla artış gösterdi. Britanya Ulusal İstatistik Kurumu’nun yayımladığı verilere göre 2016 yılında 40 yaşın altındaki kadınlarda hamile kalma oranı düşüyor, 40 yaşın üzerindeki kadınların hamile kalma oranlarında ise yüzde 2 artış var. Bu veriler şimdilik 50 yaşın üzerindeki kadınlar için ayrı bir sınıflandırma yapmıyor ancak kadın doğum uzmanlarının anlatıları, 40’larının sonlarında ve 50’lerindeki kadınlar arasında hamileliğin ve hamile kalma arayışının arttığına işaret ediyor.

Haberin Devamı