Gazete Vatan Logo

‘YAŞ’a Balyoz darbesi

Orduda terfilerin görüşüldüğü 1 Ağustos’taki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) bu yıl askerlere yönelik soruşturma ile davalar ve dün akşam üzeri Balyoz soruşturması kapsamında çıkarılan yakalama emri nedeniyle kritik hale geldi. Çünkü soruşturması ve davası süren terfi edemiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik soruşturma ve davalar nedeniyle gözler 1 Ağustos’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak kritik Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısına çevrildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dün akşam saatlerinde Balyoz davası kapsamında 102 kişi hakkında yakalama emri çıkartması, YAŞ toplantısını daha da ilginç hale getirdi. Yakalama emri çıkartılan 102 sanık arasında 8’i bu yılki YAŞ’ta terfileri görüşecek olan general ve amiralin dahil olduğu toplam 25 muvazzaf general de bulunuyor.

Başbuğ’un yerine Koşaner

Başta profesyonel ordu çalışmaları, askerlik sistemine ilişkin yeni yapısal düzenlemeler ve TSK’nın yeniden yapılanmasını belirleyecek yeni komuta kademesi ağustosta toplanacak kritik YAŞ toplantısında şekillenecek. TSK mensupları hakkında açılan davalar nedeniyle dikkatlerin odaklandığı YAŞ’ta Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, yaş haddinden emekliye ayrılacak ve yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner getirilecek. Koşaner, 2013’e kadar bu görevde kalacak.

Iğsız, Kara Kuvvetleri’ne

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teammüllere uyulduğu takdirde, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın getirilmesi bekleniyor. Orgeneral Iğsız, yaş haddinden emekliye ayrılana kadar 1 yıl boyunca bu görevde kalacak. Ancak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atamanın da üçlü kararname ile yapılması nedeniyle, Iğsız ismi üzerinde tartışma yaşanabileceği belirtiliyor. Iğsız’ın İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması yönünde emir verdiği iddiaları nedeniyle hükümetin itirazda bulunup bulunmayacağı merakla bekleniyor.

Özel önce MGK’ya

Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın yerine terörle mücadeledeki en hassas bölgede görev yapan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in getirilebileceği belirtiliyor. Özel’in 1. Ordu Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyordu. Ancak MGK deneyimi edinmesi için Jandarma Genel Komutanlığı’na atanabileceği konuşuluyor. Özel’in 2011’de Kara Kuvvetleri Komutanı, 2013’te Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor.

1. Ordu’nun adayları

Orgeneral Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması ve Özel’in 1. Ordu Komutanlığı’na getirilmemesi durumunda, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun ya da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun 1. Ordu Komutanlığı’na atanması bekleniyor.

Orgeneral Berk, EDOK’a

Erzincan’daki Ergenekon iddianamesinde bir numaralı sanık gösterilen ancak Genelkurmay Askeri Savcılığı’nca Albay Dursun Çiçek hakkında hazırlanan İrtica ile Mücadele Eylem Planı iddianamesinde mağdur olarak nitelenen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Berk’in Jandarma Genel Komutanlığı’na atanması ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor. Buna gerekçe olarak da kuvvet komutanlarının üçlü kararnameyle atanması gösteriliyor. Hükümetin Berk’e soğuk yaklaşacağı, bu nedenle Berk’in, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na getirilebileceği belirtiliyor. Orgeneral Berk’in 1 yıl daha 3. Ordu Komutanı olarak bırakılacağı da ifade ediliyor.

Güner 1 yıl daha 2. Başkan

Genelkurmay 2. Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral Aslan Güner’in 1 yıl daha karargâhta kalarak Orgenaral Koşaner ile çalışacağı, 2011’de ise kıta görevine çıkacağı ifade ediliyor. Orgeneral Özel’den boşalacak 2. Ordu Komutanlığı’na yeni atanacak orgenerallerden birinin getirilmesi bekleniyor.

8 generale Balyoz darbesi

134 general ve amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşüleceği YAŞ toplantısında, Ergenekon, Balyoz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve Kafes gibi davalardan tutuklanan, soruşturma geçiren, tutuksuz yargılanan ya da ifadesine başvurulan çok sayıda isim de gündeme gelecek. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Balyoz soruşturması kapsamında dün akşam saatlerinde 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarttı. Aralarında bu seneki YAŞ’ta terfi ettirilmesi beklenen 8 generalin de bulunduğu liste de 25 muvazzaf general yer alıyor.

SABAH ÖVGÜ, AKŞAM YAKALAMA

Terfi listesindeki generaller arasında Adana merkezli 6. Kolordu Komutanı Korg. Nejat Bek ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Mehmet Otuzbiroğlu dikkati çekti. Dün sabah Genelkurmay’daki basın bilgilendirme toplantısında Hantepe’deki tutumu nedeniyle övülen Hakkâri 3. Taktik Tümen Komutanı Tümg. Gürbüz Kaya da yakalanacaklar listesinde yer aldı. Listede Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümg. İhsan Balabanlı, 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümg. Abdullah Dalay, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğg. Kasım Erdem, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğa. Ahmet Türkmen ile Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğa. Mustafa Karasabun da bulunuyor. Böylece bi isimlerin bu YAŞ’ta terfisi engellenmiş oldu.

17 general de yakalanacak

İstanbul 10. Ağır Cez Mahkemesi listesindeki diğer 17 muvazzaf general arasında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Turgay Erdağ, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Korkut Özarslan, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Daire Başkanı Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ile tümgeneraller Nurettin Işık, Bekir Memiş, Halil Helvacıoğlu, tuğgeneraller Hakan Akkoç, Gökhan Gökay, Ömer Mimiroğlu, Ali Aydın ile tuğamiraller Ayhan Gedik, Mehmet Fatih İlğar, Cem Aziz Çakmak, Levent Görgeç ve Abdullah Gavremoğlu varr. Bunlar bu dönem terfi sırasında bulunmuyor.



65. madde ne diyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 65. maddesi, tutuklanan ve cezası alan subaylar hakkında yapılacak işlemleri belirliyor. Maddede özetle şöyle deniliyor:
“- Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilir.
- Terfi sırasına girenlerden, tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz. Bu gibilerin terfi ve kademe ilerlemesi işlemlerinin ne şekilde yapılacağı subay sicil yönetmeliğinde gösterilir.”



Deniz ve Hava’da değişiklik olmayacak

Bu yıl Deniz ile Hava Kuvvetleri komutanlıklarında hiçbir değişiklik olmayacak. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit göreve devam edecek.



Çubuklu ve Gürak

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu’nun TSK mensuplarına yönelik davaları takip etmesi nedeniyle bu görevde bırakılacağı kaydediliyor. Emekliye ayrılmaması için de tümgeneralliğe yükseltileceği belirtiliyor. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak’ın da tümgeneralliğe terfi etmesi bekleniyor.

Çiçek ve Otuzbiroğlu

İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı hazırladığı belirtilen Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’in ise tutuklu bulunduğu için terfi ettirilmesi olasılığı bulunmuyor. Ancak Çiçek’in davası sürdüğü için görev süresinin bir yıl uzatılması bekleniyor. Balyoz’da ifadesine başvurulan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun ise oramiral kadrosu boşalmayacağı için emekliye ayrılabileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı