Gazete Vatan Logo

'Yasa geçerse Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz!'



CHP lideri, “MİT mensuplarıyla ilgili bir düzenleme zaten var. Kişiye özel yasa yapılamaz. Genel Kurul’daki görüşmelerde düzenlemeye karşı çıkacağız. Ama eğer AKP bunu kabul eder, yasalaştırırsa o zaman doğal olarak biz Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV’nin canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun mesajları özetle şöyle:

MİT DÜZENLEMESİ:

MİT mensuplarıyla ilgili bir düzenleme zaten var. Kişiye özel yasa yapılamaz. Düzenleme hukuk devletine aykırı, bazı devlet görevlileriyle ilgili soruşturmayı Başbakan’ın iznine bağlamak, demokrasi açısından büyük risk ve yanlıştır. Bu gibi düzenlemeler, devleti illegal yapının içine sokabilir. Hep ‘derin devlet’ deriz, ‘faili meçhuller’ deriz. Yıllardır bunu tartışıyoruz. Şimdi geldiğimiz noktada devleti resmen bir yasayla illegal bir çetenin avuçlarına teslim ediyoruz. Bu doğru bir olay değil. Genel Kurul’daki görüşmelerde düzenlemeye karşı çıkacağız. Ama eğer AKP bunu kabul eder, yasalaştırırsa o zaman doğal olarak biz Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz.

CEMAATE BAKIŞ:

Belli bir inanç grubunun bir araya gelmesi, kendi inançlarını paylaşması bizim açımızdan sorun değil. Herkesin inancı vardır, biz ona saygı duyarız. Ama belli bir inanç grubunun siyaseti yönlendirmek, siyasetin yapısına müdahale etmek gibi bir anlayışı doğru bulmayız. Böyle bir durumun olup olmadığı yönünde elimizde somut bir veri yok. Ancak bu gazetelerde yazılıyor. Elde somut veri olmadan bir tarafı suçlamak yanlış olur... Biz kişilerle, makamlarla, unvanlarla ilgili değiliz. CHP olaya hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları açısından bakar. Hukuk açısından kim mağdursa onun hakkını savunuruz. Hukuk devletinde özel görevlendirme olamaz. Biz şu cemaattir, şu MİT müsteşarıdır, şu savcıdır diye bakmıyoruz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından olaylara bakıyoruz. Bir siyasetçinin görevi de budur zaten. Siz olaylara demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından bakmaz, irdelemezseniz dar sokaklara girersiniz o dar sokaklar çıkmaz sokaklardır.

CİDDİ BÖLÜNME VAR:

Siz kalkıp ‘şu bendendir, bu benden değildir’ diye bir ayrım yaparsanız, şimdi de devletin kurumlarını ‘benden yana olanlar, bana karşı olan kurumlar’ diye ayırırsanız devlet dediğimiz gücü çatırdatmış olursunuz. Şu anda geldiğimiz nokta bu. Devletin içinde ciddi bölünme var.

ÖZEL MAHKEMELER:

Özel Yetkili Mahkemeler, eski sıkı yönetim mahkemeleridir. Hukukun olduğu yerde bu tür mahkemelere ihtiyaç yoktur. Bunlar operasyon mahkemeleridir. Bunlara talimat verilir, bu mahkemeler talimatın gereğini yerine getirirler.

BAŞBUĞ’A SUÇLAMALAR:

Şu soruyu kendimize sormamız lazım; İlker Başbuğ’u bir komutanken aldınız, ordu komutanı, kara kuvvetleri komutanı, genelkurmay başkanı yaptınız. Ve terör örgütünü de kara kuvvetleri komutanıyken kurduğu söyleniyor. O zaman bu terör örgütüne yardım ve yataklık yapanlar kim? Onu terfi ettirenler mi? Onlar yargılanmayacak mı? Böyle bir saçmalık olabilir mi? Herkes yargılanabilir, ancak o yargının bağımsız yargı olması gerekir.

DANIŞTAY’DA BÖCEK:

AKP’nin iktidar olduğu bir ülkede bunlar normaldir. Anormal değildir. Başbakan Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında beni adım adım izlediğini söyledi, bunu kimse eleştirmedi. Danıştay’da böcek bulunmuş, bulunabilir, koyan belli.

Oylarda gerileme de yok artış da...

- Tüzük tartışmaları partiyi yıpratıyor mu?

Eğer bir tüzük değişikliğini örgütün istediği şekilde, daha demokratik bir yapının oluşması için yapıyorsak, bu CHP’yi yıpratmaz, diğer siyasi partilere örnek olur. Demokrasi şöleni içerisinde kurultayı yapacağız. Kurultay, demokrasinin bir gereğidir, kurultay toplamak ayıp bir şey değildir.

- Sav, ‘CHP Atatürk’e kalmadı, Kılıçdaroğlu’na kalmaz’ dedi. Bu sözün üzerinizdeki etkisi nedir?

Doğru söz, hiçbir makam hiçbir kişiye kalıcı değil. Hoş bir seda bırakıyorsanız, güzel olan da odur.

- CHP oy kaybediyor mu?

Bütün anketlere saygım var. Ama bizim gördüğümüz kadarıyla oylarımızda bir gerileme yok ama belirgin bir artışın olmadığını da açık yüreklilikle ifade edeyim. Seçimlerde beklediğimiz oyu alamadık, halkımıza projelerimizi daha fazla anlatmamız gerekiyor.

‘Sorumluluk Gül’ün’ dedi, vazgeçti

CHP, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmeme kararı aldı. CHP kulislerinde, “Abdullah Gül Anayasa’ya aykırı yasayı onayladı. Sorumluluk onun olmalıdır. CHP’ye pas atması sorumluluğunu kaldırmaz” değerlendirmesinin yapıldığı bildirildi. CHP, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresine ilişkin yaşanan tartışmaları sonlandırmak için Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nda düzenleme yapılmıştı. Yapılan düzenleme ile Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak belirlenmiş ve bir daha da seçilemeyeceği hükmü yer almıştı. CHP Anayasa’nın kanunlarla düzenlenemeyeceğini ifade etmiş ve kanunun Anayasa’ya aykırı olduğu görüşünü savunmuştu. Gül’e çağrı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, yasayı onaylamamasını istemişti. Gül, “CHP Anayasa Mahkemesi’ne gidecektir” açıklaması yapmıştı. CHP yasayı AYM’ye götürmeme kararı alırken, bazı muhalif milletvekillerinin buna tepki gösterdiği de öğrenildi. CHP kulislerinde, “Hazırlıklar yapıldı ama Anayasa’ya aykırı düzenlemeyi onaylayan Abdullah Gül, pası CHP’ye attı. CHP uyarılarını yaptı ancak yasa onaylandı. Sorumluluk o makamın olmalıdır. CHP’ye pas atması sorumluluğunu kaldırmaz” değerlendirmesinin yapıldığı öğrenildi.(Kıvanç EL/ ANKARA)

Haberin Devamı