Gazete Vatan Logo

'Yarım kalan işi bitir!'

Tatlıses’in vurulması olayıyla ilgili iddianamede saldırı emrinin PKK tarafından verildiği ileri sürüldü

'Yarım kalan işi bitir!'

İddianameye göre Tatlıses AKP’ye yakınlaştığı ve aday adayı olduğu için PKK tarafından tehdit olarak görüldü ve Kürt seçmeni korkutmak için vuruldu

Türkücü İbrahim Tatlıses’in silahlı saldırıya uğramasına ilişkin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından hazırlanan ve 9 tutuklu 3 tutuksuz olmak üzere 12 sanığın yer aldığı iddianame, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede saldırıda ağır yaralanan İbrahim Tatlıses ve asistanı Buket Çakıcı ile birlikte, aynı çete tarafından tehdit edildiğini öne süren işadamı Ahmet Taşçı da müşteki olarak yer aldı. İddianamede, suikastın azmettiricisi olduğu öne sürülen Abdullah Uçmak, BDP PM Üyesi Ruhşen Mahmutoğlu, Ersin Altun, Nazife Erdemir, Murat Alagöz, Yunus Ayık, Bülent Altun, Abdulvahap İş, Nihat Şimşek’in “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendiği iddianamede, Uçmak’ın müebbet hapis dışında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, İbrahim Tatlıses’e yönelik olarak nitelikli adam öldürmeye teşebbüs, Buket Çakıcı ve Ahmet Taşçı’ya yönelik kasten adam öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak ve tehdit” suçlarından 32 yıldan 77 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Uçmak takibe alındı

İddianamede Tatlıses’e yönelik suikast girişimi ayrıntıları ile yer aldı. Saldırının ardından aralarında eski bir husumet bulunması nedeniyle 7 yıl cezaevinde kalan Abdullah Uçmak’ın takibe alındığı, telefonlardan Uçmak’ın saldırıyı düzenleyen Ersin Altun ve Yunus Ayık ile irtibatının belirlenirken, Uçmak’ın bazı telefon görüşmelerini de sevgilisi olduğu idida edilen Nazife Erdemir’e yaptırdığı anlaşıldı. Silahları evinde sakladığı belirlenen Erdemir’in, Uçmak’ı Nurol Plaza önünde keşif yaparken telefon ile yönlendirdiği de belirlendi.

Saldırıyı organize eden Abdullah Uçmak’ın Tatlıses ile 1998 ve 2003 yıllarından kalan bir husumeti olduğu ve Ersin Altun ile Yunus Ayık’ı azmettirek Tatlıses’i öldürtmek istediği öne sürüldü. İddianamede, Murat Alagöz, Cengiz Güney ve Nazife Erdemir’in de Uçmak’a yardım ettikleri anlatıldı. Uçmak’ın eski bir mafya lideri olduğunu vurgulayan savcı, “Yapmış olduğu tehdit eyleminin mağdurlar Ahmet Taşçı ve İbrahim Tatlıses üzerinde haddinden fazla korku oluşturduğu kanaatine varılmıştır. Yeterli delilin toplanması sonucu olaya karıştıkları düşünülen şüpheliler yakalanmıştır” dedi.

Maket uçakla saldırı

İddianamede, PKK terör örgütünün amacı ve eylemleri de detaylı olarak anlatıldı. PKK ile KCK yapılanması arasındaki bağa dikkat çekilen iddianamede, KCK’nın büyük şehirlerde bombalı eylemler düzenlenmesini planladığı ve bu nedenle Kuzey Irak’tan patlayıcı maddeler getirttiği anlatıldı. Terör örgütünün patlayıcı maddeler yüklenmiş maket uçaklarla sansasyonel bir terör eylemi yapmayı planladığı belirtilen iddianamede, hedef olarak ise Adalet Bakanlığı ya da İstanbul Emniyeti’nin seçildiği yönünde istihbari bilgilerin olduğu belirtildi. Bu kapsamda örgütün Suriye’de bir ağaç üzerinde tatbikat yaptığı ve konuyla ilgili bir soruşturma yürütüldüğü açıklandı.

BDP’li Mahmutoğlu anlaştı

İddianamede cezaevinden çıkan Abdullah Uçmak’ın silah ve para ihtiyacını gidermek için arayışlara girdiği, daha önceden husumetli olduğu ve bu nedenle cezaevine girmesine sebebiyet veren İbrahim Tatlıses’den intikam almayı planladığı, bu amaçla cezaevine girmeden önceki imajını da kullanarak suç örgütü kurduğu öne sürüldü. Tatlıses’in AK Parti’ye yaklaştığı ve 12 haziran 2011 seçimlerinde Şanlıurfa’dan milletvekili aday adayı olduğunun hatırlatıldığı iddianamede, bu nedenle Kürt kökenli vatandaşların üzerinde PKK hakkında oluşabilecek olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak amacıyla, terör örgütü PKK’nın Tatlıses’i öldürmeye karar verdiği anlatıldı. Bu amaçla örgütün BDP’nin Erbil Temsilcisi Ruhşen Mahmutoğlu’nun görevlendirildiği belirtilen iddianemede, PKK mensubu olduğu öne sürülen Mahmutoğlu’nun suç örgütü lideri Abdullah Uçmak ile irtibata geçerek Tatlıses’i öldürme konusunda anlaştığı iddia edildi.

Uçmak cezavinden yeni çıkmış olması nedeniyle herhangi bir maddi destek ve yardım almadan bu eylemi yapmasının mümkün olamayacağının vurgulandığı iddianamede, PKK terör örgütünün İbrahim Tatlıses’ten kurtulma planı ile Uçmak’ın intikam almak istemesi amacının birbiriyle örtüştüğü anlatıldı. İddianamede, Uçmak’ın hem Tatlıses’ten intikam almak istediği hem de hem de suç örgütü için gerekli parayı terör örgütünden temin etmek istediği öne sürüldü. Terör örgütü PKK’nın ise, Tatlıses’i öldürterek Kürt kökenli vatandaşları korkutmak, farklı sesleri susturmak ve gözdağı vermek istediği belirtilen iddinamede, “Bu şekilde Abdullah Uçmak’ın ve suç örgütünün de terör örgütü PKK’nın amaçlarına hizmet ettiği kanatine varılmıştır” denildi.

BDP binasından kontrol etti

İddianamede örgüt ile Uçmak arasındaki bağlantı da detayları ile anlatıldı. Uçmak’ın yakalanmasının ardından evinde yapılan aramada bir ilaç küpürünün üzerinde “rusenmahmutoğlu@hotmail.com” adresinin ve bazı telefon numaralarının yazılı olarak bulunduğu, bu numaraların da BDP’li avukat Ruhşen Mahmutoğlu’na ait olduğu belirtildi. Aynı mail adresine “çok sıkıştık üzerimizdeler, çıkmamız lazım, bitiremeyeceğiz, arkadaşa ulaştır” şeklinde mail atıldığı, ve maili atan Uçmak’ın işi biterememesi gerekçesiyle yardım istediğinin anlaşıldığı belirtildi. Uçmak’ın telefonla Mahmutoğlu’nu iki kez aradığı ancak Mahmutoğlu’nun telefonları açmadığı ve bunun aralarında bir şifre olduğu öne sürüldü.

Bu şifrenin “mailini kontrol et” anlamına gelidği ve Mahmutoğlu’nun şifreyi aldıktan sonra hemen maillerini kontrol ettiğinin anlaşıldığı belirtildi. Uçmak’ın yakalanacağını anlaması üzerine Mahmutoğlu’nun telefonunu ankesörlü telefondan 2 kez çaldırdığı ve BDP İstanbul il binasında bulunan Mahmutoğlu’nun hemen maillerine girerek kontrol ettiği anlaşılmıştır.

Yarım kalan işi bitir

İddianamede, PKK’nın Uçmak’ın işi tamamlayamayacağını anlaması üzerine vakit geçirmeden harekete geçtiği ve Kuzey Irak’tan “maviderya@hotmail.com” adresinden rusenmahmutoglu@-hotmail.com isimli e-mail adresine gönderilen “Acil!!” konulu e-mail içeriğinde, “Silivri partide Nihat Ark. yarım kalan işi halletsin, hocanın selamı ile git, 9647503120934 numaradan ulaş konuşmasın, AKP’ye yaklaşması, partiyi sıkıntıya soktu, AKP iş birlikçilerini cesaretlendirdi. Bu halkımıza ihanettir. Kolay gelsin” denildiği anlatıldı. Aynı adresten Nihat Şimşek’in kullandığı asiti_1978@hotmail.com isimli e-mail adresine de şifreli mail gönderildiği öne sürülen iddianamede, yarım kalan işi bitirmek için görevlendirilen Nihat Şimşek isimli örgüt üyesinin evinde de hastanenin krokilerine rastlandığı anlatıldı.




Vatan saldırının hemen ardından vur emrinin Erbil’den verildiğini yazmıştı. Savcıya göre BDP PM üyesi avukat Ruhşen Mahmutoğlu saldırıyı azmettirdi.

Haberin Devamı