Gazete Vatan Logo

‘Yasa çıkarsa süreç Erdoğan’sız da yürür’

BDP lideri Demirtaş, Cemil Bayık’ın, “Süreç Erdoğan’sız da yürür” sözlerini değerlendirdi: Yasal dayanak olursa süreç kurumsal bir yapıya bürünür. Bu durumda Erdoğan’sız yürür

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş dün makamında bir grup gazeteciyle görüşerek siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Hükümetle yaptıkları görüşmelerde çözüm sürecinin altyapısını oluşturacak bir yasal düzenleme yapılması konusunda kendisine söz verildiğini ancak bugüne kadar adım atılmadığını söyleyen Demirtaş “Türkiye Teksas gibidir. Her daim provokasyon yapmak isteyen birileri vardır. Bu yasa çıktığında provokasyon yapma zemini ortadan kalkacaktır” dedi. Demirtaş, talep ettikleri kanunun çerçevesini şöyle anlattı:

Yasayı tarif etti

“Kanun yazımı açısından başka ifadeler kullanılabilir ama şöyle bir kanun istiyoruz: ‘Biz Kürt sorununu çözmeye karar verdik, bu görüşmeleri devlet adına yürütecek heyet ile sivil heyetler, gazeteciler kanun çerçevesinde görüşmelerini yaparlar. Amaç PKK’nın silahları bırakmasını sağlamaktır...’ Bu hem bizlere hem adaya gidecek başka isimler olursa onlara, hem devlet heyetina yasal güvence sağlar. Bu görüşmeler gayri meşru değil ama yasal da değil. Şu anda Ceza İnfaz Yasası bilmem ne yönetmeliğine göre bu ziyaretleri yapıyoruz. Oysa bu ziyaretlerin amacı hal hatır sormak, bir mahkumu orada ziyaret etmek değil. Alenen resmen bir müzakere yapıyoruz. Olmaz demiyorlar, yapacaklarına dair bize verdikleri söz var ama adım atmıyorlar.”

Demirtaş, Cemil Bayık’ın, “Süreç Erdoğan’sız da yürüyebilir” sözlerini değerlendirirken, “Yasal dayanak olursa kurumsal bir yapıya bürünür. Bu şekilde yaparsa süreç Erdoğanlı da Erdoğansız da yürür. Kürt tarafı açısından şu nettir, bu Başbakan’ın bu fırsatları değerlendirme ihtimali yok. Bu Başbakan aynı tarzını sürdürüyor. Oyalama, zaman kazanma” dedi.

Paris cinayetleri

Demirtaş, Paris’te geçen yıl 3 PKK’lının öldürülmesi ile MİT’i ilişkilendiren belgeyle ilgili olarak da, “O belge MİT’te hazırlanmıştır. Hologramlı filan... MİT yetkilileri dışında, MİT’le teması olmayan hiç kimse hazırlayamaz. Ama içeriği doğru mudur, bu konuda biz kendi cephemizde kararlaşmış değiliz. Hükümetin çok net bir duruş içinde olması gerekiyor” dedi.

‘Hepsi kumpastı demek saçmalık’

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş askerlerin yargılandığı davalarda yeniden yargılama ve kumpas tartışmaları ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Ergenekon, derin devlet denen şey Türkiye’de hayali bir şey değil, bir gerçektir. Bunların hepsi kumpastı demek de saçmalıktan başka bir şey değil. Arada yanlış tutuklanmış, kasten tukuklanmış kişiler olabilir. Kurunun yanında yaş da yanmıştır. AKP bu konuda çok ilkesiz davranıyor. AKP şu anda Ergenekon’un ipine sarılmaya çalışıyor. Orada köy yakma ile ünlü şahıslar var ama bu konuda tek bir soru da sormadılar. Neredeyse Ergenekon’culardan özür dileyecekler. Bunlar sürece de karşıydı. Bunları aklarlarsa ortada çözüm süreci adına iyi niyet var diyemeyiz.”

Arınç, BDP’lileri ziyaret etti

Meclis dün sürpriz ziyaret ve görüşmelere ev sahipliği yaptı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tahliye olan BDP’li vekiller Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan ile Van Bağımsız milletvekili Kemal Aktaş’ı ziyaret etti. Ziyaret BDP Meclis Grubu’nda gerçekleşti. Arınç, vekillere “geçmiş olsun” dileklerini iletti. Tahliye olan BDP’li vekiller ise, yürüttüğü girişimlerden dolayı Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e teşekkür ziyaretinde bulundu.

Haberin Devamı